Röportaj: İshak POLAT / 24-30 Mart 2019 tarihleri arasında Erasmus+ Okul Değişimi Ortaklığı Projesi bünyesinde Polonya, Portekiz, Slovakya, Estonya ve İtalya olmak üzere toplam 5 Avrupa ülkesinden gelen ve Şanlıurfa Fen Lisesinin misafiri olan 10 öğretmen ve 10 öğrenciden ikisi, Rodrigo Torres ve Karin Kucharova'ya Şanlıurfa izlenimlerini ve Erasmus Öğrenci Değişim Projesini konuştuk

Şanlıurfa'ya hoş geldiniz. Erasmus projesine katılarak Şanlıurfa'ya gelme fikri nereden doğdu?
Rodrigo Torres ( 11. Sınıf Öğrencisi, Portekiz)

Okulumuzda böylesi projelerden haberim vardı ve ilgileniyordum. Başka ülkeleri tanımak benim hoşuma giden bir duygu ve Erasmus projesi kapsamında öğretmenim söyleyince hemen kabul ettim. Şanlıurfa'ya gelmek, buraları görmek benim için ilginç bir deneyim olacak düşündüm ve geldim. Burada olmaktan da çok mutlu oldum.
Karin Kucharova ( 11. Sınıf öğrencisi, Slovakya)
Ben daha önce de böylesi bir projede bulundum. Türkiye ile ilgili Erasmus projesini duyunca merak ettiğim Türkiye'yi de görmek istedim ve hemen başvurdum. Sağ olsunlar öğretmenlerim de beni bu projeye dahil ettiler.
Hayal ettiğiniz Şanlıurfa ile karşılaştığınız Şanlıurfa arasında ne farklar gördünüz?
Rodrigo Torres: Türkiye ve Şanlıurfa'yı görmeyi çok istiyordum ve ben hayal ettiğim gibi bir Şanlıurfa gördüm. Hatta hayallerimden bir öte bir şehir ile karşılaştım diyebilirim. Burada her şey güzel. Yalnız burada bana ilginç gelen şeylerde var; mesela insanların motosiklet kullanırken kask takmaması, şoförlerin çılgınlar gibi araba kullanması.
Karin Kucharova: Şanlıurfa gezisi çıkınca annem ve babam çok sevindi. Ama dedem ve ninem Şanlıurfa Suriye'ye yakın olduğu için endişelendiler. Ama annem ve babam bu konuda hiç tereddüt etmeden gitmeme izin verdiler. Erasmus projesi kapsamında böyle bir gezi çıktığı için ailem çık memnun oldu. Şanlıurfa izlenimlerine gelince öncelikle Şanlıurfa'nın bu kadar büyük bir şehir olduğunu düşünmemiştim, bu kadar büyük ve gelişmiş bir şehir görünce şaşırdım açıkçası.
Misafirleri olduğunuz Şanlıurfalı arkadaşlarınız ve aileleri hakkındaki düşünce ve duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Rodrigo Torres: Ben Yusuf arkadaşımızın evinde kaldım ve Yusuf'u kendi kardeşim gibi ailesini de kendi ailem gibi çok sevdim.
Karin Kucharova: Benim misafiri olduğum Dilşah arkadaşım ve ailesi gerçekten çok harika insanlar. Cömertler, candan ve samimiler ve aynı zamanda benimle çok yakından ilgilendiler. Bunun yanı sıra hem çok kibarlar hem de bana karşı çok korumacı davrandılar. Kendilerine ev sahipliklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Şanlıurfa Fen Lisesi ve öğrencileri hakkında neler düşünüyorsunuz? Buradaki eğitim ortamını nasıl buldunuz?
Rodrigo Torres : Açıkçası çok iyi buldum. Eğitim ortamları güzel. Öğrenci arkadaşlarımız bizlere göre daha çok meraklı ve iletişim kurma konusunda daha özgüvene sahipler. Portekiz eğitim sistemi ile karşılaştırırsak bizim eğitim sistemimiz biraz daha farklı diyebilirim. Mesela bizde günde 5-6 saat süre ders var sizde ise 8 saat. Biraz farklı yani bizim
Karin Kucharova: Şanlıurfa Fen lisesi öğrencilerini çok donanımlı ve samimim buldum. Slovakya'da öğrenciler biraz daha içine kapanık ama buradaki arkadaşlarımızın bazılarının İngilizceleri iyi- zayıf olsa bile bizimle iletişim kurmak konusunda daha ataklar.
Şanlıurfa'nın tarihi turistik mekanlarını gezdiniz. İzlenimleriniz neler?
Rodrigo Torres : Göbeklitepe, Halfeti, Harran, Şanlıurfa Müzesi ve bunun yanı sıra Şanlıurfa'nın içerisindeki tarihi yerleri gezdik. Ama hocalarımız tarihi yerlere ilgi gösterirken açıkçası her genç gibi biz daha çok Halfeti gibi doğal güzellikleri olan yerleri daha çok sevdik diyebilirim.
