Seyfullah Polat

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Uygulamalı Çiftçi Okulu eğitimleri başladı.

Tarım, Hayvancılık ve gıda üretimi yapan çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarına aralıksız devam eden Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu eğitim çalışmalarına hayata geçirdiği Uygulamalı Çiftçi Okulu projesi ile bir yenisini ekledi.

Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü koordinatörlüğünde Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerçekleştirilen projenin tanıtım ve ilk ders uygulaması GAPTAEM Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Uzmanı Bünyamin Aslan, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Proje Koordinatörü Kenan Polat, Uygulamalı Çiftçi Okulları Projesi Koordinatörü Fatih Bozdemir, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Eyyüpoğlu, teknik elemanlar ile projeden faydalanacak çiftçiler katıldı.

Avrupa Birliği fonlarınca desteklenen, FAO koordinatörlüğünde Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülecek olan proje, 'Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi' programı kapsamında uygulanacak projenin açılış konuşmasında kürsüye çıkan Dr. Murat Çakmaklı projenin amacı hakkında bilgi vererek; BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Şanlıurfa'ya yönelik yaklaşık dört yıldır sonuç odaklı çok güzel projeler yürütmekteyiz. Bu yılda Suriyeli misafirlerimizin entegrasyonu ve ev sahibi toplulukların desteklenmesi anlamında Şanlıurfa'da Uygulamalı Çiftçi Okulu projesi hayata geçirilmektedir. Proje kapsamında üç ana başlıkta; fıstık üreticiliği, koyun keçi yetiştiriciliği ve seracılık üzerine üretici ve işletme sahiplerine uzman arkadaşlarımız tarafından bilgi aktarımı gerçekleştirilecek, gruplar arasında tecrübe paylaşımı ile nitelikli üretim gerçekleştirilecektir' diyerek projeye emeği geçenlere teşekkür etti.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından oluşturulan gruplardaki çiftçilere yönelik Tarım Danışmanları tarafından eğitim çalışması gerçekleştirildi.

Proje hakkında gazetemize açıklamada bulunan Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Adnan Yetkin projenin birkaç başlıktan oluştuğunu, bunlardan birincisinin Suriyeli Mülteciler ve Şanlıurfalı yerel halktan oluşan toplam 380 kişiye fidancılık, küçükbaş hayvancılık, seracılık, büyükbaş hayvancılık, mantarcılık ve açık alanda sebze yetiştiriciliği gibi konularda mesleki eğitim verildiğini, eğitimler sonrasında bu kişilerin istihdamına çalışıldığını, projenin bir diğer başlığının İş-kur müdürlükleri ile birlikte yürütülecek olan İl Müdürlüğü bünyesinde 'İşkur hizmet noktası' oluşturmak suretiyle istihdama katkı sunacak faaliyetler gerçekleştirileceğini belirterek, 'Bugün projenin bir diğer başlığı olan 'Uygulamalı Çiftçi Okulu' muzun açılışını yapmaktayız. Uygulamalı Çiftçi Okulunda küçükbaş hayvancılık, seracılık ve fıstık konularında her konuda 25 üretici olmak üzere toplam 75 üreticimize eğitimler verilmesi, bilgi alış-verişinde bulunulması ve tarımsal üretimdeki kalitenin artırılması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında üreticilerimiz ile belli dönemlerde toplantılar ve eğitimler gerçekleştirilecek olup, Kolaylaştırıcı olarak görev yapmakta olan Ziraat Mühendisi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Teknik personel arkadaşlarımızın desteği ile ekip içerisinde oluşturulacak etkileşim ve bilgi alış-verişi sayesinde hem üreticilerimize bilgi verilecek, hem de onlardan geri dönüşler alınacak ve bu şekilde sağlam bir bilgi birikimi oluşturulacaktır. Projenin ileri safhasında ise belli bir hibe program çerçevesinde üreticilerimizin hazırlayacakları projelere destek sağlanması planlanmaktadır.' dedi.