Hacer AŞİT/ Şanlıurfa'da, 12 bin yıllık geçmişiyle 'Tarihin Sıfır Noktası' olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, normalleşme adımlarının devreye girmesiyle birlikte tarih tutkunlarının en gözde ziyaret alanı olmayı sürdürüyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmesinin ardından geçen yıl bölgeye yerli ve yabancı turist akını başlamış ve 2020 yılı için yeni bir rekor beklentisi oluşmuştu. TRT'nin hazırlamış olduğu belgeseller ve TRT Çocuk kanalının sevilen çizgi dizisi Rafadan Tayfa'nın gişe rekoru kıran sinema filmi 'Rafadan Tayfa Göbeklitepe' ile ailelerde büyük merak uyandıran tarihi ören yeri; pandemi sürecinin ardından devreye giren normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden ilgi odağı oldu.

BAŞKAN BEYAZGÜL'DEN DAVET
Geçtiğimiz hafta ören yerinde incelemelerde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte yerli ve yabancı tüm ziyaretçileri, kadim topraklardaki tarihi güzellikleri görmeye davet etti.
Göbeklitepe'nin Yüzyılın en önemli keşiflerinden biri olduğuna dikkat çeken Beyazgül, '12 bin yıllık Dünyanın en eski Tapınağı Göbeklitepe'nin keşfi bilinen tüm ezberleri bozuyor ve tarihin yeniden yazılmasına vesile oluyor. Yüzyılımızın en önemli arkeolojik keşfi olarak kabul edilen Göbeklitepe, Bundan tam 12 bin yıl önce, yaptıkları hiç de küçümsenemeyecek bir uygarlığın varlığını bütün kanıtları ile bizlere sunuyor' diye konuştu.

TÜRKMEN: GÖBEKLİTEPE, PANDEMİ SÜRECİNDE EN FAZLA TIKLANAN SANAL MÜZE OLDU
Şanlıurfa Turizm Meslek Komitesi Başkanı Kamil Türkmen Göbeklitepe'ye olan ilginin, normalleşme adımlarıyla birlikte ciddi bir şekilde arttığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığının Sanal Müze Uygulaması kapsamında, salgın sürecinde Türkiye genelinde en fazla ziyaret edilen içeriğin 'Göbeklitepe' olduğunu hatırlatan Türkmen, 'Göbeklitepe; Urfa turizminin lokomotifi konumunda. 2020 yılının ilk 3 ayında beklentilerimizin çok üzerinde bir ziyaretçi sayısına ulaştık. Şehirdeki tüm işletmeler tam kapasite çalışıyordu. Cumhurbaşkanımızın 2019'u 'Göbeklitepe Yılı' olarak ilan etmesi ve Göbeklitepe ile ilgili çeşitli belgesellerin yayına girmesiyle herkes bu tarihi yapıyı gezip yakından görmek istedi. Özellikle TRT Çocuk kanalında yayınlanan 'Rafadan Tayfa' çizgi dizisinin Göbeklitepe temasıyla sinemalarda gösterime girmesiyle, aileler da çocuklarıyla birlikte Şanlıurfa'yı önceliklerine aldılar. Ancak pandemi süreciyle birlikte ister istemez tüm bu rezervasyonlar iptal edildi. Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte yeniden ivme yakalamaya başladık. Göbeklitepe, bulunduğu yer itibariyle bir açık hava müzesini andırıyor. Kapalı bir ortam olmadığı için sosyal mesafe kuralı kolay bir şekilde uygulanabiliyor. Şanlıurfa'daki turizm işletmeleri olarak şehrimizi gezip görmek isteyen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya hazırız' diye konuştu