Yüksel POLAT / 12 bin yıllık Göbeklitepe ile tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan ve sahip olduğu bir çok tarihi kültürel değerlerin yanı sıra mutfak kültürü ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Şanlıurfa yabancı misafirlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Özellikle deniz, kum ve güneş turizmini seven ve en çok ta Türkiye'yi tercih eden Rus turistlerin ilgisini Şanlıurfa başta olmak üzere GAP Bölgesini içerisine alan iller çekmeye başladı. Şanlıurfa'yı ve bölgeyi daha çok tanımak ve Rus kamuoyuna tanıtmak için önümüzdeki günlerde Rusya basınından ve Rus Tur Operatör temsilcilerinden oluşan bir heyet Şanlıurfa'ya gelecek.
Konu ile ilgili olarak ŞURO Başkanı Müslüm Çoban'ın geçtiğimiz günlerde İstanbul çalışmaları esnasında kontak kurduğu Rusya ve Birleşik Devletler Topluluğu üyesi ülkelerden Türkiye'ye turist getiren Tulpar Travel Yönetim kurulu başkanı Sunay Sertel ve başta Romanya olmak üzere Moldovya ve Bulgaristan gibi ülkelerden Türkiye'ye turist getiren Vengi Travel Yönetim Kurulu Başkanı Salih Işık yapılan bir toplantıda Şanlıurfa turizmi ile ilgili kurum temsilcileri ile bir araya geldi.


Ruslar deniz kum güneş turizminin yanı sıra kültür turizmine de ilgi gösteriyor
Karacadağ Kalkınma Ajansı Toplantı salonunda gerçekleştirilen ve Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Aslan, Şanlıurfa turizmi Geliştirme A. Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, Şanlıurfa bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı Müslüm Çoban, Harran Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve Profesyonel Turist Rehberi Merve Ofluoğlu, Türk Hava Yolları Şanlıurfa Müdürü Hasan Malik Aydıner ve GAP İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa temsilcilerinin katıldı.
Toplantıda Rus turistlerin bölgeye ilgisini anlatan Tulpar Travel Yönetim kurulu başkanı Sunay Sertel, Rus turistlerin yurt dışı turizmde ilgilerinin deniz, kum, güneş turizmine olduğu kadar kültür ve inanç turizmine de olduğunu belirterek; Uzun süredir Rusya'dan Türkiye'ye misafir getiriyorum. Rus misafirlerimiz Antalya bölgesinin yanı sıra Kapadokya bölgesine de ilgi gösteriyor. Son zamanlarda ise Başta Şanlıurfa olmak üzere Mezopotamya bölgesindeki illerimize yönelik artan büyük bir ilgi var. Bizde Rus misafirlerimize bölgeyi anlatıyoruz ve bunun sonucunda Rusya basınından ve tur Operetlerini bir ön inceleme için Türkiye'ye davet ettik' dedi.

Rus basının ve Tur Operetlerinin önemli isimleri gelecek
Sunay Sertel ilk olarak Rusya'da önemli Tur Operatörü olan ATOR ( Rus Tur Operatörleri Birliği) Basın Danışmanı, Rus Devlet Haber Ajansı İnterfaks, Rusya'nın en önemli medya kuruluşlarından Rıa Novosti, Rusya'nın en köklü gazetelerinden Izvestia, Rosyıskaya Gazeta, ünlü Rus seyahat ve turizm dergisi Vokrug Sveta ve en çok okunan internet sitesi Maksimoline'dan önemli temsilcilerin 21 Eylül 2020 tarihinde Şanlıurfa'ya geleceğini belirterek; Bu heyetin ardından yine Rusya Çapında iş yapan Tur Operetlerinden 40 firmanın temsilcisi ve 2020 sonu gibi de 600 kişilik bir grubu Şanlıurfa'ya getirmeyi planlıyoruz. İnşallah Şanlıurfa sahip olduğu değerleri ile Rus misafirlerimizin de gözdesi olacaktır' dedi.
Rumen misafirleri de Şanlıurfa'ya getirmek istiyoruz
Vengi Travel Yönetim Kurulu Başkanı Salih Işık ise yaptığı açıklamada 7 yıldır Romanya'dan Türkiye'ye turist getirdiklerini belirterek; Sunay Sertel belin ifade ettiği gibi Rumen misafirlerde de Şanlıurfa'yı ve bölgeyi görmek istiyor. Bizlerde benzer bir organizasyon ile Şanlıurfa ve bölgeyi Romanya pazarına tanıtmak istiyoruz. Antalya bölgesine kurulacak bir köprü ile Türkiye'ye gelen misafirlerimizi 3- 6 günlük turlar ile bölgede ağırlamak istiyoruz. İnanıyorum ki Şanlıurfa ve bölgeye gelen misafirlerimiz buraya daha çok ilginin artmasına vesile olacaktır, Çünkü Şanlıurfa ve bölge illeri sahip olduğu değerler ile gerçekten dünya çapında ilgi görmeye başladı ve bu ilgi daha da artıyor' dedi.


Elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız
Kültür ve Turizm Şanlıurfa İl Müdürü Aydın Aslan, Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A. Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, THY Şanlıurfa İl Müdürü Hasan malik Aydıner, ŞURO Başkanı Müslüm Çoban, GAP İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı temsilcileri de yaptıkları ortak açıklamada turizmin her alanında Şanlıurfa'nın değerlerine vurgu yaparak; Özellikle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 Göbeklitepe yılı ilan edilmesinin ardından Şanlıurfa'ya dünyanın bir çok ülkesinden ilgi çok arttı. Bizler de Şanlıurfa'da turizm alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar bu ilgiye Şanlıurfa'nın turizm altyapısını geliştirerek katkı veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Rusya ve Romanya gibi ülkelerden gelecek misafirlerimizi Şanlıurfa'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Bu konuda bize düşen desteği vermeye her zaman hazırız' dediler
Yaklaşık üç saat süren toplantıda yapılacak organizasyonlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu ve bunun yanı sıra yapılacak iş bölümü masaya yatırıldı.