Yüksel POLAT / Hafta sonu tadilatı devam eden Şanlıurfa Fenilketonüri (pku) Çocuk Metabolizma Hastaları Sosyal Dayanışma Derneği ( ŞUPKU) binasında bir araya gelen ŞUPKU Başkanı Mustafa Çiftçi, Şanlıurfa SSPE Hastaları Dernek Başkanı İsa Çetinkaya, Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat 2005 yılında yürürlüğe giren ve engelli bireylerin kamu kurumlarına erişebilmesini şarta bağlayan 5378 Sayılı Engelliler Kanunun üç yıl daha ertelenmesi teklifine tepki gösterdi.
Yapılan ortak açıklamada; 'TBMM Başkanlığı'na sunulan torba yasa teklifine göre erişilebilirlik bir kez daha öteleniyor! 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanunu, kamu kurumlarına erişilebilirlik şartlarını yerine getirmesi için 7 yıl süre tanımış; ancak bu süre sona erdiğinde defalarca uzatılmıştı. Meclise sunulan torba yasa teklifine göre COVID-19 bahane edilerek erişilebilirlik şartlarını yerine getirmeyen kurumlara üç yıla kadar ek süre verilmesinin önü açılıyor. COVID19 salgını engelli bireyler için erişilebilirliğin ne kadar önemli olduğunu somut olarak göstermişken ve Cumhurbaşkanlığı tarafından erişilebilirliğin gündeme alınması için teşviklerde bulunulurken, erişilebilirlik kriterlerini karşılamayan kurumlara ek süre verilmesi, anlaşılır ve kabul edilir bir durum değildir. Şayet bu teklif yasalaşırsa; sokakta rahat yürüyebilmek için üç yıl daha bekleyeceğiz. Toplu taşıma araçları üç yıl daha erişilebilir olmayacak. Bina içinde asansör ve rampa gibi düzenlemelerin yerine getirilmesi talebimiz üç yıl sonraya ertelenecek. Özetle, erişilebilirlik üç yıl daha ötelenecek!
Bizler, 'erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülüklerin Covid-19 salgını sebebiyle yerine getirilememesi nedeniyle, ilk kez denetlenerek eksikliği olduğu tespit edilenler ile daha önce süre verilenlere, yükümlülüklerinin maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilebilmesine imkan tanınması' amacıyla yapılmak istenen değişikliği kabul etmiyoruz. Bizler, COVID-19 salgınının bir mazeret olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Bizler, erişilebilirlik hakkımızı kullanmak için üç yıl daha beklemek istemiyoruz' Dedi.
Özellikle Şanlıurfa'da ortopedik engelli vatandaşların kaldırım, asansör, oto park ve park kullanımı, SSPE hastalarının hastane, ambulans erişimi, PKU'lu hastaların düşük proteinli gıdalara erişimi, Kas hastalarının doktor, poliklinik, teşhis ve fizik tedavi gibi ve diğer engelli vatandaşların kendi engellilik alanlarında bir çok erişim sorunu yaşadığını belirten STK Başkanları yasanın ötelenmesi ile birlikte engelli vatandaşların ' Erişilebilirlik' hayalinin ütopyaya dönüşeceğinin altını çizdiler.