AA / Tur, Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen basın toplantısında, elektrikle ilgili özelleşmenin sadece bölgeye uygulanmadığını, Türkiye'nin tüm bölgelerinde özelleştiğini söyledi.
Kurumun devletin sırtında büyük bir yük olduğunu, zararın giderilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla özelleşme sürecinin yaşandığını kaydeden Tur, özelleşmenin ardından yatırımları hızlandırmak, daha kaliteli hizmet sunmak ve bölgede sık yaşanan elektrik kesintilerini azaltmak amacıyla yatırımlar yapacaklarını anlattı.
Önümüzdeki süreçte halka ve bölgeye daha kaliteli hizmet sunmak için projeler geliştirdiklerini bildiren Tur, bölgede yoğun olan kaçak elektrik tüketiminin bertaraf edilmesinin, düzenli müşteri portföyünün oluşturulması, faturaların zamanında ödenmesinin sağlanmasını istediklerini, sattıkları elektriğin bedelinin alınması için çaba göstereceklerini ifade etti.
"Bölgede sık sık yaşanan elektrik kesintileri ne zaman sona erecek?" sorusu üzerine Tur, elektriğin uzun vadeli bir yatırım gerektirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Elinizi dokundurduğunuz zaman giderilebilecek bir sorun değildir. Bölgenin tümünü kapsayan muazzam bir yatırım planlıyoruz. Özellikle köylerde şebekeler dökülüyor. 1980'lerde yapılan şebekeler. Elemanlarımız elektrik direklerine çıkıyor, o direkler çürüdüğü için üzerlerine yıkılıyor. Bunu gidermek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bölgede elektrik sorunu giderilebilir. Özelleştirilmeden önce de bu kurumda çalışıyordum. Geçmişteki yönetimlerin ne yaptığını gayet iyi biliyorum. Geçmiş yıllarda şebeke yenilenmesi için verilen paralar refüjlere gitti. Gereksiz yerlere harcandı. Boş arazilere şebekeler çekilmiş. Neden ihtiyacı olan bölgelere yapılmadı?"

- "Bölgede elektrik kayıp oranı yüzde 75"
"Geçmiş yılların ihmalinin cezası mı çekiliyor?" sorusuna Tur, "Aynen öyle. Bu nedenle özelleşti. Hantal bir yapı haline gelmişti. Kayıp kaçağın giderilmesi için çalışma yapılmalı. Bölgemizde şuanda yüzde 75 bir kayıp var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Kayıp kaçağın giderilmesi, yatırımların hızlandırılması, kaliteli hizmet için özelleştirme gerçekleşti. Trafolar yeterli değil. Tüm bölgelerdeki kayıp kaçak oranı bir havuzda toplanıyor. Daha sonra yüzde kaç geliyorsa bu da faturalara yansıyor. Yani kayıp kaçak elektrik dürüst vatandaşın cebinden gidiyor" ifadelerini kullandı.

- "Diyarbakır'da 127 bin abone faturasını ödemiyor"
DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel de borçlu abonelerin elektriklerini kestiklerini, özellikle kırsalda elektrik kesme işlemi yaptıkları zaman tepki aldıklarını bildirdi.
Köylerdeki abonelerin yüzde 40'ının hiç enerji parası vermediğini, Diyarbakır'da 417 bin aboneden 127 bininin hiç ödeme yapmadığını anlatan Karagüzel, "127 bin abone elektrik kullandığı halde bizim kapımızı çalmıyor. Normal bir evin elektrik tüketim maliyeti 35-40 liradır. Diyarbakır'da 40 lira ve üzerindeki faturalarda sadece 100 bin abone bize ödeme yapıyor. Borç ve kaçak kullanımı nedeniyle elektrikleri kesiyoruz" diye konuştu.
Bazı köylerin yüzde 90'ının ödeme yapmadığını, kalanının da kaçak elektrik kullandığını söyleyen Karagüzel, böyle köylerin elektriğini trafodan kestiklerini aktardı.

- "3 bin 500 kaçak tespit edildi"
"Bir insanın karanlıkta kalması kabul edilebilir birşey değildir. Ama bu rakamları da vicdanların kabul etmemesi gerekiyor. Kaçak elektrik kullananın tükettiği elektriğin parasını namuslu vatandaş dolaylı da olsa ödüyor" diyen Karagüzel, geçmişten bugüne kadar elektrik kesinti paylarında artış olmadığını ifade etti.
Karagüzel, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Borçtan dolayı kesmelerimiz sanki bilinçli kesmeymiş gibi arızaymış gibi gösteriliyor. Biz kaçak yakaladığımız köylerin abonelerinin elektriğini kesiyoruz. Geçmiş dönemlerde halkın tükettiği elektriği ödemesi ve bu alışkanlığı kazanması yönünde bir çalışma yapılmadı. 30 yıldır süren kötü bir süreçte yatırımda kötü bir süreç yaşanmıştır. Bunun hemen 1 yılda değişmesi mümkün değildir. Ancak yapacağımız yatırımlarla, abonelerin tüketim alışkanlığının değiştirilmesiyle kesintiler biter. Yatırımları fazlasıyla yapacağız. Ama kaçak kullanımı sürerse yatırımların hiçbir anlamı olmaz. 1 ayda bölgede yapılan denetimlerde 3 bin 500 kaçak kullanımı tespit edildi."