Seyfullah Polat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneği tarafından organize edilen ' Yerel Medya Buluşmaları' toplantısında bir araya gelen Şanlıurfa ve Bölge gazetecileri sorunlarını masaya yatırdı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneği tarafından organize edilen ' Yerel Medya Buluşmaları' toplantısı ŞUTSO Harran Konferans Salonunda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Bölge Müdürü Erdoğan Güvel, Basın İlan Kurumu Şanlıurfa Şube müdürü Rıza Kara, Şanlıurfa, Adıyaman ve İlçelerdeki gazete Ulusal Haber Ajanslarının temsilcileri, Cemiyet Başkanları ve gazetecilerin geniş katılımı ile gerçekleştirildi.

Dijital alanda da rekabet var

Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş modertörlüğündeki programın konuşmacıları Daily Sabah Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Osman Bahattin Dirlik, Daily Sabah Görsel İçerik Editörü Rahmi Osman Kaçmaz, Daily Sabah Gazetesi Editörü Van Kazancıoğlu ' Çok Kanallı Yayıncılık' konu başlığından katılımcılara yönelik dijitalleşmeye doğru evrilen medya süreci hakkında ve dijital süreçte öne çıkmanın yolları konusunda sunum gerçekleştirdiler. Sunum yapan konuşmacılar özellik internetin yaygınlaşması ve sosyal medyanın insanlar tarafından yoğun kullanımının habere ulaşmayı hızlandırdığını, medya kuruluşlarının artık dijital alanda rekabet ettiklerini belirterek doğru ve etkin haber yönetiminin medya kuruluşlarını rekabette bir adım daha öne çıkartacağının altını çizdiler.

Yerel basının önemi hiçbir zaman azalmaz

Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş ise yaptığı konuşmada ' Yerel Medya Buluşmaları' kapsamında Adana, Gaziantep'teki yerel ve ulusal medya temsilcileri ile bir araya geldiklerini belirterek; Bugün Şanlıurfa'daki meslektaşlarımız ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün burada yarın da Diyarbakır'da gerçekleştireceğimiz bu program çerçevesinde yerel basının sorunlarını yerinde tespit etme ve birebir meslektaşlarımızdan duyma fırsatı yakaladık. Gelişen teknoloji ile birlikte bazı meslekleri ve bizim mesleğimizde yazılı basının, radyonun , TV'nin etkinliğinin kalmayacağı, öleceği dile getiriliyor ama ben buna katılmıyorum. Dijitalleşen teknoloji ile birlikte belki sunum tarzı değişebilir ama özellikle de yerel basının önemi hiçbir zaman azalmaz. Ama burada önemli olan yerel basın kuruluşlarımızın teknolojiye ayak uydurması ve özellikle de kendi değerlerini daha profesyonel şekilde işlemeleridir' diyerek yerel basının kuruluşlarının ve gazetecilerin kendilerine ilettikleri sorunları ve çözün önerilerini raporlaştırıp Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına rapor halinde sunacaklarını dile getirdiler.

Kurumlar İhale ilanı yasasına uymuyor, internet gazeteciliği ve gazetecilik meslek yasası çıkartılmalı

Toplantıda söz alan yerel basın kuruluşlarının temsilcileri ise gazetelerin ağır mali yükler altında ayakta durma mücadelesi verdiklerini belirterek özellikle kamu faydası düşünülerek çıkartılan gazetelerin önemli bir gelirini teşkil eden ihale ilanlarının kamu kurumları tarafından ihlal edildiğin ilan ile duyurulması gereken ihalelerin doğrudan temin ile verildiğini dile getirdiler. Bazı konuşmacılar ise internet medyası kanunun bir önce çıkması gerektiğinin altını çizerek gazetecilikle alakası olmayan insanların herhangi bir hukuki sorumluluğu olmadan gazeteci sıfatı ile faaliyet yürüttüklerini bununda gazetecilik mesleğine zarar verdiğini dile getirdi.

Yaklaşık 2,5 saat süren toplantı sunumların ardından katılımcıların çeşitli konularda katılımcıların görüş ve önelirlerini dile getirmesini ardından sona erdi.