Tarihi Harran SİT alanı bölgesinde bulunan kaçak yapılar tarihi yapılara zarar vermeye devam ediyor. Daha önce Harran SİT Alanı bölgesinde yapılan kaçak yapılar ile gündeme gelen Harran’da bu sefer, tarihi surlar üzerine yapılan evin ağırlığına dayanamayan surların bir kısmı yıkıldı.

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel değere sahip Harran, yurt içi ve yurt dışından binlerce turistin uğrak yeri olmaya devam ederken; aynı zamanda var olan eserlerin de tahribine şahitlik ediyor. Daha önce SİT Alanı ilan edilen bölgede yapılan kaçak ev ve işyerleri ile Kent Konseyi, Şehir Plancıları Odası gibi STK'ların tepkisini çekmişti. Harran’da bu sefer kadim Harran Şehir Surlarının bir kısmı, üzerine yapılan kaçak evin ağırlığına dayanamayarak yıkıldı.

Hayat el Harrani Türbesi karşısındaki surlarda meydana gelen yıkılma, evde oturan vatandaşlar için de hayati tehlike oluşturdu. Urfa turizminde önemli bir ziyaret noktası olan Harran’ı ziyaret eden turistlerde duruma tepki göstererek var olan tarihi yapıların korunması için yetkilileri göreve davet ettiler. / İshak Polat