Röportaj: İshak POLAT / İnceleme gezisi sırasında ayaküstü Rahime Yaşar hanıma sizin sorduklarımız ve aldığımız cevaplar..

ŞUTUDER olarak Çermik ve Takoran Vadisine yaptığınız inceleme gezisi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Çermik'te yaklaşık 4,5 ay önce hizmete açılan GıradPark Termal Otelinin Genel müdürü Aytaç Salatan bey Mardin'den beraber çalıştığımız bir arkadaşımız. Geçtiğimiz iki yıl boyunca da bölge turizmi hakkında zaman zaman görüş alışverişlerimiz oluyordu. Kendisi son dönemde GıranPark Otel Termal Otelinin Müdürü olarak göreve başladı ve ŞUTUDER olarak Çermik'e davet etti. Bizde turizmci arkadaşlarımız ile birlikte bölgemizde bölgede yaşanan ciddi sıkıntıları atlatabilmek adına alternatif pazarlar ve alternatif turizm seçenekleri hususunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve destinasyon alanlarını yerinde görmek adına Rehber, Tur Operatörü, Acenteler, Otel Temsilcileri ve siz gazeteci arkadaşlarımız ile birlikte bu geziyi düzenledik.
Güzel ,verimli bir gezi ve görüş alışverişi oldu. Bölgemizde kaplıca turizminin geliştirilmesi adına Çermik önemli bir nokta. Buradaki güzel yatırımların olması bölge turizmi açısından önemli bir gelişme ve elbette bizi de etkileyecektir. Takoran Vadisi sahip olduğu doğal güzellikler ile gerçekten doğa harikası bir yer. Haliyle de bize düşen buraların tanıtımını ve pazarlamasını yapmak düşüyor.

Yaptığınız görüşmelerde bölgesel güç birliği kararı çıktı. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Güç birliği konusunda arkadaşlarımız arasında dönem dönem görüşmelerimiz oluyordu ama bu güç birliğinin hayata geçirilmesi konusunda maalesef adım atamamıştık. ŞUTUDER olarak arkadaşlarımız ile şu kararı aldık; biz bu güç birliği konusunda Şanlıurfa olarak lokomotif olacağız. İlk adım olarak ta önümüzdeki birkaç gün içersinde Adıyaman, Diyarbakır , Gaziantep, Mardin illerindeki turizm derneklerini araştırıcağız ve ortak bir çalışma ile bölgesel bir platform oluşturacağız. Bu platformun çatışını da inşallah ŞUTUDER oluşturacak. İnşallah bu çalışmanın deklarasyonunu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunacağız. Amacımız bölgedeki bu sıkıntıların bir an önce bitirilmesi ve turizm sektörünün ayağa kaldırılması. Çünkü gerçekten turizm sektöründe bıçak kemiğe dayandı. Biz bölgesel olarak sesimizi güçlü çıkartalım ki Ankara sesimizi duysun ve gerekli adımlar atılsın istiyoruz

Son zamanlarda sağlık turizmi önemli bir ivme kazandı. Bölgemizde sağlık turizmi potansiyeli nedir?
Sağlık turizmi turizmin içersinde deniz, kum, inanç, kültür gibi kısımlardan bir tanesi ve gerçektende sağlık turizmi bir yükseliş trendi içersinde . Türkiye ise bu konuda sahip olduğu kaplıca, içme gibi sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip. Bölgede özellikle Fırat'ın doğusunda sağlık turizmi konusunda iki nokta var. Birisi Şanlıurfa'daki Karaali Kaplıcaları bir diğeri ise Diyarbakır -Çermik. Başka bir yer yok.Ama maalesef Karaali hem vasatlaştı hem tesis olarak hem de işletme olarak. Karaali tesislerimiz ilk açıldığı zaman biz bölge turizmcilerini toparlayarak gittik ziyaret ettik. Ama maalesef daha sonra koptuk. Ne işletmecilerle bir araya gelebildik ne de bunun geliştirilebilmesi için ortak adım atamadık. Çünkü ortam vasatlaştı. Çermik'e bu geziyi düzenlememizin amacı da hem Karaaliyi revize edebilmek hem de Çermik ve Karaaliyi eşgüdümlü pazarlamak istiyoruz. İki noktamızın da su kalitesi gerçekten çok yüksek. Mesela Çermik'teki sıcak su kalitesi dünyada ikinci su kalitesine sahip. Karaali'de çok önemli ve buranın su kalitesinin analiz edilerek tanıtılması gerekiyor. Özetle bu trend yükseliş içersinde ve bizimde bölge olarak bundan doğru tanıtım ve organizasyonla pay almamız gerekiyor.

