İLKHA/ Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından her yıl düzenlenen "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinlikleri kapsamında bu yıl Ebu Ubeyde Bin Cerrah ve Zeynep Binti Ali'nin hayatlarından bölümler aktarılıyor.
Şanlıurfa'da düzenlenen "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Sunuculuğunu Abdusselam Bucak'ın üstlendiği program, Hafız İbrahim Halil Aslan'ın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Programda açılış konuşması yapan Peygamber Sevdalıları Vakfı Şanlıurfa Koordinatörü İbrahim Halil Göven, "Peygamber Sevdalıları Vakfı olarak 2015 yılında Kasım ayını sahabe ayı olarak ilan etmiştik. O tarihten bugüne her yıl Kasım ayında Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in güzide sahabelerini tanıma, onların hayatlarını ve mesajlarını tekrardan hatırlama adına programlar düzenlemekteyiz. Bu yıl da cennetle müjdelenen sahabelerden ümmetin Emini olan Ebu Ubeyde Bin cerrah ve Kerbela şahidi Hz Zeynep'i tanıma, anlama ve onların hayatlarından dersler çıkarma adına bu programı düzenlemiş bulunmaktayız." dedi.

"Her sahabenin ayrı bir meziyeti var"
Peygamber Efendimizin Ebu Ubeyde'yi "Ümmetin Emini" olarak tanıttığını belirten Göktaş, "Peygamber Efendimiz 'Gel Ebu Ubeyde' dedi. Hristiyanlar da gelmişti. Onu alıp onların yanına oturttu. Peygamberimiz dedi ki 'Her ümmetin bir emini vardır; benim ümmetimin emini de budur' diyor. Bu şeref ayrı bir şereftir. Orada Ebubekir, Ömer, Ali ve Osman da var. Her sahabenin ayrı bir meziyeti var ama Ebu Ubeyde böyle bir insandır. Ebu Ubeyde, ümmetin bütün söküğünü, yırtığını dikerdi. Ebu Ubeyde ümmetin arasında yırtık ve kötülük varsa hepsine müdahale ederdi çünkü içi yanar, gördüğü zaman duramazdı. Ebu Ubeyde başkomutandı, fethediyordu ama değişik fethediyordu. Rivayete göre Hristiyan köyleri, kasabaları 'Başkomutan Ebu Ubeyde'ymiş diye hepsi beyaz bayrak kaldırıyordu. Ebu Ubeyde valiydi. Hz. Ömer Ebu Ubeyde Bin Cerrah'ın çadırına gidiyor. Çadırın içerisinde hiçbir şey yok. Ömer bakıp 'Vallahi ey Ebu Ubeyde, dünya hepimizi kandırdı, bir tek seni kandıramadı' diyor." diye konuştu.

"Ebu Ubeyde olmak için okuyalım"
Dünyanın Ebu Ubeyde gibi insanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Göktaş, "Bugün yeryüzü böyle adamlara muhtaçtır. Şu Türkiye Ömerlerden ziyade Ebu Ubeydelere öylesine muhtaç ki onun için Ebu Ubeyde olmaya gayret edelim. Gayrimüslimlerin, Hristiyanların, Yahudilerin veya başka sapkınların kendilerini teslim edeceği adam arıyorlar. Bu da Ebu Ubeyde'dir. Ebu Ubeyde olmak için çırpınalım, okuyalım. Bunun için biraz yürek lazım." şeklinde konuştu.
Program, okunan dua ile sona erdi.