İshak Polat

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi 445 Belediyenin üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanlığına seçildi.

Tüm üyelerin oyunu aldı.

445 Belediyenin üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliğinin İstanbul'daki toplantısında 2014 yılından bu tarafa Başkanlık görevini sürdüren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın Milletvekilliği Aday adaylığı dolayısı ile görevi bırakması ile birlikte Olağanüstü Birlik Meclis toplantısında yapılan gizli oylama sonucunda oyların tamamının alan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi oldu.

Pazar günü İstanbul'da yapılan seçimin ile TKB Başkanlığına seçildikten sonra Şanlıurfa'ya dönen Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şeref Salonunda konu ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. 445 Belediyenin üye olduğu TKB'nin tanıtım, turizm, tarihi ve kültürel alanlardaki önemine vurgu yapan Nihat Çiftçi ; 'Türkiye Belediyeler Başkanlığı ve Tarihi Kentler Birliği olmak üzere ülkemizde iki birlik tarafından yerel yönetimlerimiz temsil ediyor. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Yerel Yönetimler Başkanlığımızın yapmış olduğu değerlendirmeler neticesinde Tarihi Kentler Başkanlığına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bizleri önermişlerdir. Bu öneri dün 445 Belediyemizin üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliği Başkanlığımızın seçim sonucunda Tarihi Kentler Birliği Başkanlığına getirilmiş olduk. Şehrimiz adına onur ve gurur verici bir görev olduğunu belirtmek istiyorum. Bir o kadar hassas şehir yapılarımız olduğunun bilincindeyiz. Gerek tarihsel gerek ise tabiat noktasında onları korumak ve geleceğe taşıyarak bu mirasa sahip çıkmak ta büyük bir sorumluluk getiriyor. Büyüklerimiz de bizde bu cevheri görüp bu sorumluluğu kaldırabilecek bilgi ve birikimi görüp bu şekilde karar kılmıştır. Dün özellikle yapılan seçimde Tarihi Kentler Birliğimizin Meclisi, Encümen Üyeleri ve Danışma Heyetinin tamamının oy birliği ile oldu. Buda Şanlıurfa'mıza ayrıca yakıştı. Bir yarışmadan ziyade, bir konsorsiyum gerçekleştirilerek hepsinin gönül rahatlığı ile bir seçim gerçekleşti. Seçimde oy kullanan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum' dedi.

Nihat Çiftçi konuşmasına devamla Şanlıurfa'nın ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin TKB Başkanlığının Şanlıurfa'da olması ile birlikte tanıtımının daha da artacağına inandığını belirterek; İnşallah yapılacak tanıtımlar, tarihi ve kültürel Mirasların gün yüzüne çıkartılması ile birlikte artık Bölgemiz terör ile anılmayacaktır. Son yıllarda bu algıdan kurtulan bölgemiz diğer üye belediyelerimizin de katkıları ile turizm, tarih ve kültürel anlamda hak ettiği noktaya gelecek adeta turizm merkezi olacaktır' dedi.

Zenginliklerimizin bilincindeyiz

Türkiye'nin tüm kültürel zenginliklerinin bilincinde olduklarını belirten Nihat Çiftçi, 'Şöyle baktığımızda Mozaik yolu anlamında Mersin ve Hatay'da başlayan yolculuk, Gaziantep ve Şanlıurfa'da son buluyor. Şanlıurfa'mız burada yine bir varış noktası konumunda. Yine Adıyaman İlimize baktığımızda Nemrut tahtı ile bir çok Komagene medeniyetine ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Ve yine Diyarbakır Surları, Tarihi yapısı ve Bazalt taşının ince ince dokunması suretiyle oluşturulmuş olan şehir aynı şekilde sahabeler makamları ile karşımızda duruyor. Mardin ilimiz de bildiğiniz gibi şehir olarak UNCESCO Kültürel miras listesine kayıtlı bir şehir ve her şekli ile korunma altında olan baktığınızda medreseleri ile ayakta duran nadide şehirlerimizden birisi. Yine Batman'da Hasankeyf aynı doku ve kültürel birikimi bizlere veriyor. Ve bunların merkezinde bulunan Şanlıurfa İnanç merkezleri, ilk yerleşim alanı ve ilk olarak insanın kültür ve tabiatla buluştuğu Göbeklitepe'si ile ve yine Fırat'ın havzasında oluşturduğu tabiat güzellikleri nadide bir kenttir. Bunu tamamlayan unsurlar Halil-ur Rahman bölgesi, Eyyüp Nebi Beldesi ve Harran Bölgemiz İslami bilgini doruğa çıktığı bir nokta olarak karşımızda duruyor. İşte bu merkezlere Güneydoğu Anadolu ve tüm Türkiye'mizin 445 Şehrimizin sorumluğu geldi. Ama bölgemizdeki zenginliği turizm alanı ve rotası olarak belirleyeceğiz. Güneydoğu Anadolu bölgesinin artık terör ile anılmasını istemiyoruz. Bunun yerine kültür ve turizm ile anılmasını istiyoruz. Bütün dünya insanlarımızı bölgemizde ağırlamamızı istiyoruz. Amacımız Müziğimizi, tarihi ve kültürel yapılarımızı, aynı şekilde mutfağımızı ve atalarımızın bizlere bırakmış olduğu bu mirası gelen misafirlerimize göstermek istiyoruz' Şanlıurfa'nın ve Bölgenin turizm açısından daha çok turist çekeceğinin sinyalini verdi.