Seyfullah POLAT / Kurulan yeni laboratuvarla ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Özturhan, Tüberküloz teşhisi için gerekli olan Yayma ve PCR test sonuçlarının 24 saat içerisinde raporlanabileceğine dikkat çekerek, "Tüberküloz yani Verem hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruyor. Tüberküloz solunum yolu ile bulaşan, en sık akciğerleri tutan bir hastalık olup tüm dünyada ilk 10 ölüm sebebi arasında yer alıyor. Tüberküloz Laboratuvarları, hastalığın kontrolünün temel bileşenlerinin sağlanmasında kritik öneme sahip. Bulaştırıcılığı yüksek hastaların hızlı tespiti ve ilaç direnç durumunun belirlenmesi, enfeksiyon zincirinin kırılması, tedavinin ve koruyucu faaliyetlerin başlatılmasına olanak sağlıyor" diyerek kurulan merkezin önemine değindi.

ŞANLIURFA MERKEZ VE TÜM İLÇELERE HİZMET VEREBİLECEK KAPASİTEDE
Tüberkülozun kesin tanısının, hastalardan alınan numunelerdeki bakteri taramasıyla yapıldığını aktaran Özturhan, "Hasta örneği öncelikle yayma ile incelenmeli ardından kültür işlemine alınmalı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulumu tamamlanan Biyogüvenlik Düzeyi-3 Tüberküloz Laboratuvarı Şanlıurfa ili ve ilçelerindeki tüm Kamu Hastaneleri ile Verem Savaş Dispanserlerine hizmet vermek üzere yapılandırıldı. Tüberküloz şüpheli hastalardan alınan örnekler ilgili kurumlardan laboratuvarımıza transfer edilmekte. Laboratuvarımızda yayma, Tüberküloz Kültürü, Tür ayrımı, İlaç duyarlılık testleri ve PCR işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli tüm olanaklar mevcut. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin sağlıkla ilgili hedeflerinden biri de 2030 yılına kadar tüberküloz epidemisini sona erdirmektir. Bu hedefe ulaşmak amacıyla ülkemizde Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmekte. Bu program; tüberkülozdan korunma, erken tanı, yeterli ve uygun tedavi, sosyal koruma ve psiko-sosyal destekler ile hastalığın görülme sıklığının ve tüberküloza bağlı ölümlerin azaltılması, hastalığa bağlı yıkıcı maliyetlerle karşılaşan ailelerin sıfırlanması amacıyla ile "Veremsiz Bir Türkiye!" hedefine ulaşmak için yürütülen faaliyetleri kapsıyor" diye konuştu.

TÜBERKÜLOZA YÖNELİK TANI VE TEDAVİ HİZMETLERİ TÜM SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÜCRETSİZ
Hastaların tedavisini düzenli olarak sürdürmek ve tamamlanmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri DSÖ'nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) yönteminin uygulandığını dile getiren Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Özturhan, "Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsizdir. Tüberküloz ve dirençli Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalarımıza ulaştırılmaktadır. Laboratuvarımızın kurulum aşamasında bizlere maddi manevi destek olan başta il sağlık müdürümüz ve hastane yönetimimize teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda Laboratuvarımıza gelerek açılışta bizi onurlandıran Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İl Sağlık Müdürümüz ve kurum amirlerimize ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz" diyerek laboratuvarın modern cihazlar ve yetkili donanımlı personeller ile Şanlıurfa halkına hizmet edeceğini sözlerine ekledi.