İsa POLAT / Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak bölgenin güvenli limanı Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, ülkenin simge şehirlerinin başında gelen Halep'te rejim uçakları ve İran komutasındaki Şii milislerin artan saldırılarından endişe duyuyor.
Doğu Halep bölgesindeki kısmi ateşkesin ardından vatandaşlarının tahliye edilmelerini an be an takip eden sığınmacılar, elleri yüreklerinde televizyon veya sosyal medyadan gelişmeleri izliyor.
Şanlıurfa'da kendi imkanlarıyla ülkesinin yetim çocuklarına eğitim veren Muhammed Uruni, gazetemize yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaşta insanlığın sınıfta kaldığına defalarca şahit olduklarını söyledi.
Halep'te insanlığın büyük bir yara aldığını vurgulayan Uruni, "Son dönemdeki katliam gerçekten insanlığın yüz karasıdır, savaş insanlığın utanması gereken bir vaziyet halini aldı. Şu an Halep'te olan olaylar bir insanlık sorunudur, gerçekten şu anda insanlık büyük bir yara almıştır.
Şu an Halep'te gerçekleşen katliam ve insanlık dramı çok büyük basına sadece bir kısmı yansıyor. Orada çok büyük bir katliam var çoluk çocuk kadın ve siviller ölüyor. Silahsız insanlar ölüyor orada şehit düşen insanların cenazeleri yollarda yoldaki cenazeyi kaldıracak kimse bulunmuyor." diye konuştu.
Her şeye rağmen Halep'ten umutlarını kesmediklerini anlatan Uruni, insanlığın halen her şeye rağmen kendi vicdanını koruyabilme imkanı bulunduğunu ifade etti.

"Rejim, paralı askerler destek alıyor"
Sığınmacılardan Halepli olan Şeyh Ali de uluslararası kuruluşlar tarafından da kabul gören Halep'in bir kültür ve medeniyet şehri olduğunu söyledi.
Halep halkının yaşama hakkı dahil bütün meşru haklarının elinden alındığını anlatan Ali, "Rejim bütün gücüyle Halep kentini tarihi eserleriyle yıkmak için adete odaklanmış bütün gücünü orada kullanıyor. Halep halkının meşru hakları elinden alınarak Halep halksız bırakılmak isteniyor." dedi.
Rejim güçlerinin paralı askerleriyle Halep'te mücadele ettiğini vurgulayan Ali, "Halep'in doğu tarafını işgal etmeyi başaramayan rejim gücü, Lübnan, Irak ve İran'dan gelen diğer paralı askerleriyle Halep halkının üzerine bomba yağdırarak insanları yok etmeye çalışıyor. Şu an Halep'te 100 bin insan ölümle burun buruna orada büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. " şeklinde konuştu.

"Tarih tekerrürden ibarettir"
Suriyeli Abdulkerim Haddad ise şu an Halep'te tahliye bahanesiyle rejimin zaman kazanmak istediğini savundu.
Kentte bir çok yaralının acil müdahale imkanı bulamadığı için de hayatını kaybettiğini ifade eden Haddad, "Halep düşmeyecek tarih bunun örneklerini gösterdi tarih tekerrürden ibarettir. Şu an bütün Halep'te bulunan grupların birleşmesini istiyoruz. İnsanlık yok ediliyor, rejimin anlayabileceği bir dil ile konuşmak gerekiyor bu silah ve güçtür." diye konuştu