Tuğba POLAT/ 'Bir Bilene Sorduk' adlı programımızda bu hafta Psikolog-Hipnoterapist Sinan Sayar'ı ağırladık.
Hipnozun; psikolojide telkine yatkınlık gösteren bir tür uyku-uyanıklık arası hal olduğunu belirterek sözlerine başlayan Sayar, "Genel bilinenin aksine Hipnoz uyku hali değildir ve yine hipnozdan uyanamama iddiası bir şehir efsanesidir. Hipnoterapi ise diğer terapi yöntemleri gibi değişmek isteyen kişilere hipnoz altındayken uygulanan terapi yöntemidir. İsteyen herkese hipnoz yapılabilir. Temel gereklilik büyük psikolojik rahatsızlığın olmaması ve istemektir" diyerek Hipnoterapinin gereklilik halinde çocuklara da uygulanabileceğini dile getirdi.


HİPNOTERAPİNİN KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ
Hipnoterapinin tedavi alanının çok geniş olduğunu belirten Psikolog- Hipnoterapist Sinan Sayar, "Ameliyatlarda anestezi kullanmak yerine, doğumlarda, diş tedavisinde, kilo vermede, sigara bırakma da, öfke kontrol probleminde hipnoterapi kullanılabilir. Emir-komuta zincirine bağlı bireyler diğer insanlara göre daha kolay hipnoz yapılabilir" dedi.

HİPNOZDA KİŞİ İSTEMEDİĞİ BİR ŞEYİ İSTEĞİ DIŞINDA ANLATMAZ
Hipnoterapi yaptırmak isteyen çoğu insanın, gizlemek istedikleri sırlarının terapi esnasında öğrenileceği kaygısıyla hipnoterapiden uzak durduğunu aktaran Sayar, "Böyle bir durum kesinlikle mümkün değildir. Kişi istemediği bir bilgiyi terapistine vermez. Çünkü verdiğiniz telkinin bilinçten geçmesi gerekiyor. Hipnoz esnasında kişinin bilinci açık ve kontrol bireyin kendisinde. Kişi terapistini duyar ve ona karşılık verir" ifadelerine yer verdi.


GÜN İÇİNDE HEPİMİZ HİPNOZ OLABİLİYORUZ ZATEN
Bütün insanların gün içinde hipnoz olabildiklerine dikkat çeken Sayar, "Örnek verecek olursak; her gece uykuya geçmeden önce hipnotik zihin durumundan geçiyorsunuz. Ya da herhangi bir işi yaparken odaklandığınızda, biri size ne kadar seslense de gelip size dokunana kadar fark etmiyorsunuz. Ancak temastan sonra farkına varabiliyorsunuz.
O an da yaşadığınız odaklanma hali aslında hipnoz halidir. Hipnozda genelde hayaller, imgeler oluşturuyoruz kişinin zihninde. En önemli nokta ise hipnoterapi uygulayacak uzmanın bu alanda eğitim almış bir psikolog ya da psikiyatrist olmasıdır" diyerek Hipnozun uzman olmayan kişilerce yapılması durumunda olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.