İshak POLAT / Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 3 Aralık 2022 tarihinde açılışı gerçekleştirilen 5. Şanlıurfa Ulusal Kitap Fuarına yoğun ilgi hafta içine rağmen devam ediyor. Fuara vatandaşın yoğun ziyareti devam ederken özellikle Şanlıurfalı Şair ve Yazarlar da bu yılki destek ve okur ilgisinden memnun.

100’ün üzerinde yayınevi 166 Şair ve Yazar katılıyor

Fuara katılım ile ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Urfa Kültür ve Bilişim A. Ş. İdari İşler Müdürü Azzat Birinci yaptığı açıklamada, “Öncelikle Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeynel Abidin Beyazgül Kitap Fuarını çok önemsiyor. Çünkü kitap fuarları şehirlerin prestij fuarlarıdır. Bu noktada fuarımızın hazırlıkları bir yıl önceden kitapevleri ile görüşerek başladı. Bu yıl fuarımıza 166 Yazar, 100’ün üzerinde Yayınevinin katılımı ile gerçekleşti. Fuarın açılışında 20 binin üzerinde, ikinci gün 22-24 bin kitapsever fuarı ziyaret etti. İlginin artarak devam etmesi çok güzel,”

Şanlıurfa’daki kitap fuarlarının her geçen gün daha çok ilgi görmeye başladığını ve 200 binin üzerinde rekor bir ziyaretçi beklediklerini dile getiren Birinci, sorumuz üzerine Diyarbakır, Mardin, Adıyaman gibi komşu şehirlerden de fuara ziyaretlerin olduğunu de belirterek bunu ayrıca memnuniyet verici olduğunu açıkladı.

54 Urfalı Şair ve Yazar fuara katılım gösterdi.

5. Şanlıurfa Ulusal Kitap Fuarına bu yıl 54 Urfalı Şair ve Yazar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen stantta katılım gösterirken burada fuar boyunca eserlerini okuyucuları imzalayıp dönem dönem eserleri üzerinden sohbet etme fırsatı yakalıyorlar. Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi üyesi Şair ve Yazarlar da kendilerine ayrılan stantta okuyucuları ile buluşma ve eserlerini sergileme fırsatı buldu.

Urfalı Şair ve Yazarlar bu yıl kendilerine ayrılan stanttan ve fuara olan ilgiden duydukları memnuniyeti belirterek bu desteğin yayın konusunda da sürmesini beklediklerini belirterek mikrofonlarımıza şu açıklamalarda bulundular.

Hasan Yıldız ( Eğitimci- Yazar) ; 5. Şanlıurfa Ulusal Kitap Fuarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması Urfa’ya önemli bir katkıdır. Büyükten küçüğe doğru bu işe sahip çıkıyor. Demek ki doğru bir şey yapıldığı zaman herkes sahip çıkıyor. Urfa’nın tanıtımında Urfalı Şair ve Yazarlar büyün önem taşıyor. Baktığınız zaman Urfa’dan da birçok şair ve yazarın çıktığını görebiliyorsunuz ve bu da çok kıymetli bir durum.

Fuat Rastgeldi ( Şair- Yazar); Maalesef Türkiye’de kitap okuma oranı düşük ve Urfa’da da kitap okuma oranı daha düşük. Bu tür fuarlar insanların kitapla buluşması ve kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için önemlidir ve bu fuarların arttırılması lazım. Büyükşehir Belediyesinin Urfalı Şair ve Yazarlara açtığı stantta 54 Urfalı Şair ve Yazar katılıyor bu da arkadaşlarımızın çıkarttığı eserleri tanıma açısından çok önemli ve değerli”

Meral Bayat ( Şair- Yazar) ; Fuar çok güzel geçiyor ve katılımdan dolayı çok memnunum. Dışarıdan gelen yayınevlerinin katılımdan duydukları memnuniyet bir Urfalı olarak beni çok memnun etti. Urfalı hanım şair ve yazarların da sayısının arttığını görmek te ayrıca mutluluk ve gurur verici bir durum”

Doç. Dr. Mahmut Kaya ( TYB Şanlıurfa Şube Başkanı ) ; Fuar ilk günden bu tarafa yoğun ilgi görüyor. Urfa’nın kitapla fuarla gündeme gelmesi bizim için sevindirici. Şehrimizin entelektüel seviyesinin eğitim kapasitesinin yükselmesi okuma oranlarının yükselmesi bizim için önemli. Emeği geçenleri kutluyorum ve Urfalıları bu fuarı ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Yerel Şair ve Yazarların katılımının artması önemli ama bu fuarların daha olgun ve güzel olması için kurum, kuruluş ve STK’larla müzakere edilmesi daha güzel olacaktır”

Ömer Aslan ( Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü); Bu fuarımız pandemi sonrası düzenlenen ikinci fuardır. Bu fuar hem yayınevleri hem de yazarlar için bir karnaval havasında geçiyor. Görüldüğü üzere de Urfalıların yoğun bir ilgisi var buda çok memnuniyet verici” dediler

Fiyatları yüksek bulsalar da fuardan memnunlar

Ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu oluşturan öğrencilerin daha çok ilgi gösterdiği LGS ve Üniversite Hazırlık kitapları olurken bütçesine uygun buldukları okuma kitaplarını da almaktan geri durmuyorlar. Fuarla ilgi görüşlerine başvurduğumuz;

Efe Rişvanlı ( Öğrenci); Böyle fuarların düzenlenmesi bence çok iyi oluyor. Bende büyük mutlulukla buraya geldim kitap ve LGS hazırlık fasikülü aldım. Bence yetkililer senede iki tane kitap fuarı düzenlemeli ve bence kitaplar öğrencilerin alabileceği fiyatta olmalı

Yunus Tartış; ( Öğrenci); Üniversite hazırlık öğrencisiyim. Kitap fiyatlarında yükselme olmasına rağmen bizde kitap aldık ve böylesi fuar ve organizasyonların düzenlenmesi Urfa için mutluluk verici ve devamını diliyorum.