Tuğba Polat

Şanlıurfa, İslam Dünyası Turizm Başkenti adayı 5 şehir arasına girdi. Cumhuriyetin 100 yılına 'İslam Dünyası Turizm Başkenti' hedefiyle yapılan başvuru olumlu neticelenirse Şanlıurfa, İnanç Turizmi konusunda hızlı bir ivme yakalayacak.

Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. Arkeoloji, Müzik, Gastronomi Tarih ve Kültür şehri Şanlıurfa'yı turizmde bir adım daha yukarıya taşıyacak olan İnanç Turizmi konusunda önemli bir atarak Şanlıurfa'nın 'İslam Turizmi Başkenti' olması için yaptığı başvuru neticesinde seçmelere katılacak 5 şehir arasına girdi.

Üç Semavi dinin atası kabul edilen Hz. İbrahim'in şehri olması, Hz. Adem'in çiftçilik, Hz. Musa'nın çobanlık, Hz. Şuayb'ın ve Hz. Eyyüb'ün yaşadığı yer olarak bilinen Şanlıurfa İslam tarihi açısından da Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra dördüncü büyük ve önemli şehir Şanlıurfa'nın iniç turizminde hak ettiği seviyeye gelmesi için önemli ve büyük bir adım kabul edilen başvurunun kabul edilmesi ve Şanlıurfa'nın ilk 5 şehir arasına girmesi turizm çevreleri tarafından sevinçle karşılandı.

Lagos, AbuDabi, Hiva ve Duşanbe ile 2023 ve 2024 yılları için yarışacak olan Şanlıurfa'nın Haziran ayının son haftasında Bakü'de yapılacak seçimlerde şansının yüksek olduğu belirtilirken Şanlıurfa adına başvuruyu yapan Şanlıurfa turizm Geliştirme A.Ş.'den yapılan açıklamada; Peygamberler Şehri Şanlıurfa Cumhuriyetin 100. Yılında İslam Dünyası Turizm Başkenti Olmak İstiyor.

Peygamberler şehri olarak bilinen ve inanç tarihinin en eski şehirlerden olan Şanlıurfa; 57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Turizm Kenti başvurusu için Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından hazırlanan adaylık dosyası Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nce Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na iletilmiştir. Bakanlıkça ülkemizin adayı olarak belirlenmiş olmasına rağmen; COVID-19 Pandemi sürecinde turizm başkenti seçiminin 2021 ve 2022 yılları için belirlenmemesi sebebiyle başvuru süreci kesintiye uğramıştır.

Ülkemizin turizm başkenti adayı olan Şanlıurfa gerçekleştirilen son toplantıda ön elemeyi geçerek 5 kent arasında yer almaya hak kazanmıştır. Haziran ayının son haftasında Bakü'de İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Turizm Bakanları'nın katılımıyla gerçekleştirilecek olan uluslararası toplantıda 2023 ve 2024 yılları için iki şehrin Turizm Başkenti seçimi yapılacaktır. İslam tarihi ve kültürü açısından zengin bir birikime sahip olan Şanlıurfa'nın Cumhuriyetimizin 100. Yılında 'İslam Dünyası Turizm Başkenti' payesini alması beklenmektedir.

İslam Dünyası Turizm Başkenti olması durumunda Şanlıurfa'nın 2 milyarı aşkın nüfusa sahip İslam Ülkelerinden daha fazla misafir gelmesini sağlamanın yanı sıra uluslararası alanda bilinirliğini arttıracaktır. Bu çerçevede son 5 aday arasında yer Şanlıurfa'nın tek yürek olarak desteklenmesi gerekmektedir' ifadelerine yer verildi.