İLKHA/ İnşaat girdi maaliyetlerinin yükselmesi ile birlikte orta ve dar gelirli aileler için sıfır ev almak hayal oldu.
İnşaat sektöründe demir, çimento, beton, seramik, briket, kapı, fayans, elektrik malzemeleri, parke, söve ve işçilik fiyatları geçen seneye oranla yüzde 100'ün üzerinde yükseldi.
Maliyet giderlerinin yükselmesiyle birlikte emlak fiyatları bir sene içerisinde yüzde 100'ün üzerinde arttı.
Şanlıurfa'nın merkez Karaköprü ilçesinde konut fiyatları 1 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında değişirken, Maşuk (Seyrantepe) mevkiinde ise fiyatlar 750 bin lira ile 1 milyon arasında seyrediyor.
Şanlıurfa Emlakçılar Odası Eski Başkanı Fatih Topal, yaptığı açıklamada ev fiyatlarının yaza doğru daha da arttacağını belirterek ev almak isteyenlere çeşitli önerilerde bulundu.
Vatandaşlara inşaat halinde ev almalarını öneren Topal, bu şekilde ev alanların girdi maliyetlerinin artmasından etkilenilmeyeceğine işaret etti.
Sıfır ev alamayanların 10-15 yıllık evleri yarı fiyatına alarak restore ettiğini belirten Topal, bu şekilde fevkalade evler elde edildiğini sözlerine ekledi.

'Konut stoğu olan müteahhitler çok güzel kar etti'
İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çeken Topal, 'Son 8 ayda dövizin artması ve ihracatın hızlanması iç piyasada büyük bir artış olmasına neden oldu. Bu da haliyle iç piyasada konut fiyatlarına yansıdı. En büyük darbeyi kamudan iş alan müteahhitler gördü. Aldıkları iş ile yaptıkları iş arasındaki fiyat farkı çok fazla oldu. Bundan dolayı birçok firma işi bıraktı ya da işi tamamlayarak zarar etti. Konut piyasası farklı bir sektördür. Yapılan konutlar müteahhitin elinde kalmışsa çok güzel fiyata satarak güzel karlar elde ettiler. Hatta denilebilir ki son 10 yılın en güzel kazancını elde ettiler. Konutlarını daha önceden satmış olanların ise maliyet giderleri yüzde 50 artmış oldu. Yüzde 25 ile yüzde 30 arasında zarar etmiş oldu. Daha öncede söylediğimiz gibi konut alacakların inşaat halinde konut alması gerektiğini tavsiye etmiştik. İnşaat maliyetleri o dönemde düşük olduğundan bağlantı yapanlar yüzde 50 karlı çıktı.' şeklinde konuştu.

'Faiz ve krediye bulaşmak istemeyenler inşaat halindeki konutlara yöneliyorlar'
Ev almak isteyenlere inşaat halinde olan evleri almalarını tavsiye eden Topal, 'Bugün yine aynı öngörüde bulunuyoruz. Konut kredisi kullanmadan ev almak isteyenler; tanıdıkları ve güvendikleri müteahhitlerden konut alabilirler. Belli bir miktarını peşin vererek geri kalanının inşaat bitene kadar ödeyebilirler. Bu şekilde konut alırlarsa hem karlı çıkarlar hem de fiyat artışına yakalanmamış olurlar. Müteahhitler ise ürünleri satarak malzemeye bağladıkları için zararları olmaz. Faiz ve krediye bulaşmak istemeyenler için en karlı yatırım inşaat halindeki konutlara yöneliyorlar.Müteahhitlerde inşaat halinde çok iyi satışlar yapıyorlar.' ifadelerini kullandı.

