Haber Merkezi / Her iki toplantıya da Dicle EDAŞ yetkililerinin yanı sıra TEİAŞ Şanlıurfa İl Müdürü Beyhan Polat da katıldı ve yaşanan kesintilerin gerekçelerini anlattı.
Hafta içerisinde Viranşehir ilçesini ziyaret eden Dicle EDAŞ Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, dün de Ceylanpınar'daydı. Kaymakam Huzeyfe Citer, İlçe Emniyet Müdürü Esat Uğur ve Viranşehir İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Tuncay Kaplan da katıldıToplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin ilçe başkanları, muhtarlar ve çiftçilere seslenen Dicle EDAŞ Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, son günlerde yaşanan sıkıntıların sebebinin, tarımsal sulamada yoğun biçimde elektrik kullanılmasının yanında, havanın aniden ısınması sonucu klimaların devreye girmesi sonucu maksimum düzeye ulaşan elektrik tüketimi olduğunu söyledi.
Demirbağ, sistemin aşırı tüketimi kaldıramadığını ve çok sayıda trafoda arızalar meydana geldiğini ifade ettiği konuşmasında, bir yandan bu trafolardaki gerekli onarımları yaptıklarını, diğer yandan da sistemi rahatlatacak yatırımları sürdürdüklerini ifade etti. Demirbağ, enerjinin ihtiyaç olduğu kadar kullanılmasını, israf edilmemesini de istedi.
VİRANŞEHİR'DEKİ ENERJİ YATIRIMLARI
Enerji sorunun kesin çözülebilmesi için sulama kanallarının bir an önce bitirilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirbağ, şöyle dedi:
"Çiftçimize elektrik değil su lazım. Sulama kanallarının bitirilmemesinden dolayı 300-400 metreden su çıkartılarak, enerji ile sulama yapmak çok pahalı bir yöntemdir. Bir anlamda, 'olmazı' başarmaya çalışıyoruz. İlçe merkezini, Viranşehir-1 ve Kırlık trafo merkezlerini bağlayan alternatif beslenme imkanı sağlayacak ana hattımızın devreye alınması için 2 adet direğin dikilmesi gerekiyor. Ama bir yıldır buna müsaade edilmiyor. Kayalar enerji nakil hattı devreye alındı, Viranşehir-3 trafo merkezi ile Ayaklı arasına 8 km'lik enerji nakil hattı kurulması için çalışmalar başladı. Yine Zümrüt, Aslanbaba ve Yazgüneşi bölgelerinde trafo kök binaları ve ana hatbağlantılarının halesi yapıldı. Bu yatırımlar en kısa sürede bitirilerek bölgenin enerji sorunu çözülecek."
Viranşehir Kaymakamı Huzeyfe Citerde ilçedeki şebekenin, mevcut tüketimi kaldıramadığını ifade ederek, TEİAŞ'ın kök binalarının aşırı yüklenme yüzünden zarar görmemesini sağlamak adına 4 saatlik kesinti yaptığına dikkat çekti.
"CEYLANPINAR HALKI İLE BİRLİKTE BU SORUNU ÇÖZECEĞİZ"
Dicle EDAŞ Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, dün de İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Kuzu'nun girişimi ile Ceylanpınar'daki muhtarlar ve çiftçilerle bir araya geldi. TEİAŞ Şanlıurfa İl Müdürü Beyhan Polat'ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Demirbağ, burada da tarımsal sulama ve çalıştırılan klimalar nedeniyle sisteme binen aşırı yükten söz ederek, şöyle dedi:
''Yaşanan elektrik kesintileri bizlerle başlamadı. Arızalar bir önceki döneme göre azalmış görünüyor. Bu sorunu çözme konusunda daha çok mesai harcayacağız. İlçe merkezinde başta olmak üzere yeni trafoların tesisi ve mevcut trafolarda bakım-onarım işini hızlandıracağız. İlerleyen zamanlarda bu tür sorunların yaşanmaması için hep birlikte çaba göstereceğiz." dedi.
'GECE SULAMASINDA VERİM ELDE EDİLDİ'
Dicle EDAŞ Şanlıurfa Koordinatörü Neşet Demirbağ, çiftçilere seslenirken de şunları söyledi:
''Harran ve Adıyaman üniversiteleri ile Hayata Artı Vakfı'nın Cullap Sulama Birliği'nde yaptığı araştırma sırasında su kaybının önüne geçmek için 'Harran Ovası Gece Sulama Projesi' başlatıldı. Su kaybını önlemek için 2014 yılında başlatılan proje kapsamında 50 çiftçinin pamuk ektiği 5 bin dekarlık arazide, gece sulaması yöntemi uygulandı. Gece sulaması ile bir milyar litre su tasarrufu sağlandı. Gündüzleri ortalama 14 saat süren sulama, gece sulaması ile 10 saate indi. Bir sezonda 13 sulama yapılırken, bu rakam 8'e indi. Çiftçiler, yüzde 15'lik bir artışla, dekar başına 80 kilogram ürün topladı ve dekar başına 100 liralık ek kazanç sağladı. Çünkü, gece sulaması yapıldığında buharlaşma önleniyor. Çiftçiler, bir dekara 400-500 kg pamuk elde ederken, gece sulama yaparak 650 kg pamuk elde etmeye başladıklarını söyledi.''
Her iki toplantıya da katılan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Şanlıurfa İl Müdürü Beyhan Polat ise, bölgedeki tüketim oranının çok fazla olduğunu belirterek, vatandaşların enerjiyi daha kaliteli alması amacıyla zorunlu olarak kesinti yaptıklarını söyledi.
Polat, konuşmasında, "Keban'dan yük akışını izleyen bir bölge müdürlüğümüz var. Müdürlük, bu uygulamanın devam ettirilmesini uygun görüyor. İhtiyaç kalmadığı zaman bu uygulamaya da gerek kalmayacak. Kesinti uygulaması teknik zorunluluğa bağlı bir durumdur. Teknik anlamda, zorunluluk olduğu için kesinti yapmak zorundayız" dedi.