Seyfullah Polat

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası tarafından Turizm Paydaşı Kurum ve İşletme temsilcilerinin katıldığı Harran gezisinde yetkililere ' Harran'a sahip çıkın' çağrısı yapıldı.

Pandemi sürecinin en kötü etkilediği sektörlerin başında gelen turizmde ' Yeni Normal' ile birlikte hafifte olsa canlanma başlarken durumu değerlendirme fırsatına dönüştüren Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ( ŞURO)eğitim, info çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde İstanbul, Tunceli, Malatya gibi İllerde eğitim ve info çalışmaları düzenleyen ŞURO, bu seferde UNESCO Geçici Listesinde yer alan ve Şanlıurfa'nın önemli turizm noktalarından birisi olan Harran'a yönelik gezi düzenledi.

ŞURO' Başkanı Müslüm Çoban, Kent Konseyi Başkanı M. Adil Saraç, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve RAYA Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Yaşar, Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Kazıları Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Harran Üniversitesi Turizm Rehberliği ve Otel İşletmeciliği MYO Müdürü Doç. Dr. Ömer Faruk Demirkol, Öğretim Görevlisi Merve Ofluoğlu, Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Satış ve Pazarlama Koordinatörü M. Gökhan Yurtsever, ASKON Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrezzak Demir, TÜRSAB Şanlıurfa İl Alan Temsilcisi Ömer Faruk Tokmak, GAP BTK Başkan Yardımcısı Ali Canbek, Turizm Acentaları temsilcileri, TÜRSAB Urfa İl Temsilcisi Ali Canbek, Turist rehberleri ve gazetecilerin katıldığı çalışma gezisinde katılımcılar Harran Kaymakamı Cihat Koç, Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz ile bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi.

Harran'daki tarihi ve kültürel değerler gün yüzüne çıkartılmalı ve korunmalı

Toplantıda söz alan ŞURO Başkanı Müslüm Çoban ve Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı M. Adil Saraç, yaptıkları konuşmada Harran'ın Şanlıurfa ve bölge turizmi açısından önemine vurgu yaparak UNESCO Geçici Listesinde yer alan Harran'ın değerlerinin korunarak var olan kültürel ve tarihi değerlerin bir an önce gün yüzüne çıkartılmasını ve Harran'a daha çok turistin gelmesi ve konaklaması için gerekli alt yapının oluşturulması yönündeki atılması gereken adımlar konusunda ve Harran kazılarına daha fazla destek sağlanması görüşlerini dile getirdiler.

Ziyaretten duydukları memnuniyeti belirten Harran Kaymakamı Cihat Koç ve Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz ise Harran'ın turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade ederek Harran'a yönelik yapılması planlanan çalışmalara yönelik tüm turizm paydaşı kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirttiler.

Kaymakamlığa bağlı Harran Gastronomi Merkezi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan katılımcılar, daha sonra Koruma Amaçlı Kazı ve Restorasyon çalışmaları tamamlanarak ışıklandırılması gerçekleştirilen Harran Ulu Camiini ziyaret etti. Ziyarette; katılımcılara yönelik bilgilendirmede bulunan Harran Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal kazı çalışmaları devam eden Harran Kalesi hakkında da bilgi vererek kazı çalışmalarının 12 aya çıkartılmasının önemine vurgu yaptı.

Yaklaşık 6 saat süren çalışma gezisini katılan turizm paydaşı kurum, kuruluş ve işletme temsilcileri gezi sonunda çalışmanın çok verimli geçtiğini belirterek organizasyondan dolayı ŞURO Başkanı Müslüm Çoban'a ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ederek yeni bir çalışmanın Takoran Vadisi bölgesinde gerçekleştirilmesi yönündeki arzu ve isteklerini dile getirdiler .