İSHAK POLAT / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “2019 Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesi ile birlikte 2019 yılında 1 Milyon 59 bin ziyaretçi ile en yüksek turist sayısına ulaşan Şanlıurfa pandemi sonrası toparlanmaya başladı. Pandemi sonrası toparlanma sürecine giren Şanlıurfa turizm sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2022 yılının ilk 11 ayında 2022 yılının ilk 11 ayında Şanlıurfa’yı 933 bin 465 turist ziyaret ederken gecelik konaklama/gün sayısı 1,9’a yükseldi. Şanlıurfa’da konaklayan turistlerin 880.776’sı yerli turist olurken 52.669 yabancı turist ile tüm zamanların yabancı turist rekoru kırıldı. Bu sayının Aralık ayı verilerinin girilmesi ile birlikte 1 milyonu bulması bekleniyor.

“Sıcak aylar” algısını kıran ve neredeyse yılın 12 ayı yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören Şanlıurfa’nın “ 2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti” ilan edilmesi ile birlikte 2023 yılında daha çok turistin ziyaret etmesi beklenirken sektör temsilcileri verilerden duydukları memnuniyeti belirttiler.

Gecelik konaklama sayısını ve gelir düzeyini arttırmamız lazım

2022 yılı turist ve geceleme gün sayısına ilişkin gazetemize açıklamada bulunan TUREB Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban yaptığı açıklamada; Şanlıurfa turizm sektöründe 2022 yılını çok güzel ve verimli geçirdi. Göbeklitepe ve Karahantepe ile birlikte Şanlıurfa İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere iki dönemden çıkıp neredeyse yılın tamamına yayılır hale geldi. Şu an Şanlıurfa’da turizm 9-10 aylık bir sürece yayılmış durumda. Şanlıurfa’da inşallah artık yılın 12 ayı turizm hareketliliği göremeye başlayacağız. 2022 turizm verilerine baktığımız zaman 933.465 kişi Şanlıurfa’ya geldi. Gecelik konaklama sayımız ise 1,9 ve bu rakam da güzel inşallah gelen misafirlerimiz daha çok Şanlıurfa’da kalır. Bu rakam pandemi öncesi rakamlara yaklaşmış durumda. Aralıkla birlikte inşallah 1 milyon hedefini geçmiş olacağız. 2019 yılı Göbeklitepe Yılı dolayısı ile bu sayıyı yakalamıştık. İnşallah Aralık verileri gelince de bu rakama ulaşacağız diyebilirim. Şanlıurfalılar olarak daha çok misafir çekmek ve gecelik konaklama sayısını arttırmak için çaba göstermemiz gerekiyor. Çünkü Şanlıurfa Gaziantep, Mardin’den dana fazla konuk ağırlamıyor ama harcama anlamında onlardan daha az gelir elde ediyoruz. Tabiri caiz ise işin hamallığını biz yapıyoruz ama kaymağı onlar yiyor” diyerek ziyaretçi sayısından daha çok gelen turistin Şanlıurfa’da daha fazla konaklamasının ve alış- veriş yapmasının önemine dikkat çekti.

2023 beklentimiz 1 Milyon 250 bin gecelik konaklama sayısına ulaşmak

Konukevi İşletmecisi ve eski ŞURO Başkanı M. Kamil Türkmen ise yaptığı açıklamada ; 2022 Yılı Şanlıurfa için çok verimli geçti. Özellikle Sonbahar dönemi çok verimli geçti. Tabi pandemi sonrasının etkileri de var. Halen 2019 yılı seviyesini göremedik ama beklentimiz bu sayının katlanması yönünde. 2023 yılına ilişkin beklentimiz yüzde on beş artışla 1 Milyon 250 bin gece konaklamalı sayısına ulaşmak. Her ne kadar Mayısta bir seçim dönemi de olsa sonrasında kesintisiz bir dönem bizi bekliyor. Özellikle yabancı turist sayısının artış göstereceğine inanıyorum. Bunda Şanlıurfa’nın 2023 İslam Turizm Başkenti olması dolayısı ile Malezya, Singapur, Bangladeş’ten Mısır’dan Körfez ülkelerinden Avrupa’daki Müslümanlardan Şanlıurfa’ya yoğun bir ilgi olacağını ve 2023 yılında yabancı misafir sayısında yoğun bir artış olacağına inanıyorum” diyerek sektörün beklentilerinin olumlu yönde olduğunu dile getirdi.

Şanlıurfa’da 12 ay turizm yapılabilir. Önümüzdeki 5 yılda farklı şeyler konuşacağız

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı Dr. Merve Ofluoğlu ise Şanlıurfa’nın çok önemli turizm argümanlarına ev sahipliği yaptığını belirterek ; Pandemi sonrası bir toparlanmaya girdik. Bu kesin. Şanlıurfa turizmi olarak en pik yaptığımız dönemin peşinden pandemi dönemi başladı. Verilerimiz ister istemez yarı yarıya azaldı. Ama şu an konaklama verilerine bakarsak 2019 yılının verilerini hemen hemen yakalamış bulunuyoruz. Ama bizim işi en güzel şey özellikle Taştepeler Projesi kapsamında Bakanlık nezaretinde lansmanın Şanlıurfa’da yapılması , Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP İdaresi ve TGA’nın buna destek vermesi, uluslararası basının davet edilmesi sonrasında yabancılardan yoğun talep geliyor. Kitlesel olmasa bile kişisel olarak yabancıların Şanlıurfa’ya ilgisi arttı ve yerli turist gibi sıcak iklimi dert etmiyorlar. 2023 yılının da yoğun geçeceğini düşünüyorum. Bizim her zaman söylediğimiz Şanlıurfa’da 12 ay turizm yapılabilir. Şanlıurfa turizminde önümüzdeki 5 yıl için farklı şeyler konuşabileceğimizi düşünüyorum.