İLKHA/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından salgınla mücadelede alınan yeni tedbirleri açıklamıştı. Buna göre kırmızı renkli olan illerde hafta sonu cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma yasağının, pazar günüde uygulanmasına karar verilmişti.
Türkiye genelinde Ramazan ayı boyunca hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmasına ve yüzde 50 kapasite ile hizmet veren kafe ve lokantaların, Ramazan ayı boyunca sadece paket servisi yapmasına izin verilmişti.
Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nda, 'Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek. Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır.' demişti.
Şanlıurfalılar, alınan yeni tedbirleri olumlu karşılayarak Ramazan ayında daha çok tedbirlere uyulması gerektiğini ifade ettiler.

'Halk olarak tedbirleri yerine getirmek bir sorumluluğumuzdur'
Ramazan ayında uygulanacak tedbirlere uyulması için çağrı yapan Mehmet Teralı, 'Coronavirus bir seneden fazladır aramızdadır. Devletimiz bizleri hastalıktan korumak için kısıtlamalar getirdi. Vatandaşlar olarak tedbirleri yerine getirmek sorumluluğumuzdur. Yapılan kısıtlamalara ve tedbirlere uymak zorundayız. Devlet gerekenleri yapıyor; bizde gerekeni yapmalıyız. Hastalığı bitirmek bizlerin elindedir. Maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine uymazsak hastalık devam eder. Allah, sonumuzu hayretsin. Ülke, inşallah en yakın zamanda eskiye döner. Ramazan ayında yapılacak olan sokağa çıkma kısıtlamasına uyalım. İnsanlar, hafta sonu kısıtlamasında kendisine karantina uygulamalıdır. Coronavirus'u bitirmek vatandaşın görevidir. İnşallah herkes hastalığın kalkması için gereken çabayı gösterir.' şeklinde konuştu.

'Ramazan ayında işletmeciler olumsuz etkilenir'
Ramazan ayında işletmecilerin iş yapma potansiyelinin düşeceğini belirten Ahmet Hakan Cengiz, 'Ramazan ayında uygulanacak hafta sonu kısıtlamasını doğru buldum. İş açısından bakarsak; işletmeciler bundan olumsuz etkilenecek. Halkın kısıtlamaları olumsuz bulacaklarını düşünüyorum. Kısıtlamanın hafta sonu yapılması kötü bir karardır; çünkü Ramazan'da halk, gezmek ister. Söz konusu kısıtlama olunca halk bir yere gidemez.' ifadelerini kullandı.

Esnaf kısıtlamalardan dolayı hüzünlüdür'
Kısıtlamaların esnaf için kanayan yara olduğunu ifade eden Mahmut Yılmaz, 'Ramazan ayında kısıtlama yapılması çok güzel oldu. Devletin verdiği karara saygı duymalıyız. Ne yapılıyorsa bizim için yapılıyor. Ramazan'da uygulanacak hafta sonu kısıtlamasında, esnaflar maddi olarak baya olumsuz etkilenecek. Esnaf, kısıtlamalardan dolayı hüzünlüdür. Kısıtlamaların gelmesi mecburidir; çünkü başımızda Coronavirus var. Cumhurbaşkanı, gerçekten olumlu bir karar almıştır. Bütün vatandaşları tedbirlere uymaya davet ediyorum. Din kardeşlerim Ramazan ayındaki kısıtlamada Ku'ran'ı Kerim'i hatim ederek, dini sohbet ve dua ederek değerlendirebilir. Salgından dolayı kısıtlama gayet doğru bir karardır.' dedi.

'Tedbiri elden bırakmamalıyız'
Tedbirlerin gevşetilince halkın rehavete kapıldığını vurgulayan Mehmet Emin Maraşlıoğlu, 'Ne mutlu mübarek 11 ayın sultanı Ramazan ayına yaklaştık. Ramazan ayına neredeyse bir hafta kaldı. Devletin Ramazan'da uygulayacağı kısıtlamadan memnun oldum. Tedbirler gevşetildiği zaman, halk kendini serbest bırakıyor ve hiçbir şeyi umursamıyor. Halkın böyle bir tavır alması yanlıştır. Türkiye'de 'Mavi' kategoride sadece 'Şırnak' ili kalmış. Tedbir kendi elimizdedir ve tedbiri bırakmamalıyız. Madem Coronavirus denilen hastalıktan kurtulmak istiyorsak birlik ve beraberlik içinde tedbirlere uymalıyız.' dedi.

'Yeni kısıtlama ile birlikte vaka sayılarında azalma olacağını düşünüyorum'
Tedbirlerin gevşetilmesinin ardından vaka sayılarının yükseldiğini belirten Cumali Çiftçi, 'Cumhurbaşkanının Ramazan'da kısıtlama kararı alması, halkımız için iyi olacaktır. Alınan tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayılarının arttığını gördük. Yeni kısıtlama ile birlikte vaka sayılarında azalma olacağını düşünüyorum. Ramazan'da hafta sonu kısıtlaması biraz sıkıcı olacak ama bunun bizim için daha hayırlı olacağınu ümit ediyorum. Coronavirus'ün bitmesi için insanlar maske taksın ve elinden geldiği kadar kimseyle tokalaşmasın.' ifadelerini kullandı.

'Ya devlet kurallara uysun ya da sıkı tedbirler gelsin'
Devlet yetkililerinin tedbirleri gözardı ettiğini ama halkın tedbirlere uyulmasını istendiğini ifade eden Medine Göktaş, '2 hafta önce AK parti kongresi yapılmıştı. Kongrede sosyal mesafe ve maske kuralına uyulmadı. Kimseye de cezai işlem uygulanmadı; ama sokakta maske takmayan insanlara ceza yazıldı. Bu durumda bir ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum. Devlet ve vatandaş tamamen ayrı konuma konulmuş. Kendi yaptıkları kongrelerde kurallara uymuyorlar; ama vatandaşlardan kurallara uymalarını istiyorlar. 'Cenaze namazlarına katılım olmayacak' dedikleri halde cenaze namazı ön saflarında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı görüyoruz. Fahrettin Koca, özür dilediği halde ikinci bir cenaze namazına katılıyor. Örnek alacağımız kişilerin böyle yapması, vatandaşın kurallarına çiğnemesine sebep oluyor. Birisi örnek davranış sergilemedikçe bizde onların yaptıklarını yapmak zorunda kalıyoruz. Ya devlet kurallara uysun ya da sıkı tedbirler gelsin. Bunlar olmadıkça virüsü yeneceğimizi düşünmüyorum.' şeklinde konuştu.