İLKHA / Dünyanın en büyük tarım ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye'de, tarım sektöründe yaşanan çeşitli sorunlardan dolayı tarım arazilerinden yeterince faydalanılamıyor.
Toprakların miras yoluyla küçülmesi, sulamanın yetersiz olması, doğal şartlara uygun tarım yapılmaması, makine kullanımının yetersiz olması, girdi maliyetlerinin yüksek olması gibi sebeplerden dolayı tarım sektöründe sorunlar yaşanıyor.
Türkiye-Suriye sınırında verimli tarım arazilerinin mayınla döşenmesinden dolayı bu arazilerden hiçbir şekilde faydalanılamıyor.
Hükümet bir taraftan ekebildiğiniz kadar dağa taşı ekin, devlet arkanızda mesajı verirken bir taraftan da bölgenin en verimli tarım arazileri atıl durumda.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, sadece Suriye- Şanlıurfa sınırının 194 kilometre olduğunu ve burada 70 bin -80 bin dönüm arazinin mayınlarla döşendiğini belirtilerek, bu arazilerin mayınlardan temizlenerek mevsimlik tarım işçilerine tahsis edilmesi önerisinde bulundu.

'GELİN, MAYINLI ARAZİLERİ TEMİZLEYELİM'
Akçakale- Tel Abyad sınırında bulunan bölgeyi ziyaret eden Özaslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Şanlıurfa-Suriye sınırındayız. Arkamda görmüş olduğunuz alandaki tel örgülerin hemen arkasında mayınlı araziler var. HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı olarak hükümete seslenerek bir proje önerisinde bulunmak istiyorum. Dünyada gıda krizi konuşuluyor. Her zaman olduğu gibi gıdaya çok büyük bir ihtiyaç var. Gelin, mayınlı arazileri temizleyelim. Daha sonra da burayı sera kente dönüştürelim. Hükümet, bunu tarım kredi kooperatifleri bünyesinde de yapabilir. Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçileri çok büyük bir yoğunluktadır. Mayınlı arazileri sera kente çevirerek Urfalı mevsimlik tarım işçilerine tahsis edelim. Onlar gelip burada ürün eksinler; hem kendileri hem Şanlıurfa hem de Türkiye için çok büyük bir katkı sağlamış olsunlar. Hükümet isterse bunu çok rahat yapabilir.' şeklinde konuştu.

'HEP BERABER BURADA MAYINLI ARAZİLERİ TEMİZLEYELİM, SERA KENT KURALIM'
Mayınlı arazilerin temizlenmesi için hükümete seslenen Özaslan, 'Suriye- Şanlıurfa sınırı 194 kilometre uzunluğundadır. Aşağı yukarı ortalama 70-80 bin dönüm arasında bir tarım arazisi var. Bu ekilebilir arazidir. Çok verimli bir topraktır. Lütfen gelin buraya sera kent yapalım. Tarım kredi kooperatifleri bünyesinde de olabilir ya da özel bir kooperatif kurulabilir. Bir Urfalı olarak hükümetten isteğim; Şanlıurfa'da 350-400 bin mevsimlik tarım işçisi dışarı gidiyor. Lütfen onları dışarı göndermeyelim. Onlar kendi memleketlerinde sera kentte çalışsınlar. Hem kendileri üretsinler, kazasınlar hem de Türkiye kazansın. Yeri geldiğinde bu ürünleri Türkiye'de de satabiliriz hem de yurt dışına da ihraç edebiliriz. 70-80 bin dönümlük arazide sera kent kurmak; çok da küçük bir şey olmasa gerek. Bütün Urfalılar adına hükümete sesleniyorum. Gelin hep beraber burada mayınlı arazileri temizleyelim, sera kent kuralım.' şeklinde konuştu.