Seyfullah POLAT / Turizm sektörünün temsilcileri, turizmde 2019 yılını rekor ziyaretçi ile kapatan Şanlıurfa'nın 2020 yılında da rekor seviyede ziyaretçi beklediklerini dile getirdi.
Son yıllarda ziyaretçi ve turist sayısını arttırarak sürdüren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinin ardından önemli bir ivme yaşayan Şanlıurfa'da turizm sektörünün temsilcileri 2019 yılını değerlendirerek 2020 yılındaki beklentilerini dile getirdi. Birçok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapan ve bunun yanı sıra yemek kültürü, Halfeti, Karacadağ, Birecik gibi doğa turizmi değerine de ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın turizmde çekim merkezi olduğunun altını çizen sektör temsilcilerinin görüşleri;

Rahime Yaşar (Şanlıurfa Turizmi geliştirme Derneği Başkan yardımcısı ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi) ; 2019 yılı Şanlıurfa'nın oldu. yıllardır turizmin ilimiz için ne kadar önemli olduğunu vurguladık. Kültür ve inanç turizminde Türkiye'de, önümüzdeki dönemlerde dünyada önemli bir lokasyon olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ilimiz 2019 Göbeklitepe yılı ile büyük bir ivme kazandı. Gerek bölgede gerekse Türkiye'de kültür ve inanç Turu denildiğinde ilk akla gelen ilimiz oluyor.
Açıklanan rakamlarla birlikte 412 bin ziyaretçiyi ağırlayan Göbeklitepe ile kazımına başlanan Karahantepe ve çalışmalara başlanan harbetsuav kazıları, yıl boyu kazı desteği ile 12 ay boyunca kazı yapılan Harran Ören yeri ile birlikte Şanlıurfa özellikle Arkeoloji dünyasında sınırları değiştirmeye devam edecektir. Bu gelişmelerin ışığında Şanlıurfa'ya düşen en büyük misyon gelen misafirlerin ilimize tekrar başka misafirleri alarak gelmelerini sağlamak. İl olarak yapmamız gereken beşeri sermayenin kalitesinin yükseltilmesi, alt yapı eksiklerinin giderilmesi ve İl Turizm Koordinasyonunun tüm kurum, kuruluş ve özel sektör arasında yüksek verimlilik ile sağlanması. En büyük görevde Şanlıurfalıların kendisine düşüyor. Tabandan gelecek her türlü gelişim hareketi yukarıya kendini fazlası ile hissettirecektir. Sürekli yerelin işin içerisine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayanlar olarak 2019 yılında en büyük kazanımın Şanlıurfa esnafının olduğunu ve bundan sonrada bu kazanımın artarak devamının sağlanacağı belli olmuştur. Bu fırsatın avantaja dönüştürülmesi çok kolay ve basittir. Bölgede ülkemizde ve dünyada en önemli lokasyonu olma imkanı şu an elimizdedir ve bunu hep birlikte kullanmalıyız. Bütün bu gelişmelerin ışığında 2020 yılında da Şanlıurfa turizminin daha da gelişeceğine ve Şanlıurfa'nın daha çok misafir ağırlayacağına inancımız tamdır.
