İLKHA/ Milli Eğitim Bakanlığı, yeni tip Coronavirus (Covid-19) nedeniyle yüz yüze eğitimi bir ay süreyle ertelemişti.
Yeni eğitim-öğretim yılı, EBA TV üzerinden uzaktan eğitim uygulamasıyla 31 Ağustos tarihinde başlayacak. 21 Eylül tarihinde ise yüz yüze eğitimin başlaması öngörülüyor.
Öğretmenler ise 24 Ağustos 2020 Pazartesi günü mesleki çalışmalara görev yaptıkları eğitim kurumlarında başladı.
Yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, okulların bir an önce açılmasını beklediklerini ifade etti.

Coronavirus'un Türkiye ve dünyada bitmesi temennisiyle sözlerine başlayan Coşkun, 'Yeni eğitim -öğretim yılı 'Mesleki Çalışma Programı' ile başladı. Öğretmenlerimizin, okul yöneticilerinin ve eğitim çalışanlarımızın sağlık ve huzur içerisinde salgına yakalanmadan işini yapabileceği bir ortamda kurallara uyulan bir seminer ve eğitim dönemi temenni ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
Yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili akıllarda birçok sorunun olduğunu belirten Coşkun, 'Okul açılmalı mı yoksa açılmamalı mı? Eğitim uzaktan mı yoksa yüz yüze mi olmalı? Okullarda maske, sosyal mesafe ve hijyen nasıl uygulanacak? Sınıf mevcutları düşürülecek mi? Eğitim öğretim nasıl devam ettirilecek? Yüz yüze eğitim olmasa birinci sınıfların eğitimi nasıl olacak? Bu gibi sorulara cevap bulmamız gerekir.' şeklinde konuştu.

'Okullarda yardımcı personel sayısı artırılmalı'
Okullarda temizlik ve hijyenin sağlanabilmesi için yardımcı personele olan ihtiyaca vurgu yapan Coşkun, 'Okullarda yeterli yardımcı personel yok. Bu konu ile ilgili twitter üzerinden paylaşımımız olmuştu. Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü 7 bin yardımcı personel talep ederken Bakanlık 3 bin yardımcı personel uygun görmüş. 3 bin personelin kesinlikle yetersiz olduğunu, ihtiyacı karşılamayacağını özellikle bu Pandemi sürecinde bu sayının mutlaka artırılıp, 7 bin hatta 10 binlere yükseltilmesi gerekir. Okullarda hijyenin sağlanabilmesi için gerekli malzemeleri okulların bulabilme imkanı yok. Bu ihtiyacın velilerden ya da Bakanlığın bir bütçe ayırarak temin etmesi gerekir. Uzun süredir okullar kapalı olduğundan Okul Aile Birliği'nin hesabında da para olmayınca bu tür sorunları giderme adına bu duruma dikkat çekmemiz gerekir.' ifadelerini kullandı.

'Okulların kapalı kalması en çok biz eğitimcileri kaygılandırmaktadır'
Okulların bir an önce açılarak öğrencilere kavuşmak istediklerini belirten Coşkun, 'Salgının artık hayatımızın bir parçası olduğunu görüyoruz. Bu salgınla beraber yaşayarak bu hastalığı yenmemiz gerekir. Okulların kapalı kalması altını çizerek belirtmek gerekirse en çok biz eğitimcileri kaygılandırmaktadır. Okulların bir an önce açılmasını ve öğrencilerimize kavuşmak istiyoruz. Kaygılarımızı aşmak ve eğitimi başlatmak için seminer döneminde beyin fırtınaları yaparak daha iyi eğitim ve öğretimi nasıl sağlanabileceğinin hesabının her beraber yapılması gerekir. Eğitim çalışanları olarak kendimizi de tehlikeye atmadan çalışacağımız ortamını en uygun şekilde oluşturmamız gerekir. Biz de bu minval üzerine yerelde belediye başkanlarına giderek en azından okulların temizliği ve dezenfektanı ile ilgili okullara yardımcı olmalarını istedik' şeklinde konuştu.

'Bu sıkıntıdan kurtulmak için her beraber elimizi taşın altına koymalıyız'
Coronavirus'le mücadelede eğitimcilerin ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade eden Coşkun, 'En son filyasyon ekibinde okul idarecileri de görevlendiriliyordu. Bunun en minimum düzeye indirilmesi gerekir. Sağlık yönünden herhangi bir sıkıntıya düşmeden, Sağlık İl Müdürlüğü, Valilik, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile görüşüp, üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmak istiyoruz. Bu sıkıntıdan kurtulmak için her beraber elimizi taşın altına koyarak, inşallah kazasız ve belasız bir şekilde eğitimin kaliteli ve uygun ortamlarda yapılması için gereken çabayı harcıyoruz.' diye konuştu.