GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz bölgeden gelen Gazeteciler cemiyet başkanları ve gazetecilerle yaptığı istişare sonrası 15-21 Haziran tarihleri arasında Van ve Hakkari illerine yaptıkları gezi ve gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Şanlıurfa Gazeteciler Birliği başkanı GAPGündemi gazetesi sahibi Veysel Polat, Gazeteciler ve Basın Emekçileri Genel başkanı Fatih Demirtaş, Kahta Gazeteciler Cemiyeti başkanı Kemal Kutlu, Gaziantep İnternet Medyacıları Derneği genel başkan yardımcısı Hamza Mercanoğlu, Gaziantep İpekyolu haber ajansı sahibi Ali Duysak, GAP Gazeteciler Birliği genel başkan danışmanı Gündem gazetesi sahibi Sait Akbaş, Turizm tanıtma platformu Adıyaman temsilcisi Tayfun Güzel, GAP Gazeteciler birliği denetleme kurulu başkanı Hamit Yaşar ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı istişare toplantısı sonrası GAP Gazeteciler Birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz gündeme dair açıklamalarda bulundu.

GENELGE YEREL BASININ KAPISINA KİLİT VURDURUR

Bakanlar kurulu kararıyla yayınlanan tasarruf genelgesinde yerel gazetelere belediyelerin ilan reklam vermesinin yasaklanmasının zar zor ayakta kalan yerel gazetelerin kapısına kilit vuracağına dikkat çeken GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz '.. Geçtiğimiz günlerde bakanlar kurulu kararıyla belediyelerin yerel gazetelere ilan reklam vermelerini yasaklayan tasarruf genelgesi yerel basını yok edecektir. Pandemi nedeniyle tasarruf tedbiri alan özel sektörün yanı sıra belediyelerde yerel gazetelere ilan desteğinde bulunmazsa zar zor ayakta kalmış az sayıdaki yerel gazetelerinde kapısına böylece kilit vurulacak.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve İletişim başkanlığı bu durumu göz önünde bulundurarak bakanlar kurulu kararından tasarruf tedbirleri arasında yerel basını içeren maddenin çıkarılmasını istiyoruz' dedi.'

Kıymaz, tasarruf tedbirleri kapsamında yerel yönetimlerin belediyelerin yerel gazete, radyo ve televizyonlara ilan reklam ve bayram ilanı gibi verilmesinin tasarruf tedbirleri kapsamına alındığını belirterek, 'Yerel gazeteye abone olma ilan verme gibi meseleler tasarruf tedbirleri kapsamına alınca zaten pandemi dolayı ekonomik sıkıntılar dolayı can çekişen yerel basın alınan bu tasarruf tedbirleri kararı ile büyük bir şaşkınlık ve sarsıntı geçirdi.' dedi.

Yerel gazetelerin zorlukla çıktığına değinen Kıymaz, açıklamasını şöyle tamamladı:

'Pandemıde holdingler şirketler tasarruf tedbirlerine gıttı yerel basın özel sektörden ilan alamıyordu, yerel yönetimlerin ve belediyelerin şirketlerinin gazetelere abone olup ilan verme hususundaki destekleri ile birçoğu ayakta duruyordu. Bakanlar kurulu kararıyla Tasarruf tedbirleri kapsamına yerel basının alınması halkın haber alma hakkında bir nevi ambargo koyma gibi bir durum söz konusu oldu.

Buradan bizim çağrımız gazeteler ekme ve su gibidir. Bilgi edinme konusunda ekmek sudan nasıl tasarruf olmayacaksa bilgi edinmeden de tasarruf olmaması gerekir diye düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan ve bakanlar kurulundan ricamız yeni bir bakanlar kurulu kararı ile belediyelerin yerel gazetelere abone olma ve ilan verme gibi meseleleri tasarruf tedbirleri genelgesinden çıkarılması konusunda talebimiz var. Aksi halde bu böyle devam ederse bin gazeteden 300 tane ülke genelinde yayın yapmaya başladı. Bu üçyüzün iki yüzü böyle devam ederse kapanacak, o zaman bizler kapalı bir toplum haline geliriz.

Gazetelerin yaşatılması halkın haber alma özgürlüğünün yaygınlaştırılması gerekir buda anayasal bir haktır. Bu hususta hükümetimizin duyarlı davranacağına inanıyoruz' dedi.