Seyfullah POLAT / Bölgede yaşayan vatandaşların sağlık hizmetlerindeki standartlarını yükseltmek için çalışmalarını sürdüren Harran Üniversitesi Hastanesi, görme kaybı tedavileri için kornea naklinde kullanılmak üzere kornea bankası kurdu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Şimşek, açılan kornea bankasının geçici görme kaybı yaşayan vatandaşların sağlığına kavuşması için önemli olduğunu vurguladı.

'ÜLKEMİZDE BİRÇOK HASTA KORNEA NAKLİ İÇİN SIRADA BEKLİYOR'
Doç. Dr. Ali Şimşek, 'Kornea gözün en dış kısmında yer alan saydam yapıya verilen isimdir. Bu nedenle korneanın saydamlığı görmede çok önemlidir. Halk arasında göz nakli olarak bilinen kornea nakli ameliyatı bozulmuş olan kornea tabakasının sağlıklı verici (donör) korneayla değiştirilmesidir. Türkiye'de birçok hasta kornea nakli için sırada bekliyor. Ülkemizde kornea bankalarının olduğunu ancak mevcut ihtiyacı karşılamadığını biliyoruz. Bu ihtiyacı karşılamak için yapılan çabalardan biri olan ve ilimizde ilk defa kurulan kornea bankasını üniversite çatısı altında açtık' diyerek organ bağışının önemine değindi.

'KORNEA NAKLİNDE BAŞARI ORANI DİĞER ORGAN NAKİLLERİNE KIYASLA DAHA YÜKSEK'
Kornea nakliyle ilgili pek çok bilgi kirliliğinin bulunduğunu ifade eden Şimşek, 'Kornea nakli gözün tümüyle nakledildiği bir işlem değildir. Nakil sırasında iris değil kornea değiştiriliyor bu nedenle kornea nakli göz rengini değiştirmez. Kornea naklinde alıcı ile verici arasında doku uyumu aranmaz, kornea naklinde başarı oranı diğer doku-organ nakillerine kıyasla daha yüksektir. Kornea nakli ameliyatı nakil ameliyatları içinde en çok yapılan ve en başarılısıdır ki kornea nakli için zamanlama son derece önemli ve en kısa sürede yapılmalıdır. Kornea nakli dünyada yaklaşık her yıl 40 binin üzerinde yapılan bir ameliyattır. Kornea naklinin çok ciddi ve büyük bir operasyondur, ameliyat lokal veya genel anesteziyle yapılabilir ve ameliyatın süresi yaklaşık 45 dakikadır' diyerek kornea nakliyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

REKTÖR ÇELİK: KORNEA BANKASI ŞANLIURFA'YA HAYIRLI OLSUN
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, hastanede göz bankası kurulması nedeniyle mutlu olduklarını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Çelik, 'Üniversite hastanemize kazandırdığımız kornea bankası ile kornea nakli işlemi artık üniversite hastanemiz bünyesinde yapılıyor. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi şehrimiz için, vatandaşlarımız için sağlıkta güven vermeye devam edecek. Emeği geçen tüm hocalarımızı ve personelimizi kutluyor, hastalarımıza acil şifalar diliyorum' dedi.

BAŞHEKİM GÜZELÇİÇEK: ÜLKEMİZİN YENİ KORNEA BANKALARINA İHTİYACI VAR
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek ise Türkiye'nin yeni kornea bankalarına ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, 'Bu ihtiyacı karşılamak için yapılan çabalardan biri olan ve ilimizde ilk defa kurulan kornea bankasını üniversite çatısı altında açtık' diye konuştu.