Yüksel POLAT / Şanlıurfa müziğini uluslararası kamuoyunda tanıtmak, Şanlıurfa'nın sahip olduğu müzik değerlerini tanıtmak ve Şanlıurfa müziğini akademik olarak incelemek üzere düzenlenen Uluslararası ' Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik' sempozyumu GAPTEM'de düzenlenen tören ile başladı.
İngiltere, Azerbaycan gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'deki çeşitli Üniversitelerden akademisyenlerin de katılacağı ve 76 bildirinin sunulacağı sempozyum öncesinde GAP TEM'de Urfalı Sanatçılar sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Daha sonra Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Kılıç, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ramazan Çiğdem ve çeşitli kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinin yanı sıra vatandaşların katılımı ile sempozyumun açılış töreni gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasında söz alan protokol üyeleri yaptıkları konuşmalarda Şanlıurfa'nın önemli bir müzik kültürüne ev sahipliği yaptığını belirterek bu kültürün akademik anlamda incelenmesi gerektiğine ve bu sempozyumun da bu anlamda çok önemli bir amaca hizmet ettiğine vurgu yaptılar. Konuşmacılar Şanlıurfa'nın sahip olduğu müzik kültürünün binlerce yıl öncesine dayandığını ve bugün yapılan arkeolojik kazılarda çıkan eserlerde de görüldüğünü vurgulayarak günümüze kadar çeşitli medeniyet ve milletlerin müziği ile harmanlanan bu kültürün kayıt altına alınması ve tan tanıtılmasının Şanlıurfa turizmine yapacağı katkıyı dile getirdiler.
Törenin ardından çeşitli Üniversitelerden araştırmacılar Şanlıurfa müziği ve etkileşim halinde olduğu sosyolojik konularda hazırladıkları tezlerini deklere ettiler. Öğleden sonraki programda ise tarihi Gümrükhanı'nda Kısaslı Aşıklar Resitali ile Şanlıurfalı Halk Ozanları katılımcılara müzik ziyafeti sundular.