AA / Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, çocukların sokakta çalıştırılması ya da dilendirilmesinin önlenmesi konusunda başlatılan uygulama ile müdahale edilen çocuk sayısı 7 bin 965'i buldu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sokaklarda mendil satarak, kavşaklarda arabaların camlarını silerek, sokakta risk altında çalışan, çalıştırılan çocukların korunması ve topluma kazandırılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Bakanlık uzmanlarınca, eğitim çağını tamamlayan çocukların mesleki eğitime yönlendirilmesi, madde kullananların tedavilerinin yapılması, çocukların sokaktan çekilerek, psikososyal destek hizmetlerinden yararlandırılması yönünde çalışmalar ile ailelere yönelik bilinçlendirme faaliyetleri de yürütülüyor.
Risklerden korunarak eğitim hayatları devam ettiriliyor
Bu kapsamda, çocukların sokakta çalıştırılmasının önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun artırılması amacıyla sokakta çalıştırılan çocuklar için çalışmalar devam ediyor.
Çocukların sokakta çalıştırılması ya da dilendirilmesine karşı mücadele kapsamında, sosyal hizmet merkezleri bünyesinde ilgili kurumlarla iş birliği içinde devam eden çalışmalarla çocukların sokakta çalıştırılmasının engellenmesi, sokakta karşılaşabilecekleri risklerden korunmaları, eğitim hayatlarına devam etmeleri ve ailelerinin yanına döndürülmeleri sağlanıyor.
Sokakta çeşitli nedenlerle risk altında bulunan çocukların korunması ve topluma kazandırılmaları amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında mobil ekipler oluşturuldu. 117 mobil ekiple sokakta çalışan ya da zorla çalıştırılan 7 bin 965 çocuğa ulaşıldı.

Çocuklarla birebir görüşmeler yapıldı
Aile odaklı yürütülen çalışmalarla çocuklar ve aileleri sağlık, eğitim ve sosyal yardım gibi hizmetlerden yararlandırılıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında, 231 çocuğun ailesi hakkında adli işlem başlatıldı, 3 bin 626 çocuk hakkında eğitim, rehberlik ve danışmanlık tedbirleri alındı. Bin 965 çocuğun ailesine Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti ya da sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığı ile destek sağlandı. Bin 955 çocuğun ailesine yönelik rehberlik hizmeti verildi. Çocuklarla ilgili yapılan mesleki çalışmalar sonucunda 188 çocuk bakım kuruluşlarına alındı. Bakanlığa bağlı sosyal hizmet merkezlerinde de çocukların sokakta çalışmasını önlemek amacıyla mesleki çalışmalar devam ediyor.
İllerde il emniyet müdürlüğü, müftülük, milli eğitim müdürlüğü ve büyükşehir belediyesi görevlilerinin de içinde yer aldığı Sokak Çocukları Çalışma Komisyonları kuruldu.