İshak POLAT / Uzmanların tüm uyarılarına rağmen, önümüzdeki yıllarda uğruna savaşların bile çıkacağı tahmin edilen su kullanımına gerekli özen gösterilmiyor.
Su kaynaklarının doğru kullanımı, su kıtlığı, suyun tarımsal alanlarda doğru kullanımı gibi konularda sorunların tespiti ve çözümlerin üretilmesi amacıyla Japon İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü ( RIHNN) Harran Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi'nin ortak girişimleri ve DSİ; GAP İdaresi, GAPTAEM'in katkıları ile " Bütünleşik Su Yönetimi için Yerel Çerçevenin Planlanması" adlı paydaşlar çalıştayı GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde ( GAPTEM) başladı.
GAP İdaresi, DSİ, Şanlıurfa Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülüğü, Harran Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahta Ziraat Odaları, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası, SUDER, Sulama Birlikleri, Japon RIHNN , GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü gibi bir çok kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katıldığı çalıştaya çiftçiler ve medya ilgi göstermedi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan H.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr. M. Ali Çullu yaptığı konuşmada suyun tarımsal sulamadaki önemine dikkat çekerek çalıştayla ilgili bilgiler verdi.
Daha sonra söz alan GAP İdaresi Başkanı Dr. Sadrettin Karahocagil, H. Ü. Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, RIHNN Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Jumpei Kubota , Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Çiftçi Mehmet S. Uludağ suyun önemi ile ilgili birer konuşma yaptılar. Çalıştayın öğlenden sonraki kısmında ise Dr. Mustafa Aydoğdu'nun moderatörlüğünde Sulama Birlikleri, Şanlıurfa ZMO, SUDER, ve Ziraat Odalarının yetkililirein katılımı ile bir panel düzenlendi. Panelde kurum ve Sulama birlikleri kendi faaliyet alanlarında su ile ilgili sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüşlerini ifade ettiler.
Çalıştay su paydaşlarının katılımı ile bugünde gün boyu devam edecek yarında GAPTAEM'in araştırma alanları, tuzlu alanlar ana drenaj kanalının ziyaret edilmesi ve çiftçi ziyaretlerinin ardından sona erecek.