İLKHA/ Antep fıstığı üretiminin en fazla yapıldığı 6 ilde yaklaşık iki aydır sürdürülen saha çalışması sonuçlarına göre, bu yıl Türkiye'de tahmini Antep fıstığı rekoltesinin toplam 209 bin 617 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve GTB Başkanı Mehmet Akıncı, 2018 yılı Antep fıstığı tahmini rekolte sonuçlarını meclis toplantısında açıkladılar.

'Heyetimiz saha çalışmalarını tamamladı'
Antep fıstığında verimli bir hasat sezonu beklediklerini belirten Tiryakioğlu, '2018 yılında ülkemizde 209 bin 617 ton Antep fıstığı rekoltesi gerçekleşmesi tahmin edilmektedir.' dedi.
Tiryakioğlu, 'Borsamız tarafından oluşturulan ve içerisinde ziraat mühendislerinin yanı sıra uzmanlar ile bölge çiftçilerinin de yer aldığı teknik heyet, iki ayı aşkın bir süredir bu bölgede devam eden saha çalışmalarını tamamladı. Rekolte tespit komisyonumuzun hazırladığı rapora göre bu sene ülkemizde toplam Antep fıstığı üretiminin 209 bin 617 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.' ifadelerini kullandı.


'6 ilde 23 ilçe ve 454 köyde bahçeleri tek tek gezerek incelemelerde bulunduk'
Türkiye'de 56 ilde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmasına rağmen ekonomik anlamda yetiştiriciliğin Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kilis ve Kahramanmaraş'ta yapıldığına dikkat çeken Tiryakioğlu, bu illerin ülke toplam üretiminin yüzde 90'nını karşıladıklarını ifade etti.
Rekolte tespit komisyonun nisan, mayıs ayları içerisinde Antep fıstığının en yoğun olarak yetiştirildiği 6 ilde, 23 ilçe ve 454 köyde bahçeleri tek tek gezerek incelemelerde bulunduğunu aktaran Tiryakioğlu, şunları söyledi:
'Ben bu bölge illerinde Antep fıstığı bahçelerini adım adım dolaşarak rapor hazırlayan rekolte tespit komisyonumuzun değerli üyelerine özverili bu çalışmalarından dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Olumsuz hava, arazi şartlarının hakim olduğu bir dönemde iki ay süren bir saha çalışmasını başarıyla noktaladılar. Komisyon üyelerimiz, bahçelerdeki periyodisite durumu, erkek ağaç varlığı, dolu zararı, bakım şartları, hastalık, zararlı durumu, ağaçların gelişimi, taç hacimleri ve yaşlarını dikkate alarak ağaç başı tahmini verim raporu hazırladılar. Bu rapor aynı zamanda 2018 yılı tahmini rekolte tespit çalışmalarına da kaynak oluşturdu.'

Gaziantep'te 84 bin ton rekolte bekleniyor
GTB Başkanı Mehmet Akıncı ise illere göre beklenen Antep fıstığı rekolte tahminleri hakkında bilgiler verdi.
Hazırlanan tahmin raporuna göre, 6 ilin genelinde hava şartları, erkek ağaç sayısı yetersizliği, hastalık ve çeşitli zararlılardan dolayı bu sene ortalama 21 bin 483 ton ürün kaybı yaşanmasının beklendiğini aktaran Akıncı, 'Hasat sezonunda belirtilen nedenlerden dolayı yüzde 10 civarında bir ürün kaybı söz konusu. Özellikle hava şartlarından kaynaklı kayıplar olmasaydı bu seneki toplam rekoltemiz 230 bin ton seviyesine ulaşacaktı.' dedi.

'Antep fıstığında toplam üretime en fazla katkıyı Gaziantep sağlayacaktır'
2018 yılında en fazla Antep fıstığı üretiminin Gaziantep'te yapılmasının da öngörüldüğünü ifade eden Akıncı, 'Tahmini rekolte rakamlarına göre bu sezon Antep fıstığında toplam üretime en fazla katkıyı Gaziantep sağlayacaktır. Gaziantep toplam üretime 84 bin 230 ton ile katkı sunarken, Şanlıurfa 79 bin 92 ton, Adıyaman'da 15 bin 230 ton, Siirt'te 10 bin 83 ton, Kahramanmaraş'ta 2 bin 631 ton ve Kilis'te bin 923 ton olarak oluşması tahmin edilmektedir.' diye konuştu.
Akıncı, ayrıca raporda toplam üretimin yanı sıra ağaç başı kilo veriminde de Gaziantep'in ilk sırada yer aldığını da sözlerine ekledi.