Yüksel Polat

Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Ömer Faruk Demirkol, ' Mezopotamya'nın Altın Üçgeni' çalıştayında uçak seferleri sorununu gündeme taşıdı.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın turizm potansiyelinin tanıtılması amacıyla Mezopotamya Kültür Rotası Projesi kapsamında Diyarbakır'da 'Kültür ve İnanç Destinasyonu' nu konu alan ' Mezopotamya'nın Altın Üçgeni' çalıştayı gerçekleştirildi.

6 Kasım 2020 tarihinde Diyarbakır'da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Apaslan, Diyarbakır ve Şanlıurfa Valileri, Mardin Vali Yardımcısı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı, TÜRSAB Başkanı, Anadolu Jet ve Pagasus Havayolları Genel Müdürü, Sun Express Genel Müdür Yardımcısı, Karacadağ ve DİKA Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri, akademisyenler, turizm sektörünün temsilcileri, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı ve üyeleri, üç ilin turizm paydaşı kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen Mezopotamya'nın Altın Üçgeni Çalıştayı yoğun ilgi görürken Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Ömer Faruk Demirkol yaptığı konuşmada bölge turizminin en önemli sorunlarından birisi olan uçak seferlerini gündeme taşıdı.

Doç. Dr. Ömer Faruk Demirkol çalıştayda yaptığı konuşmada: 'Biraz önce değerli bir konuşmacımız 'Bir turisti beş defa Antalya'ya götürebiliriz ama Güneydoğu'ya veya Mezopotamya'ya bir defadan fazla getiremeyiz' demişti. Ben de diyorum ki, Kongre Turizmini yaygınlaştırırsak getirebiliriz. Biz akademisyeniz, Kongre Turizminde bildirilerimizi sunmak için bir şehre gerekirse beş defa, 10 defa gidiyoruz. Bu kongrelerin son günü genellikle serbest zaman oluyor. Kongre Mardin'de olursa son gün Urfa'ya gidilir.' Dedi.

Uçak olursa yolcu da olur

Demirkol sözlerine devamla: 'Bir diğer husus ise biraz önce söz alan bir havayolu şirketimizin Genel Müdürü: 'Siz yolcuyu bulun, uçak benden' demişti. Ben de nazire olarak cevap vermek istiyorum aynı zamanda işletmeciyim: 'Her arz kendi talebini oluşturur' uçak olursa yolcu olur. Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulumuzu Fakülteye dönüştürme çabalarımız var. İlimizde Gastronominin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Her gelen turist yanında hediye olarak bir şeyler götürmeli' dedi.

Kongre turizmini bu bölgeye çekmeliyiz.

Çalıştayın ikinci kısmında da söz alan Demirkol turizmde bölge illerinin ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekerek ve uçak seferlerinin öneminin altını çizerek ; 'Sabah oturumunda ilimiz ve bölgemiz için çok önemli olan uçak seferleri sorunu, Kongre Turizminin teşvik edilmesi ve Gastronomi sorunun dile getirmiştim. Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa ve Diyarbakır'da turizm sektörüne ayrı bir önem veriyor. Burada ise üç il bir araya geldik ve Mezopotamya'nın Altın Üçgeni dedik. Çok iyi bir başlangıç. Güzel bir söz var: 'Bölüşürsek çok oluruz, bölünürsek yok oluruz.' Bu sözden hareketle diyorum ki, paydaşlar olarak hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Ben muhasebe hocasıyım, alanım maliyet muhasebesi. Havayolu şirketimizin genel müdürleri diyor ki: 'Zarar ederiz.' Ben de diyorum ki zarar etmezsiniz. Velev ki ettiniz, bu zarar çok kısa sürer. Büyük fotoğrafa baktığımızda başka seferlerden elde ettiğiniz karı buradaki zararı telafi etmek için kullanabilirsiniz.

Sadece havayolu şirketleri değil, burada bulunan her kesim fedakarlık yapmalı ki çalıştay amacına ulaşsın. Herkes birbirinden bir şey beklerse neticeye varamayız. Turizm sektöründe nitelikli işgücü sorunumuz herkesçe malum. Biz Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu olarak, hocalarımız ile birlikte Servis Hizmetleri Eğitimi, Hijyen Eğitimi ve özellikle son dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığımızın üzerinde hassasiyetle durduğu Gıda İsrafı konusunda dileyen tüm işletmeye ister eğitimleri ücretsiz olarak verebiliriz' diyerek bölge turizminin gelişmesi için ellerinden gelen her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını dile getirdi.