Seyfullah Polat

Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencisi Hilal Elçin'in halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tedavisi konusundaki projesi TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye üçüncülüğüne layık görüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen; Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı'nca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yazılım alanlarında Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarının bu yıl 51. si gerçekleştirildi.

Daha önce de bu yarışmalarda bir çok ödüle layık görülen Şanlıurfa Fen Lisesi yine geleneği bozmadı ve okul öğrencilerinden Hilal Elçin öğretmeni Yasemin Alıcı'nın gözetiminde biyoloji alanında hazırladığı 'E. FALCATA BİTKİSİNİN ANTİDİYABETİK ÖZELLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI' projesi ile 9-12 Mart 2020 tarihlerinde Malatya bölge yarışmasında bölge birinciliği derecesi, ardından da 6-8 Temmuz 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak katıldığı Türkiye Final yarışmasında Türkiye 3. lüğü derecesi kazandı.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencisi Hilal Elçin'nin projesi bölge sergisine davet edilen 100 projenin arasından birinci seçilmiş ev sahipliğini Şanlıurfa STEM Bilim Merkezinin yaptığı online sunumu Şanlıurfa Fen Lisesi Müdürü Ahmet Aslan ve Karaköprü ilçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Murat Yanmaz da izlemişti. Sunum sonrası Karaköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Murat Yanmaz makamında kabul ettiği Proje danışman öğretmeni Yasemin Alıcı'ya Başarı Belgesi, öğrenci Hilal Elçin'e kitap seti hediye etmişti.

Hilal Elçin'nin projesinin başarısı üzerine Şanlıurfa il Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada ; TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına Şanlıurfa Fen Lisesinden Yasemin Alıcı öğretmenimiz danışmalığında katılan Hilal Elçin öğrencimiz, biyoloji alanında 'E. FALCATA BİTKİSİNİN ANTİDİYABETİK ÖZELLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI' projesi ile 9-12 Mart 2020 tarihlerinde Malatya bölge yarışmasında bölge birinciliği derecesi, ardından 6-8 Temmuz 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak katıldığı Türkiye Final yarışmasında Türkiye 3. lüğü derecesi kazanmışlardır. Öğretmen ve öğrencimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz' ifadelerine yer verildi.