ŞURO ile ortak Takoran Vadisi inceleme gezisine katıldınız. Güç birliği adına önemli adımlar. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?
Turizm sektörü bileşenleri olarak biz bir bütünüz. Rehberlerinden, Tur operatörlerine, Otel işletmelerine kadar turizm sektöründen ekmek yiyen herkes ile bir bütünüz aslında. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ( ŞURO) ile zamlan zaman ortak çalışmalar yürütüyoruz. Sağ olsunlar arkadaşlarımız bizi kırmıyorlar ve onlarda bizim çalışmalarımıza destek veriyorlar. ŞURO'nun bugün ( geçtiğimiz Pazar) bir Takoran Vadisi programları vardı. Biz de ŞUTUDER olarak Çermik gezisinden sonra onlara katıldık.
Elbette ki bu işbirliği sektörümüz açısından çok çok önemli. Sektör bileşenleri olarak potansiyelimizi ortak tespit etme ve bu potansiyeli açığı çıkartmak, pazarlamak adına bu tip ortak çalışmalar büyük öneme sahip. Zaten bizim hedefimiz başta Şanlıurfa olarak bölgesel turizmimizi canlandırmak ve turizm pastasından hak ettiğimiz payı alabilmektir. Bu gaye uğruna da bu işe gönül koymuş arkadaşlarımız ile ortak çalışmayı önemli buluyoruz.
Çünkü turizm hassas bir sektör ve bölgemiz hassas bir zamandan geçiyor. Turizme verilen teşvikler maalesef bölge turizmcilerine maalesef bir katkı sağlamadı. Bizim Şanlıurfa ve bölge turizm bileşenleri olarak bir araya gelmemiz gerekiyor ki bölgemize özgü teşvikleri, destekler alabilelim. Bunu başarabilmenin yolu da turizmden geçinen insanların bir araya gelmesinden ve güç birliği yapmasından geçiyor.

Şanlıurfa ve bölge önemli bir potansiyele sahip. Ama bir türlü istenilen turisti çekemiyoruz. Ne eksik? Neyi yanlış yapıyoruz?
Turizm sektörü çok geniş bir sektör ve bir çok bileşeni var. Tanıtımdan tutunda alt yapıya kadar bir çok şeyin iç içe girdiği kompleks bir yapıdan bahsediyoruz. Eksikliğe gelince aslında Şanlıurfa'da turizm profesyonel olarak yapılıyor aslında ama bölgenin hassas dengeleri maalesef önümüzdeki en büyük sıkıntı. Yoksa tanıtım anlamında önemli adımlar atılıyor. Hele hele sanal basında önemli tanıtımlar var. Artık biz olayı basamak basamak düşünmemiz gerekiyor. Artık tanıtımı da profesyonellere bırakmamız gerekiyor. Siz turizmci olarak işinizi yapıyorsunuz ama tanıtımı da profesyonellere bırakmanız gerekiyor. Alacaksınız profesyonel insanları, tanıtımı onlara bırakacaksınız." Arkadaşım Urfa'yı İspanya ile yarıştıracaksınız!" Diyeceksiniz. Ve bunun hesabını soracaksınız. Çünkü Urfa'da her türlü potansiyel var. İnanç, tarih, kültür eko turizmi var. Gerçekten her şeyimiz var dolayısı ile bunun tanıtımının da profesyonel olarak yapılması gerekiyor. Temel mesele burada yatıyor.

Tanıtım konusunda yerel medyadan beklentileriniz nelerdir?
Yerel medya bir şehrin gözü, kulağı, dilidir. Yerel medya bir şehrin tanıtımı konusunda gerçekten çok önemlidir. Bir şehrin algıları konusunda ulusal medya yerel medyaya muhtaçtır. Bunların ışığında bir şehrin tanıtım öncelikle yerel medyadan geçiyor.
Dolayısı ile Urfa da bir çok yanlış algının değişmesi için yerel medyaya ihtiyacımız var. Ama bu algının değiştirilmesinde maalesef yerel medyanın bize istediğimiz katkıyı sunduğunu söyleyemem. Yerel medya özellikle turizm konusunda haberlerine dikkat etmelidir diye düşünüyorum. Bu şehir hepimizin. Bölge turizminin canlandırılmasında ve Özellikle Şanlıurfa'nın turizmden hak ettiği geliri almasında yerel medyaya da ciddi görevler düşüyor. Bakın bölge ve Şanlıurfa hakkındaki spekülatif haberler sadece turizme değil bütün Urfa'ya ciddi zararlar veriyor. Onun için sizin aracılığınız ile yerel medya mensubu arkadaşlarımdan Urfa'nın güzelliklerini daha çok ön plana çıkartmalarını rica ediyorum. Çünkü bu şehir hepimizin.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?
Öncelikle Çermik ve Takoran Vadisi gezisine bizimle beraber katıldığınız, bir gazeteci olarak Urfa turizmine önem verdiğiniz ve yaptığınız haberlerle desteklediğiniz için teşekkür ediyorum.
Urfa turizm açısından öyle potansiyele sahip ki; Urfa sadece Türkiye içinde değil Avrupa'da kültür turizminde rekabet edebilecek değerlere sahip bir şehir. Biz İspanya, Almanya, Fransa ile rekabet edebilecek bir şehiriz. Yeter ki şehir olarak bunun bilincinde olalım ve bu bilinçle hareket edebilelim.