İLKHA/ Son günlerde bina aidat ücretlerinin bazı yerlerde kira zam oranıyla aynı olması, bina sakinlerini ekonomik açıdan mağdur ediyor. Eski Emlakçılar Odası Başkanı Fatih Topal, bina aidat zam oranı ve aidat ücretine itiraz etme hakkıyla ilgili bilgiler verdi. Daire sayısına göre aidat fiyatının değiştiğini söyleyen Topal, son günlerde yaşanan zamların bina aidat ücretlerini ve giderlerini etkilediğini vurguladı. Bazı bina yöneticilerinin acil giderler için aidat ücretini fazla aldığını belirten Topal, binanın gideri kadar ücret toplanması gerektiğini ifade etti. Aidat ücretine itiraz etmenin söz konusu olmadığını belirten Topal, sadece ortak giderler dışındaki toplanan ücretlere itiraz edilebileceğini söyledi.

"Ev sahipleri sitelerde bir kira bedeli
kadar aidat ödemektedir"

Daire sayısına göre aidat ücretinin değişiklik gösterdiğini ifade eden Topal, "Son zamanlarda özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan dolayı yaşanan enerji krizi, asgari ücretin artırılması dolayısıyla fiyatlar baya arttı. Dolayısıyla bu durum hem kira hem de bina aidatlarına yansıdı. Ev sahipleri, sitelerde bir kira bedeli kadar aidat ödemektedir. Güvenlikçisi, bahçıvanı, bazı sitelerde bulunan özel havuzların veya hamamların ısıtılması gibi giderlerden dolayı bina aidatları 2 bin 500-3 bin liraya kadar çıkabiliyor. Tekli bloklarda ve apartmanlarda ise elektrik fiyatlarından kaynaklı olarak asansör, jeneratör, kapıcı, bina ve daire temizlik giderleri en düşük 500 liraya tekabül ediyor. Daire sayısına göre fiyat da değişebiliyor. " dedi.


"Acil giderler için fazla para toplanıyor"
Apartmanlardaki aidat ücretinin en düşük 200-250 olması gerektiğini söyleyen Topal, "Apartmanlardaki daire sayısına göre ortalama bir aidat gideri olmalı. En büyük giderlerden asansör bakımı ve bina temizliği olan apartmanlardaki aidatın en düşük 200-250 lira olmasını öngörüyoruz. Bazı bina yöneticileri özellikle aidatı peşin alıyor. Acil giderler için fazla para toplanıyor. İdeal bir bina gideri tekli bloklarda 250, sitelerde de 1000 lira civarında olduğunu tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Belli giderlere hiçbir şekilde binanın itirazı olamaz"
Bina aidat ücretine itiraz edilmesine değinen Topal, "Bina yöneticilerimiz bu süreçte binalardaki gerekli koşulları göz önünde bulundurarak gider kadar aidat toplayabilirlerse bu süreci kolayca atlatabileceklerini düşünüyoruz. Maalesef aidata itiraz söz konusu değildir. Belli giderlere hiçbir şekilde binanın itirazı olamaz. Bunlar ortak giderlerdir. Sadece çok acil olmayan giderlere itiraz edilebilir. Yapılacak itiraz öncelikle bina yönetimine, olmazsa icra ya da asli hukuk mahkemelerine başvurabilirler. TOKİ'de oturanlar da yine aynı şekilde başvurabilir. TOKİ konutlarında bir yönetim kurulu vardır. O kurula da itiraz edilebilir. " diye konuştu.