Suriyeli silahlı muhalif gruplar, "Suriye Devrimi Komuta Konseyi" adı altında yeni bir oluşuma gittiklerini duyurdu.

Gaziantep'ta bir araya gelen muhalif grupların temsilcileri 2 gün boyunca yaptıkları toplantılar sonucu, aktivistlerin, Beşşar Esed rejimi tarafından düzenlenen saldırılar karşısında yaptıkları birlik çağrılarını dikkate alarak 100 farklı silahlı grubun birleştiği bir yapı oluşturma kararı aldıklarını duyurdu.

Suriye Devrimi Komuta Konseyi'nin kuruluş konferansı hazırlık komitesine sözcülük eden Basil Gazal, toplantıda yaptığı konuşmada, yoğun toplantılar sonucu konseyin kuruluş kararını aldıklarını söyledi.

"Konsey projemiz, özgür, tutuklu, göç ettirilmiş veya şehit olmuş her Suriyeli'nin projesidir" diyen Gazal,Suriye halkına verdiği destek sebebiyle Türk hükümetine teşekkür etti.

Gazal daha sonra "rejmin düşürülmesi, devletin inşasında katılımcılık, Suriye kararlarında bağımsızlık, adalet vurgusu, toplumun her kesimine özgürlük" gibi maddelerin yer aldığı konsey sözleşmesini okudu.

Konsey Başkanı Kays eş-Şeyh de rejimin attığı varil bombaları sebebiyle Suriye halkının yaşadığı sıkıntılara değinerek, "düşmanı yenmek için birlik" vurrgusu yaptı.

"Konsey, herhangi bir oluşum ya da koalisyonun alternatifi değildir" ifadesini kullanan Şeyh, nerede olursa olsun tüm oluşumlara elini uzattığını belirttiği konseyin karar alırken gerçeklik, hikmet gibi esaslarla hareket edeceğini ve siyasi şartları gözönünde bulunduracağını söyledi.

Konsey, kurucularının sahada bulunması nedeniyle bu oluşumun şu ana kadar kurulan diğer oluşumlardan farklı olduğunu belirtiyor. "Devrimci grupların rejimi her türlü eşkal ve erkanıyla düşürmek için birleştiği" konsey, "tekfir gibi hatalı uygulamalara da" karşı çıkıyor. aa