İLKHA/ Güneydoğu Anadolu Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (GAPSİAD) Başkanı İsa Döğmeci, hazinenin, araç sigortaları için uygulamaya koyacağı tavan fiyat uygulaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sigorta sektöründe birçok mağduriyet yaşandığını belirten Döğmeci, hükümetin bu konuda doğru bir politika belirlemesi gerektiğini söyledi.
Fiyatlarla ilgili uzun zamandan beri şikayetlerin olduğunu dile getiren Döğmeci, "Müşteriler sigorta fiyatlarının çok yüksek çıktığından şikayetçilerdi. Bu konuda çalışmalar yapılıyordu. Daha önceki sürelerde ticari araçlarda tavan fiyat uygulaması yapılıyordu. Tabi, oradaki fiyat uygulamasıyla bir denklik oluşturuyordu. Otomobillerde bu tavan fiyat uygulaması olmayınca daha yüksek fiyatlar söz konusu oluyordu. Hazinenin yeni açıklamış olduğu verilere göre, yüzde 30 ile yüzde 40 arasında bir fiyat düşüşü olacaktır." dedi.
Sigorta sektöründe indirim basamakları olduğunu bildiren Döğmeci, sözlerine şöyle devam etti: "Sigorta sektöründe 7 basamak vardır. Bu basamaklar indirim basamaklarıdır. Sıfır basamak dediğiniz 4 basamaktan satışlar başlıyor. 5, 6 ve 7'nci basamaklara doğru düşüş yaşanıyor. Sıfır araçlar dördüncü basamaktan başlıyor. Bu basamakta yüksek fiyat çıktığı için yüzde 40'lık indirim yapılıyor. Tavan fiyat dediğimiz uygulama gelirse orada daha ciddi bir fark oluşur."
Uygulamaya konacak yeni uygulamanın halk için faydalı olacağını ifade eden Döğmeci, "Sigorta şirketleri şu anda çok yüksek fiyatlar belirleyebilir. Bununla ilgili herhangi bir tavan fiyatı söz konusu değildir. Tavan fiyatı olmadığı için kendi keyfi uygulamalarını yapıyorlar. Tavan fiyatı geldiğinde bu fiyatın üstüne çıkmayacağından dolayı vatandaşın menfaatine olacaktır." şeklinde konuştu.
Daha önce hazinenin ticari araçlarla ilgili tavan fiyat çalışmasının ardından fiyatlarda düşüş yaşandığını belirten Döğmeci, yeni uygulamada belirlenecek tavan fiyatının istenen şartlarda olmasını temenni ettiklerini söyledi.
Sigorta sektörünün uzun yıllardır ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Döğmeci, "Bir türlü doğru fiyat politikası oturtulamadı. Doğru yaptırımlar söz konusu olmadı. Burada hazinenin taşın altına daha çok elini atıp, sigorta sektörü için daha doğru ve hızlı karar alması lazımdır. Bugüne kadar geçmişten gelen çok ciddi rakamlar ödeyen vatandaşlarımız var. Bu vatandaşların mağduriyetleri hiçbir şekilde giderilmiyor. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için bu süreçte daha ciddi tedbirlerin alınıp, hızlı bir şekilde uygulamaya geçmesi lazımdır." ifadelerini kullandı.