Haber Merkezi / Gerçekleşen Toplantıya Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek ve Meclis Başkanı Ahmet Altun, Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da katıldı.
İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı'nın ev sahipliğinde Odakule'de gerçekleşen ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat'ın da katıldığı, 'Türkiye'de yüksek kaliteli pamuk üretimini nasıl gerçekleştirebiliriz?' sorusuna yanıt arayan çalıştayda, pamuk üretiminin en yüksek olduğu illerin oda başkanları ile sektör temsilcileri görüş ve önerilerini paylaştı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın da katılımcılar için verilen akşam yemeğine katıldığı çalıştayın çıktıları burada kısaca değerlendirildi. İSO Başkanı Bahçıvan, çok verimli geçtiğini gördüğü bu tür toplantıları daha geniş katılımla tekrarlamak gerektiğini söyledi.
İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Toplantıda tohum, ilaç, toplama, çırçır, depolama, tarımda bölünmüş toprakların yol açtığı verimsizlik, makineli tarım, çiftçinin eğitimi, GDO'suz pamuğun markalaşması ve iyi pamuk yetiştiren ülke örnekleri konu başlıkları altında ele alınan pamuk ile ilgili sorunlar katılımcılar tarafından istişare edildi. Çalıştayın açılışında konuşan İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı, pamuğun Türkiye için çok önemli olduğunu ve ciddi istihdam sağladığını söyledi. Tarım tarafına bakıldığında pamuk üretme kapasitesi ve alanı olan ülkelerin bu konuya önem verdiğini ve önceliklendirdiğini anlatan Özhamaratlı, Türkiye'nin pamuk üretiminde verimlilik açısından iyi bir durumda olduğunu anlattı. Özhamaratlı, Türkiye'nin dünyanın pamuk ekilen alanlarının yüzde 1,5'unu kullanırken üretim olarak dünyada yüzde 3,5'luk pay aldığını dile getirdi. Çalıştay ile mümkün olabildiğince sektörde yaşanan sorunları ortaya koyarak, birlikte çözüm önerileri geliştirmek istediklerini, bu çözüm önerilerini güçlü bir ses olarak ilgili birimlere ulaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Özhamaratlı, belirli konulara odaklanarak öncelikli olarak onların çözüm yoluna gitmenin doğru olacağını aktardı. Pamuğun kendisine verilen emeği ve teşviki hak ettiğine işaret eden Özhamaratlı, tarım üretim miktarı kadar kalitesinin de artırılması için nelerin yapılabileceğini konuşmak istediklerini vurgulayarak çalıştayı başlattı.