İLKHA/ Şanlıurfa'da Mirac Kandili münasebetiyle Dergah Camii'nde düzenlenen programda konuşan Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, 'Bugün bir takım sıkıntılar içerisinde bulunuyorsak helal ve harama dikkat etmediğimizden dolayı olabileceğini düşünüyor olmamız gerekir.' dedi.
Peygamber Efendimizin bir gece Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan göklere yükselmesi olan Mirac Kandili, Peygamber Şehri Şanlıurfa'nın Balıklıgöl Dergah Camii'nde düzenlenen program ile ihya edildi.
Akşam namazının ardından çoluk çocukları ile Dergah Camii'ne gelen Şanlıurfalılar, renkli görüntüler oluşturdu.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Mirac Kandili münasebetiyle camiye gelen vatandaşlara süt ve su ikram edildi.
Gecede cami içerisinde özel bölümde muhafaza edilen Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerifi ve Kadem-i Şerifi, vatandaşların ziyaretine açıldı. Vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturarak kutsal emanetleri ziyaret etti.
Kılınan yatsı namazından sonra Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Türkçe mevlit, kaside, salavatlar okundu ve dualar edildi.
Gecenin önemine dair cemaate hitap eden Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, bu mübarek gecelerin fırsat bilinerek günahlardan sakınılması gerektiğini ifade etti.
Günümüzde eşler arasında yaşanan tahammülsüzlüklere vurgu yapan Taştan, 'Birbirimize neden tahammülümüz kalmadı? Niye birbirimize sevgimiz, saygımız kalmadı? Eşler en ufak bir şeyi kaybedince neden boşanma yoluna gider oldular? Yoksa biz eş olarak birbirimizin iyi gün sevdiklerinden miyiz? Başına bir iş geldiği zaman onu terk edecek bir vaziyette mi bulunuyoruz. Bu mübarek gecede kendimizi yoklamanın tam zamanıdır diye düşünüyorum.' dedi.
Dünyada faiz verenlerin ahiretteki cezasına değinen Taştan, 'Bugün bir takım sıkıntılar içerisinde bulunuyorsak helal ve harama dikkat etmediğimizden dolayı olabileceğini düşünüyor olmamız gerekir. Böyle düşünüyor olmamız lazım. Bakın, efendimizin bu konudaki hadisini yeniden hatırlatmakta fayda var. Bir insan 10 paraya bir elbise alsa o 10 paranın 9'u helal, biri haram olsa o elbise o insanın üzerinde durduğu müddetçe, bırakın o elbiseyi o elbiseden bir parça yama olarak diğer elbisenin üzerinde durduğu müddetçe, Allah o insanın duasına icabet etmez. Öyle bir hale geldik ki, eskiden yerde bulduğunu çevresine bakarak sahibini araştıran çocuklarımız vardı. Şimdi ise değil yerde bulduğunu, babasının cüzdanını çalan, içerisindeki parayı dışarıda harcayan çocuklarımız var. Herkes böyle mi? Hayır, ama bu çoğaldı.' şeklinde konuştu.
Mirac Gecesi'nde Peygamberimize 3 müjde verildiğine değinen Taştan, bu müjdelerin; Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği, 5 vakit namaz ve Bakara Suresi'nin son iki ayeti olduğunu söyledi.
Program yapılan dua ile sona erdi.

'İnşallah bu gece birlikteliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirir'
Programa katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de Mirac Kandili münasebetiyle yaptığı konuşmada, 'Mirac, bilindiği gibi Peygamber Efendimizin Allahu Teala'ya yükseldiği bir gecedir. Allah'a çok yaklaştığı bir gecedir. Bu gecenin bizler için de Allah'a yakınlaşmamız için vesile olmasını diliyorum. Müminlerin yapmış olduğu duaların kabul olmasını diliyorum. İnşallah bu gece birlikteliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirir. Bu gece bütün inananlardan dua istiyorum.' diye konuştu.
Programa katılan vatandaşlardan Ahmet Varlık, 'Bütün İslam ümmetinin bu mübarek gecesini canı gönülden kutluyorum. Bütün İslam alemi için hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan temenni ediyorum. Bu gecenin yüzü suyu hürmetine zulüm altında olan bütün İslam beldelerinin bu zor durumdan bir an evvel kurtulmasını diliyorum.' dedi.
Mehmet Emin Özçınar, 'Bugün Mirac kandili, tüm İslam coğrafyasının, özelde Şanlıurfa'mızın gecesini tebrik ediyorum. Rabbim, kazadan beladan korusun. Mirac Kandili hepimizin malumu Peygamber Efendimizin Mekke'den Kudüs'e, Kudüs'ten Sidretü'l Münteha'ya çıktığı zaman dilimidir. Halkımıza Peygamber Efendimizin sünneti olan süt ikram ettik. Dolayısıyla halkımızın böyle önemli günlerinde yanındayız. Bugün de Dergah bölgesindeyiz. Bu anlamda tüm halkımızın Mirac Kandili'ni kutluyorum. Rabbim, huzur ve bereketi ülkemizden coğrafyamızda eksik etmesin. Kandillerin bir manası da insanların ümmetin bir arada camide toplanmasıdır, birbirine dua etmesidir. Bu gece bütün İslam alemi birbirine dua etmelidir. Rabbim tekrardan ülkemizde birlik ve dirlik daim kılsın, huzur ve bereketi eksik etmesin.'
Suphi Çiçek ise bu gecede en büyük duasının Kudüs'ün özgürlüğü olduğunu belirtti.
Çiçek, 'Bütün İslam ümmetinin Mirac Kandili'ni tebrik ediyorum. Bu gecenin önemine binaen Mescidi Aksa'nın gerçekten hürriyetine kavuşmasını dileğiyle, bütün ümmetin dualarını bekliyoruz. İsrailoğulları, zulmü altındaki Mescid-i Mescidi Aksa gerçek hürriyetine kavuşur ve İslam ümmeti de rahat bir nefes alır. Bu anlamda tüm ümmetin gecesi mübarek olsun.' ifadelerini kullandı.