Seyfullah POLAT/ Güneydoğu'nun incisi Şanlıurfa'ya yaptığı yatırımlarla kentin kurak topraklarını hasret kaldığı suyla buluşturan, vatandaşlara temiz içme suyu temin eden DSİ, 2020 yılı yazında da boğulma kaynaklı can kayıplarının önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.


TÜRKİYE'DE İLK SIRADA YER ALIYOR
Şanlıurfa'da her yıl yapılan uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen, boğulma kaynaklı can kayıplarının önüne geçilemiyor. Şanlıurfa, Türkiye genelindeki boğulma vakalarında Adana ile birlikte ilk sırayı paylaşıyor.

DSİ, CAN KAYIPLARI NEDENİYLE TEDBİRLERİNİ HER YIL ARTIRIYOR
Bazı kanal ve göletlerde su sıcaklığının çok düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipotermi yaşanabildiğini belirten uzmanlar tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Her yıl yaşanan üzücü hadiselerin önüne geçmeyi amaçlayan DSİ; can kayıplarının yaşanmaması için her sulama sezonu öncesinde muhtar, köy imamı, ilgili kurum-kuruluş temsilcilerine bilgilendirme mesajı ve yazı gönderiyor.

BAŞLATILAN KAPSAMLI ÇALIŞMA İLE CAN VE MAL KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK
DSİ yetkilileri; yapımı devam eden sulama ve tahliye kanalları ile rezervuar etrafı güvenlik amaçlı tel çit ve uyarı levhaları yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte can ve mal kayıplarının en aza indirmeyi amaçlıyor.
Yapım aşaması yüzde 37'ye ulaşan; Harran, Mardin, Urfa ve Suruç anakanallarının yanı sıra Şanlıurfa'nın dört bir tarafına yayılmış yedek sulama ve tahliye kanalları tel çalışmasıyla, can ve mal kayıplarının en aza indirgenmesi hedefleniyor.

ŞANLIURFA'DA BOĞULMA VAKALARINDA NEDEN İLK SIRADA?
Şanlıurfa'da boğulma vakalarının fazla olmasının sebepleri, sosyal tesislerin yoğunluğu, yaz mevsimindeki sıcaklığın diğer bölgelere göre fazla olması ve eğitim eksikliği olarak sıralanıyor.
DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılmış, özellikle depolamalı tesisler ile sulama tesislerinin çevresindeki arazilerin, belediyelerce zaman içerisinde imara açılması sebebiyle, tesis ve kanallar yerleşim yeri içerisinde kalmış durumda. Servis yollarının da ulaşım yolu olarak kullanılmasıyla birlikte, olası trafik kazalarında araçlar sulama kanallarına düşüyor.