Mehmet Alataş ( Şanlıurfa Manici Otel Genel Müdürü, Türkiye Otel Yöneticileri Derneği Şanlıurfa İl Temsilcisi) ;
2019 yılı turizm açısından bölgemizde ve Şanlıurfa'da çok güzel geçti. Cumhurbaşkanımız tarafından Göbeklitepe 2019 yılı ilan edilmesi ile birlikte Şanlıurfa başta olmak üzere tüm bölgeye gelen turist sayısı arttı ve turizm açısından çok güzel bir yıl oldu. Bunun yanı sıra Göbelitepe 2019 yılı Şanlıurfa'nın tanıtımına çok önemli katkılar sundu. Bunun yanı sıra son yıllarda bölgemizde turizmi etkileyecek her hangi bir asayiş olayının olmamasının da turizmin gelişmesinde ve bölgeyi ziyaret eden turist sayısının artmasında önemi büyüktür. 2017 yılından bu tarafa konaklama hizmeti sunan işletmelerin rezervasyon sayıları yükseldi ve 2019 yılında bu rezervasyonlar en üst seviyeye çıktı. 2019 Göbeklitepe yılı dolayısı ile Şanlıurfa Manici Otel olarak yüzde 90-95'lik bir doluluk oranı ile hizmet verdik ve 2020 yılında bu rezervasyonların devam edeceğini düşünüyoruz. Gelen rezervasyonlar bu yöndeki güzel gelişmeleri teyit ediyor. son yıllarda yapılan tanıtımlar ve Şanlıurfa başta olmak üzere bölgenin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler gerçekten de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İnşallah 2020 yılında da bu ilgi artarak devam edecektir. Şanlıurfa özelinde ise eğer hizmet kalitemizi ve turizm paydaşı kurum, kuruluş ve işletmeler arasında koordinasyonumuzu arttırabilirsek ilimiz daha çok misafir ağırlayacaktır.
Müslüm Çoban ( Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı); 2019 yılı Şanlıurfa'mız ve bölgemiz açısından çok güzel ve bereketli bir yıl olarak geçti. Cumhurbaşkanımızı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi Şanlıurfa için önemli bir ivme sağladı. Son 7-8 yıldır Şanlıurfa'nın çekim merkezi olduğu bölgede düzenlenen GAP ve Mezopotamya turları bölgeye olan ilgiyi artırmaya devam etmektedir. Göbeklitepe, Balıklıgöl, Halfeti, Sıra Geceleri, Mutfak kültürü ve yemeklerinin yanı sıra bir çok tarihi ve kültürel değerleri ile Şanlıurfa bu ilginin merkezi olan bir olmaya devam etmektedir. Şanlıurfa'yı ziyaret eden turist sayısı her geçen yıl artmakta olup 2019 yılında 1.2 milyon konaklama, 5 milyon civarında günübirlik ziyaret Şanlıurfa'nın turizmde ziyaretçi sayısında rekorları kırmaya devam ettiğinin somut bir göstergesidir. 2020 yılında ise bu sayının artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Turizm Acentalarının Otellerimizin aldığı rezervasyonlar Mart, Nisan aylarının şimdiden dolduğunu gösteriyor, bunun yanı sıra Eylül- Ekim ayları rezervasyonları bile dolmuş durumda. Bu rakamlar Şanlıurfa turizmi açısından çok sevindirici bir durum. Konaklama, hijyen, sunum gibi konularda eksikliklerimizi hızla giderebilirsek bu rekorların daha da artarak devam edeceğini düşünüyorum.
M. Kamil Türkmen ( Turizmci, ŞURO eski Başkanı, ŞUTSO Turizm Komitesi Başkanı) ; Şanlıurfa turizmi 2019 yılını çok güzel bir şekilde geçirdi. Tüm eksikliklere rağmen Şanlıurfa 2018 yılının ziyaretçi sayısını arttırarak 1.2 milyon konaklama rakamına ve çok önemli bir sayıda günlük ziyaretçi sayısına 2019 yılında ulaşmıştır. 2020 yılında ve önümüzdeki yıllarda da bu ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğine inanıyorum. 5 yıllık turizm planlamasında Göbeklitepe'nin lokomotifliğinde Şanlıurfa turizmde adeta şaha kalkacaktır. Başta konaklama ihtiyacı gibi sorunlarımızı hızla giderebilirsek, turizm altyapımızı hızla geliştirebilirsek Şanlıurfa inanılmaz ölçüde turist çekmeye devam edecektir. Çünkü Şanlıurfa gerçekten inanılmaz bir turizm potansiyeline sahiptir.