Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlıkta Amerikan Müslüman toplumunun temsilcilerine hitap etti ve soruları yanıtladı.

Dün Twitter'da yaptığı paylaşımda kullandığı 'Filistin Dışişleri Bakanı kardeşim Riyad el-Maliki aradı. 'Bu zafer sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Filistin ve Kudüs'ün zaferidir' dedi' ifadeleri hatırlatılan Çavuşoğlu, 'Bizim sorumluluğumuz Türkiye'den ibaret değildir. Bu sorumluluğumuzu 16 yıldır yerine getirmeye çalıştık. Dünyadaki tüm mazlumlar ve ümmetle adeta kucaklaştık. Bu seçimde gördük ki dünyadaki tüm mazlumlar ve ümmet 'Recep Tayyip Erdoğan tek başına kazansın, bizler de yalnız kalmayalım, öksüz kalmayalım' diye dua ettiler.' diye konuştu.

Dua eden mazlumlara ve kardeşlere teşekkür eden Çavuşoğlu, mazlumların ve ümmetin umut ve beklentilerinin boşa çıkarılmayacağını, dünyadaki mazlumların sesi olmanın da dış politikanın bir parçasını oluşturduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelerin sorunlarını uluslararası platforma taşıyan ülke olduğuna dikkati çekerek 'G20 dönem başkanlığımızda en az gelişmiş ülkelerin sorunlarını G20 dönem başkanlığımızın önceliklerinden birisi yaptık ve zirvede bu konular uzun uzun tartışıldı görüşüldü.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelere desteğinin devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, 4 Haziran'da Gebze'de BM ile bir teknoloji bankası kurulduğunu, burada geliştirilen teknolojilerin en az gelişmiş ülkelere transfer edileceğini aktardı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin dün yapılan seçimle daha güçlü olacağını vurgulayarak 'Güçlü hükümet, güçlü Meclis ve kurumlarımızla hızlı kararlar alacağız, hızlı adımlar atacağız. Dünya ile rekabet ettiğimizi ve daha yolun da başında olduğumuzu çok iyi biliyoruz. ' dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Türkiye ne kadar güçlü olursa, Türkiye ekonomisi ne kadar büyürse, kalkınmamız ne kadar hızlı olursa dünya mazlumlarına daha çok yardım ederiz, onların yardımlarına daha çabuk koşarız.' diye konuştu.

'Türkiye, sadece ABD için değil, tüm müttefikleri için vazgeçilmez bir ülkedir'

Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesinin yolunun ne olduğuna yönelik soruya 'ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Münbiç yol haritasını onayladık. YPG çıkarılacak. ABD özellikle son bir yılda YPG/PKK'ya verdiği silahları alma sözü verdi. Münbiç'i kim yönetecek, güvenliği kim sağlayacak, buna da ABD ile karar vereceğiz ve mültecileri gönüllü olarak geri döndüreceğiz.' yanıtını verdi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütü üyelerinin ABD'de olmasının da iki ülke arasındaki başka bir sorunu teşkil ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu kişilerin Türkiye'ye iadesinin istendiğini, ayrıca FBI'nın da bazı eyaletlerde bu konuda soruşturma başlattığını kaydetti.

İki ülke arasında bazı küçük sorunların da olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, 'Özellikle bu iki neden dolayısıyla ne yazık ki ilişkilerimiz olumsuz etkilendi.' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Türkiye, sadece ABD için değil, tüm müttefikleri için vazgeçilmez bir ülkedir. Eminim ki Türkiye, ABD ile bağlarını güçlendirmeye çalışırken Amerikan Müslüman toplumu başarılarımızı gösterir.' görüşünü paylaştı. AA