Yüksek elektrik maliyeti karşısında çözüm arayışlarını sürdüren ŞUSKİ, su depolarının kontrolünde güneş enerjisine yöneldi.

Seyfullah POLAT / Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) yüksek elektrik faturalarına çözüm çalışmalarını devam ettiriyor.

ŞUSKİ'nin ödemekte zorlandığı, DEDAŞ'ın da birikmiş borçlar nedeniyle zaman zaman kesmeye yöneldiği enerji sorununa, yapısal çözüm arayışları devam ediyor. Merkezdeki arıtma tesisi, pompalama ve depolama tesisleri, kırsaldaki kuyu, depo, pompalama tesisleri için kullanılan elektrik enerji maliyetleri ŞUSKİ'nin belini kırıyor. 30 Büyükşehir içerisinde Şanlıurfa'ya en ucuz ve kaliteli içme suyu veren ŞUSKİ, yüksek enerji maliyeti ve tahsilattaki %40'lara varan kayıplar yüzünden çalışmalarını sağlıklı yürütemiyor.

Enerjide kalıcı çözüm için çaba gösteren ŞUSKİ,; atık su tesisinden sağldığı enerjiye ilave olarak geçtiğimiz günlerde güneş enerji santrali (GES) yatırımı yapmıştı.

Güneş enerjisinden elektrik kullanımını yaygınlaştıran ŞUSKİ son olarak su depolarında kurduğu sistemle tesisleri kendine yeterli hale getiriyor.

Su depolarını kontrol etmek, su ve enerji tasarrufu sağlamak için uygulanan güneş enerjisi sisteminde elektrik ihtiyacı duyulmadan çalışan cihaz sayesinde su depolarının aç-kapa işlemleri, su seviyeleri uzaktan kontrol ediliyor.