İshak Polat

GAP Bölge Kalkınma İdaresi( GAP BKİ) Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ' GAP Yerel Medya Projesi' kapsamında GAP Bölgesindeki yerel medya kuruluşlarının ve gazetecilerin sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil; Kalkınmanın temellerinden biri yerel basındır' dedi.

Kurulduğu günden bu tarafa bir çok Sosyal Projeye imza atan GAP Bölge Kalkınma İdaresi ' GAP Yerel Medya Projesi' kapsamında GAP Bölgesindeki 9 ilde faaliyet gösteren medya kuruluşlarının ve gazetecilerin sorunlarını masaya yatırdı. GAP BKİ Başkanlığı ve Gaziantep Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 'GAP Bölgesinde Faaliyet Gösteren Yerel Medya Kuruluşlarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi – İhtiyaç Analizi Yapılması ve Eylem Planı Hazırlanması' adlı projenin Şanlıurfa ayağındaki toplantı Dedeman Otelde gerçekleştirildi.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP BKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, GAP Bölge Müdürlüğü Başkan Vekili Hasan Kılıç, Proje Yürütücüleri Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Yücebaş, GAP BKİ'den Proje Uzmanı Mahmut Cengiz, Selin Özer'in yanı sıra Şanlıurfa'da faaliyet gösteren gazete sahipleri ve gazetecilerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil yerel medyanın önemine vurgu yaparak; ' İdare olarak bir çok alanda çalışma yürüttük. Yerel medya da kalkınmada önemli bir yer tutmaktadır ve kalkınmada hayati bir öneme sahiptir. Bundan dolayı yerel medyanın sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin belli bir sistematiğe oturtulması, güçlü bir yerel medyanın oluşturulması için 9 ili kapsayan GAP Bölgesinde ' GAP Yerel Medya Projesi' adlı bir çalışmayı başlattık' diyerek projenin detayları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra söz alan Proje Yöneticisi Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Kocabaş yerel medyanın ve yerel gazeteciliğin ulusal ve küresel gazeteciliğin merkezi olduğunu belirterek; ' Habercilik yerelden başlar. Güçlü bir yerel basının var olması içinde sorunların doğru tespit edilmesi ve doğru çözümle ile olur. Bizde bölgemizde güçlü bir basın oluşturmak adına hayata geçirdiğimiz bu Projenin temel amacı, GAP Bölgesi'nde bulunan yerel medya kuruluşlarının ihtiyaçlarını ve önceliklerini tespit etmek, buna bağlı olarak daha sonraki aşamada yerel medya ile akademinin bir araya geldiği eğitim programları düzenlemektir' diyerek proje takvimi ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi

Daha sonra söz alan gazete temsilcileri ve gazeteciler ise yerel basının ve gazetecilerin sorunları hakkında görüşlerini dile getirdi. Dile getirilen sorunlar arasında gazetelerin ilan-reklam gelirleri, kalifiye eleman sıkıntıları, gazetelerin en büyük gelir kaynağı olan Resmi İlanların durumu gibi sorunlar dikkati çekerken daha güçlü ve okunabilir yerel basın için yapılması gerekenler ele alındı.