Karin Kucharova : Öncelikle Halfeti'ye bayıldım. Şanlıurfa'da böylesi bir yerin olabileceği aklımdan geçmiyordu. Halfeti'de nehrin rengi, manzarası gerçekten harikaydı.
Şanlıurfa yemekleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Rodrigo Torres : Ben Şanlıurfa yemeklerini çok baharatlı buldum. Portekiz'de insanlar bu kadar baharat kullanmıyor. Belki biraz daha fazla kalsam alışırdım ama yine de gerek misafir kaldığım ailenin cömertliği bana bu baharat kısmını aratmadı.
Karin Kucharova: Ben Şanlıurfa yemeklerine bayıldım ve baharat konusunda alışkınım. Hatta tariflerini bile aldım. Slovakya'ya gittiğimde aileme Şanlıurfa yemeklerinden de yapmayı planlıyorum. Bu konuda misafir kaldığım aileye bir kez daha bir birinden güzel lezzetlerden tatmamıza imkan verdikleri için teşekkür ediyorum.
Şanlıurfa'da nasıl bir arkadaşlık kurdunuz? Bu arkadaşlığınız devam edecek mi?
Rodrigo Torres: Yusuf ile güzel bir arkadaşlık kurdum ve bu arkadaşlığımız kesinlikle devam edecek. Hatta ben Yusuf'u özellikle Portekiz'e davet ettim ve evimde ailesi ile birlikte ağırlamak istiyorum. Hatta bilet parasını bile ben karşılamaya hazırım.
Karin Kucharova : Dilşah'ı o kadar sevdim ki. Bende Dilşah'ı Slovakya'da ağırlamak istedim ama onun Slovakya grubunda olmadığını öğrenince üzüldüm. Ama buna rağmen bende Dilşah'ı ve ailesini Slovakya'ya davet ettim. Gelirlerse, misafirim olurlar ise çok mutlu olacağımı kendisine ilettim.
Şanlıurfa'dan hangi duygular ile ayrılıyorsunuz?
Rodrigo Torres: Ben çok güzel duygular ile ayrılıyorum ve Türkiye'yi daha çok tanımak istiyorum. Çünkü Türkiye gerçekten ilginç bir ülke ve gezilecek daha çok var diye düşünüyorum ve tekrar gelmek için uğraş vereceğim. Şanlıurfa izlenimlerine gelince ise burada geçirdiğim zaman, kurduğum arkadaşlıklar benim için ömür boyu unutamayacağım güzel bir anı olarak kalacak. Hatta ülkeme de çantamda baklava ile döneceğim.
Karin Kucharova: Ben Türkiye'yi, Şanlıurfa'yı çok sevdim ve burayı özleyeceğim. Şanlıurfa'ya tekrar nasıl gelebilirim diye önüme fırsat çıkar mı diye araştırma içerisinde olacağım. Bunun yanı sıra diğer ülkelerden gelen öğretmen ve öğrencileri de çok sevdim ve onları da özleyeceğim. ( Romanya gezimle ilgili Romanya- Türkiye arasındaki kıyaslama ile ilgili sorunuza da gelince) Romanya'da güzeldi ama Türk insanı daha sıcak ve samimimi. Ama Romanya'dan da ayrılıkken bile insanların ' hoşça kal' demesi bile bana çok zor geldi. Buradan da ayrılırken insanların, arkadaşlarımın ' hoşça kal' demesi daha çok ağır gelecek ve herhalde ben gözyaşlarımı tutamayacağım. Benim de Rodrigo arkadaşımızın da gönlümüzün yarısının burada kaldığını söyleyebilirim.
Eklemek istedikleriniz nelerdir? Mesajınız var mı?
Rodrigo Torres : Erasmus Öğrenci Değişim Projesine katılımımı sağlayan başta Sandra hocama, öğretmenlerime, bizleri ağırlayan Yusuf kardeşime, ailesine, Şanlıurfa Fen Lisesi Müdürü Rıza Yıldızbakan'a, Şanlıurfa Fen lisesi İngilizce öğretmeni Selvihan Demir'e buradaki öğrenci arkadaşlarıma ve tüm Şanlıurfalılara teşekkür ediyorum. Size de duygularımızı öğrenip Şanlıurfalılara aktardığınız için teşekkür ediyorum.
Karin Kucharova: Bende Erasmus Öğrenci Değişim Projesine katılımımı sağlayan Eva, İyana öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum çünkü onlar bu projeye çok emek verdiler, beni evlerinde konuk eden Dilşah kardeşime, ailesine, Şanlıurfa Fen Lisesi Müdürü Rıza Yıldızbakan'a, Şanlıurfa Fen lisesi İngilizce öğretmeni Selvihan Demir'e buradaki öğrenci arkadaşlarıma size ve gazetenize de duygularımızı Şanlıurfalılara aktarma imkanı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.