Seyfullah POLAT / Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Tarihi Feyzullah Efendi Konağında gerçekleşen programa, Fakülte Dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, tarih araştırmacıları ve öğrenciler katıldı.

BARAJ SULARI ALTINDA KALMAKTAN KURTARILDI
Halfeti'de, 2000 yılında Birecik Baraj suları altında kalmaktan kurtarılan, taşınmaz bir kültür varlığı olan 'Halfeti Feyzullah Efendi Konağı'nın Osmanbey Kampüsü'ne taşınması süreci hakkında bilgiler veren Öğr. Gör. Sabri Kürkçüoğlu, '2000 yılının Şubat-Mayıs aylarında taş konak sökülerek 150 km mesafedeki Osmanbey kampüsüne taşındı. Bir turizm harikası olan konak, 20 yıldır hizmet vermektedir' diye konuştu.

2 YILDA YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Konağın taşınma sürecinde büyük emek ve çabanın sarf edildiğini vurgulayan Kürkçüoğlu, '12.000 yıl geçmişe sahip olan Göbeklitepe ne kadar değerli ise Feyzullah Konağı da benim için o kadar anlamlıdır. Çünkü Feyzullah Konağı Halfeti'de su altında kalmaktan kurtarılarak, Osmanbey Yerleşkesine taşındı. 2 yılda yeniden inşa edildi. Bu çalışmalara çok emek verildi. Konağın taşları mimarlar ve uzmanlar tarafından tek tek sökülerek numaralandırıldı. İçinde bulunduğumuz kampüse inşa edildi. Kültürel mirasımız yeniden hayat buldu' diyerek tarihi dokusuyla harika bir şaheser olan konağın bu şekilde muhafaza edildiğini hatırlattı.

BU TÜR ESERLERİN BAŞKA BİR YERE TAŞINMASI EŞİNE AZ RASTLANIR BİR DURUMDU
Temel üzerine kurulu eser ve yapıların taşınma işleminin zorluğuna değinen Öğr. Gör. Sabri Kürkçüoğlu, 'Kültür varlıklarımıza sahip çıkmak, korumak ve yaşatmak amacıyla Harran Üniversitesi'nin başlattığı sahiplenme çalışmalarının en önemlilerinden biri olan tarihi 'Feyzullah Efendi Konağı' Birecik Barajı gölalanı altında kalmaktan kurtarılan tek mimari eserdir. Bir tarihi eserin bir yerden başka bir yere taşınması eşine az rastlanır bir durumdur. Şanlıurfa-Mardin yolunun 20. kilometresinde Harran Üniversitesi Kampüsü içinde yer alan bu tarihi konak kültür turlarının gezi programlarında görülmesi gereken bir yapıdır. Şanlıurfa'ya gelen turistler bu yapıyı gezmeli ve taşınma öyküsü için bir mola vermeliler' diyerek sözlerine tamamladı.
Program, konukların tarihi konağı gezmesiyle son buldu.