'Konut satışında Türkiye ortalamasını yakalamış durumdayız'
Şanlıurfa'da konut satışlarının geçen yıla oranla yılın ilk 2 ayında arttığını vurgulayan Topal, 'Bugün açıklanan TUİK verilerine göre; Şanlıurfa'da bin 680 konut satılmıştır. Konut satışında Türkiye ortalamasını yakalamış durumdayız. Konut satışlarında Türkiye sıralamasında üst sıralarda yer alıyoruz. Geçen yıla oranla ocak ve şubat aylarında konut satışları artmış durumdadır. Şanlıurfa tarım şehridir. Tarım ürünlerinde fiyat artışı yaşanmasından dolayı paralar konutlara bağlandı. Aynı zamanda bankaların kampanyaları da konut satışlarını etkiliyor. Halen 1,50 ile konut kredisi veren bankalar var. Bu şekilde konut satışları artıyor. Buna paralel olarak maaliyetlerde artıyor. Vatandaşlar bu dönemleri iyi değerlendirmelidir. Vatandaşlar, 'Biraz daha bekleyelim konut fiyatları düşsün' düşüncesine kapılmadan bu dönemde konut almalarını tavsiye ederiz. Belkide yazın bu fiyatları bir daha göremeye biliriz.' diye konuştu.

'Karaköprü'de daire fiyatları 6.5 milyonu bulabiliyor'
Şanlıurfa'da ilçelere ve mahallelere göre konut fiyatlarının değiştiğini ifade eden Topal, 'Alt ve üst tabaka evler arasında çok büyük fark var. Örneğin Devdeşti, Bağlarbaşı ve Süleymaniye mahallelerinde konut fiyatları 250 bin lira ile 400 bin lira bandında seyrediyor. Karaköprü ilçesinde ise fiyatlar ise çok artmış durumdadır. Karaköprü'de daire fiyatları 6,5 milyonu bulabiliyor. Salgından dolayı 'Villalar' tipi yeni bir konut tercihi çıktı. Bu konutlarda Karaköprü'de yapılmaya başlandı. Bunların fiyatları da 5 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında değişiyor. Bizim orta kesim dediğimiz müşterilerimiz ise daha çok Maşuk (Seyrantepe), Mehmetçik ve Batıkent ve Doğukent Mahallelerinde konut almayı tercih ediyorlar. Burada ise 2+1 daire fiyatlarımız ortalama 650 bin lira ile 750 bin lira bandında seyrediyor. Batıkent'te ise 450 bin lira ile 750 bin lira bandında seyrediyor. Mehmetçik Mahallesi'nde ise 500 bin lira ile 900 bin lira arasında değişiyor. Doğukent'te ise 750 bin lira ile 1 milyon arasında fiyatlar değişiyor. Esentepe Mahallesi'nde de 1+1 evlerimiz 1 milyon, 5+1 dairelerimiz ise 5 milyon ile 6 milyon arasında müşteri bulabiliyor.' şeklinde konuştu.

'Bu sene kiralık ev arayanların sıkıntı yaşamayacaklar'
Geçen sene kiralık ev konusunda sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Topal, 'Kiralık konutlar da geçen seneye oranla elimizde çok fazla kiralık ev stoğu var. Yatırımcılar, altın ve dövizden çıkarak yatırımlarını gayrimenkule yönlendirdiler. Alınan gayrimenkuller ise kiraya verildi. Bu sene kiralık ev arayanların sıkıntı yaşamayacağını öngörüyorum. Kira fiyatları geçen seneye oranla yüzde 10 ile yüzde 15 oranında yükseldi; ama geçen sene yaşanan kiralık ev bulamama sorununun bu sene yaşanmayacağına inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

'Vatandaşlar sadece sıfır ev almayı düşünmesinler'
Açıklamasının sonunda ev almak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Topal, 'Ev almak isteyenlere inşaat halindeki evleri almalarını öneriyorum. Eğer hazır daireler almak isterlerse 10-15 yıllık eski daireler, sıfır dairelere oranla yarı fiyatınadır. Bu eski konutları alarak restore edebilirler. Bu şekilde çok güzel daireler elde kazanılabilir. Şu an bu sektörde çalışan birçok mimar arkadaşımız var. Eğer konut almaya güçleri yetmiyorsa 1 milyon değerinde olan daireleri 500 bin liraya alabilirler. Alınan dairelere 150 bin -200 bin lira masraf ederek fevkalede yeni bir daire elde edilebilir. Bu tür bir tercihi özellikle tavsiye ediyoruz: çünkü bu tür daireler stoklarımızda çok fazla var. Vatandaşlar sadece sıfır ev almayı düşünmesinler. Bu tür tercihi de akıllarında bulundurmalarını tavsiye ediyorum' dedi.