İLKHA/ Her geçen gün şehir merkezinde sayıları artan başıboş köpekler, özellikle çocuk ve kadınlar arasında korkuya neden olur.
Sokak hayvanları için tesisler ve barınaklar açılmasını isteyen halk, sokak hayvanlarının düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmesini istiyor.

'Başıboş gezen hayvanlar insanlara zararlar verebiliyor'
Yetkililerin sokak hayvanları için harekete geçmeleri gerektiğini belirten Hemşir Yusuf Çelik, 'Devletimizden sokak hayvanları için topluca barınacalarık barınaklar yapmasını istiyorum. Veterinerler, sokak hayvanlarını düzenli bir şekilde kontrol etmeli ve aşılarını yapmalıdır. Devletimiz birçok alanda yetersiz, inşallah bu alanda yeterli olurlar. Başıboş gezen hayvanlar, bazen insanlara 'kuduz' gibi zararlar verebiliyor. O yüzden devletin bu konuya bir an önce el atmalarını canıgönülden isterim.' ifadelerini kullandı.

'Belediyenin sokak hayvanlarını denetlemesi gerekiyor'
Başıboş hayvanlarının saldırması sonucu çeşitli hastalıkların oluşbileceğini belirten Diş Hekimi Rahime Çelik, 'Başıboş şekilde gezen hayvanlarımıza bir barınak yapılmasını istiyoruz. Belediyenin sokak hayvanlarını denetlemesi gerekiyor. Sokak hayvanları insanlara saldırıyor, bu saldırı sonucunda hastalıklar oluşabiliyor. Bu tür olumsuzluklara sebep olmamak için barınak yapılması ve ilaçlama sistemi uygulanması gerekir.' şeklinde konuştu.
'Sokak hayvanları için her
köşeye biraz mama ve biraz su
bırakılabilir'
Sokak hayvanlarına eziyet edilmediği zaman saldırmayacaklarını ifade eden Abdüsselam Okut, 'Hayvanlar başıboş dolaşabilir ama onlarda döngümüzün bir parçasıdır. Biz insanlar hayvanlara saldırmadıkça onlarda bize saldırmaz. Belediye sokak hayvanları için barınak açmış, aşıları da yapılıyor. Kuduz gibi hastalıkarı taşıyan hayvanları topladıklarını biliyorum. Bence hayvanlara karışılmasa; tam tersine her köşeye biraz mama ve biraz su bırakılsa daha iyi olur diye düşünüyorum.' dedi.

'Hayvanlar da bir candır'
Sokak hayvanları için donanımlı tesislerin açılması geretiğini vurgulayan Reşit Akyüz, 'Sokak hayvanları konusunu devlet yetkilileri değil belediye yetkililerinin konuşması gerekir. Daha donanımlı tesislerle sokak hayvanlarına sahip çıkılması gerekir. Haberlerde görüyoruz, hayvanlara da şiddet uyguluyorlar, hayvanlar da bir candır. İster istemez insan vicdanen rahatsız oluyor. Sağolsun, bazı muhtarlarımız parklarda hayvanlara yemek veriyor. Parçadan bütüne; belediyelerden başlayıp muhtarlık ve halkımız olsun yardım etmeleri gerekir. Devlet eliyle olduğunda sorumsuzluk ve başıboşluk durumu yaşanıyor. En azından muharlıktan belediyeye donanımlı tesislerle hayvanlara sahip çıkılabilir.' ifadelerine yer verdi.

'İnsanların biraz daha duyarlı
olmaları gerekir'
Hayvaların da güzel bir ortamda yaşamaya hakları olduğunu belirten Muhammed Umut Aydın, 'Sokak hayvanlarınında bir canı var. Nasıl ki bizim canımızın kıymeti varsa onların canının kıymeti de var. Dışarda gördüğümüzde iyi niyetle yaklaşırsak onlarda iyi niyetle yaklaşırlar. Hayvanların canına eziyet edersek onlarda bize saldırır. Bu durum bu kadar basittir. Veteriner abiler ve ablalarımız hayvanlara bir tas su ve yemek verebilirler. Kimse bunu yapınca bir şey kaybetmez. Birçok imkan var; devletimiz barınaklar kurabilir. Devlet, o kadar şey yapıyor, sokak hayvanları içinde bazı şeyler yapabilirler. Bu konuda insanların da biraz daha duyarlı olmaları gerekir. Hayvanlar sokaktalar ve insanlara saldırıyorlar. Bu hayvanları daha güzel ortamlarda besleyebilirler. Biz nasıl evimizde yaşıyorsak onlarında bir yerde yaşamaya hakları var.' şeklinde konuştu.
Sokak hayvanları konusunda yetkililere seslenen Ömer Çiçek ise, 'Devletimiz ve büyükşehir belediyemiz bu konuda yardım etmesi gerekir. Başıboş gezen köpekler için doktor talep etmemiz gerekir; çünkü insanlara saldırıyorlar. Yetkililerin bu konuda yardımcı olmaları bizleri sevindirir. ' dedi.