Haber Merkezi / Açılışa, Şanlıurfa Vali Vekili ve Haliliye Kaymakamı Metin Esen, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Kaytan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Haliliye İlçe Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Eyyübiye İlçe Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Akbaş, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcıları, kamu kurum kuruşlarının temsilcileri, sivil toplum temsilcileri, basın mensupları, akademisyenler ve intörn öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okumasıyla başlayan programda, protokol üyeleri birer konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalarda Şanlıurfa ilinin hayvancılık potansiyeli ile Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi hakkında bilgiler verildi.
Yaklaşık 20 yıl süresince yetersiz altyapı ve fiziki imkanlarla klinik hizmeti vermiş olan ve eğitim binasına oldukça uzak kliniğin, Akçakale yolu genişletme çalışmaları kapsamında yıkıldığını belirten Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Denek; 'Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Hayvan hastanemizin oldukça kötü durumda olan yolunun yapılmasında, eğitim binamızın dış cephe boyasının yenilenmesinde, eğitim binamızda dezavantajlı ve yardıma ihtiyacı olan öğrencilerimiz ile vatandaşlarımızın kullanabilecekleri asansör yaptırılmasında ve ayrıca hayvan hastanemizin peyzaj alanlarının yenilenmesinde fakültemize desteklerini esirgemeyen Eyyübiye ilçe Belediye Başkanımız Mehmet Kuş'a ve meslektaşımız olan Haliliye Belediye Başkanımız Mehmet Canpolat'a eğitim konusunda göstermiş oldukları duyarlılık ve vermiş oldukları desteklerden ötürü Fakültem ve şahsım adına teşekkür etmek istiyorum' diye konuştu.
Şanlıurfa ilinde birçok komplike hastalıklarla ilgili çözüm noktasında herkesin uğrak yerinin Veteriner Fakültesi olduğunu belirten Haliliye İlçe Belediye Başkanı Mehmet Canpolat; 'Bizler şu anda belediye başkanı olarak sizlere hayatınızın her yönünde hizmet etmeye gayret ediyoruz. Mensubu bulunduğum Veteriner Hekimliği adına başta rektörümüz olmak üzere hocalarımız ve öğrenci kardeşlerimiz ile birlikte çalışmaktan gurur duyacağımı, hayvancılığı geliştirmenin adına her türlü işlemi yapacağımı belirtmek istiyorum' dedi.
Üniversitenin Şanlıurfa'nın önemli bir değeri olduğunu ve Üniversiteye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; 'Eyyübiye Kampüsümüzün uzak bir köşesinde Veteriner Fakültemizin Hayvan Hastanesi bulunuyordu. Ama içler acısı bir haldeydi. Çok kötü durumdaydı. Hayvanlar ve insanlar için sıhhi açıdan uygun bir ortam değildi. Hocalarımızla gerekli istişarelerimizi yaptık. Haliliye ve Eyyübiye İlçe Belediye Başkanlarımızın katkılarıyla hem Veteriner Fakültesi binamız hem de hayvan hastanemiz belirli bir düzene girdi. Şehrimize yakışan da buydu. Ben ümit ediyorum ki bundan sonraki çalışmalarımızda da hem ilin bürokratları hem de belediye başkanlarımız daha fazla destek olurlar. Açılışımıza teşriflerinizden dolayı teşekkür ederim' diye konuştu.
Rektör Çelik'ten sonra bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Kaytan ise 'Üniversite şehrimizin büyüyüp gelişmesi için akademik anlamda fikirleri ortaya koyup yerel yönetimlerle ve mülki amirlerle sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmaktadır. Bizler de elimizdeki imkanları bu doğrultuda seferber edip hep birlikte bu şehri arzulanan noktaya birlikte taşımak için gayret göstermekteyiz. Dili olmayan hayvanların dilinden anlayan insanların mekanlarının da güzel olması gerekiyor ki onlara sağlıklı bir hizmet üretebilsinler. Tüm emeği geçenlere Büyükşehir Belediyemiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum' diye konuştu.
Açılışı gerçekleştirilecek hastanenin ilimize bölgemize kazandırıldığından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirten Vali Vekili Metin Esen; 'Şanlıurfa, büyük baş ve küçük baş hayvan potansiyeli ve yaban hayatı olarak yapılan çalışmalarla gelişmekte olan önemli potansiyele sahip bir ilimizdir. Bu vesileyle teknolojik altyapısını tamamlamış hayvan hastanesinin bölgemizde önemli bir hizmeti yerine getireceğine inanıyorum' dedi.
Açış konuşmalarının ardından kurdele kesimi yapılarak hayvan hastanesi protokol tarafından gezildi. Program, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Veteriner Fakültesi Hayvan
Hastanesi:
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, 2000 yılında Eyyübiye kampüsünde klinik olarak faaliyetlerine başlamış, ancak fiziki yetersizlikleri ve Akçakale caddesinin genişletilme çalışmaları kapsamında yıkılmıştı. Açılışı gerçekleştirilen Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi 2021 yılının ocak ayında ruhsatlandırma, fiziki ve teknik altyapı ile personel desteği ile mevcut hale geldi.
Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde pandemi süreci boyunca biyogüvenlik önlemleri alınarak hizmet vermeye başlandı. Bu süreçte öğrenciler için hem staj hem de yüz yüze intörn eğitimi alarak mesleki donanımlarının arttırılması hedeflendi. Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Şanlıurfa ili ve çevresinde tüm hayvan türleri için hizmet verebilen tek Hayvan Hastanesi özelliği taşımaktadır.
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Prof., Doç. ve Dr. Öğr. Üyelerinden oluşan 10 Öğretim Üyesi, 4 Arş. Gör., 10 Doktora-Yüksek Lisans öğrencisi ile 16 intörn öğrencisi ile profesyonel ve akademik bakış açısı ile teşhis ve tedavi hizmeti vermektedir. Yaklaşık 500 metrekarelik kapalı alana sahip olan hastanede, temel donatıların yanı sıra 3 adet büyükbaş çiftlik hayvanı muayene salonu, 3 adet kedi-köpek-süs hayvanı muayene salonu, tam donanımlı bir adet ameliyathane, teşhis laboratuvarı ile röntgen ve ultrasonografi görüntüleme alanları bulunmaktadır.
Bununla birlikte Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı yapılan protokol kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan, bölgede ve sınır ötesinde kolluk kuvvetlerine patlayıcı, uyuşturucu madde arama ve tespitinde kullanılan dedektör köpeklerin teşhis ve tedavi gibi sağlık hizmetlerini de sunmaktadır. Yakın zamanda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak protokol kapsamında halk sağlığını önemli ölçüde ilgilendiren ve Şanlıurfa ilinde sayıları yaklaşık 20.000-25.000 civarı olan sahipsiz sokak hayvanlarının ileri teknik gerektiren operasyon ve tedavi hizmetlerinin de Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi tarafından verilmesi planlanmaktadır.