AA / Vali Tuna, beraberindekilerle Ceylanpınar Kaymakamlığını ziyaret etti, Kaymakam Ahmet Karatepe'den ve kurum amirlerinden ilçe hakkında bilgi aldı.
Daha sonra Tuna, esnaf ziyaretinde bulundu, burada vatandaşlarla sohbet etti.
Ceylanpınar'daki temaslarının ardından, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Viranşehir Çadırkenti'ne geçen Tuna, burada incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların eğitimi konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Suriyeli sığınmacıların geri dönüşüyle ilgili bir öngörüde bulunmanın şu anda mümkün olmadığını belirten Tuna, Suriyelilerin çocuklarının iyi eğitim alması, üretim ve istihdama kazandırılmaları noktasında ülkenin, bölgenin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak çalışmalarımızı biraz daha yoğunlaştırmamız lazım." dedi.
Suriyeli sığınmacıların Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade eden Tuna, şunları kaydetti:
"Bu kardeşlerimizle netice itibariyle akrabayız. Sınırın diğer tarafından, yakın coğrafyalarda 100 yıl önce aramızda sınır da yoktu. Bundan dolayı ileride muhtemel olabilecek şeyleri de öngörerek devlet olarak belki zaman içerisinde durumu ve şartları uygun olanlar için bunlara vatandaşlık vermek de söz konusu. Ama biz her halükarda, vatandaşlık verilsin verilmesin, bu insanlar yarın öbür gün vatanlarına döndükleri zaman yine buradan iyi hatıra ve kazanımlarla, iyi bir Türkçe öğrenmiş şekilde orada muhatap olacağımız bir topluluk olacaktır. Gitmeseler burada kalsalar da onlar bizden bir parça olacak. El birliğiyle onların hem insani ihtiyaçlarının karşılanması hem de eğitimle alakalı hizmetlerden yararlanmaları için yardımcı olabilmemiz gerekiyor."
Vali Tuna, çadırkent ziyaretinin ardından Viranşehir ilçesine geçti.