İLKHA/ Araç sahiplerini, etkisini gösteren kış mevsiminde araçlarının bakımlarını yaptırmaları hususunda uyaran oto tamir ustaları, sürücülerin soğuk hava şartlarına hazırlanması, kışı rahat geçirmek için araçların mutlaka bakımlarının yapılması tavsiyesinde bulundular.
Araç bakımının önemine vurgu yapan oto tamir ustaları, bakımın, sürücülerin kışın yolda kalmaması, olası arızaların önlenmesi ve kaza riskini azaltma açısından önem taşıdığını ifade ettiler.
Aracın kışlık bakımı yapılmadığı zaman ilerde büyük zararlara sebebiyet verdiğini ifade eden Mehmet Ali Hicri, her aracın muhakkak kış lastiklerini takması gerektiğini söyledi.

'Kışlık bakımı yapılmayan araç, ilerde büyük zararlara sebebiyet veriyor'
Hicri, 'Şimdi sürücüler arabayı teslim ettiği tamirciye güvenmesi lazım. Her sürücü muhakkak kışlık ve yazlık bakımı yapması lazım. Bir müşteri tamirciye geldiği zaman aracın kışlık bakımında ne gerekiyorsa yapılması için söylemesi gerekir. Sürücü kendisi aracında gördüğü eksiklikleri de söyleyip ona göre aracın kışlık bakımı yapılması gerekiyor. Kışlık bakımı yapılmadığı zaman ileriki zamanda büyük zararlara sebebiyet veriyor. Kışlık bakım yapıldığı zaman ilk etapta arabanın hortum, radyatör ve antifriz yağı kontrol edilmesi gerekiyor.' dedi.

'Her araç mutlak kış lastiğinin takması gerekir'
Antifriz eksikliğinin kışta arabanın çalışmamasında ki en büyük etkenlerden birisi olduğunu söyleyen Hicri, 'Kış lastikleri bakımı da yapılması lazım tabi mevsime göre aracın lastiği eskiyse muhakkak değiştirilip kış lastiğinin takılması sürücüler açısından iyi olur. Aracın kışlık bakımı yapılmadığı takdirde hem maddi hem de manevi kayıplara neden oluyor. Antifriz kışta arabanın çalışmamasında ki en büyük etkenlerden birisidir. Bir araca antifriz konulmadığı zamana ciddi anlamda zarar veriyor. Antifriz kışta konulması gerekirken, yazda konuluyor ve bu da tabi haliyle araca zarar veriyor. Antifriz konulmadığı araçların motor kapakları, peteği ve filtresi bozuluyor bu ise haliyle aracın bozulmasına ve yolda kalmasına sebebiyet veriyor. Bunların olmaması içi de sürücülere tavsiyemiz kış gelmeden bir an önce araçların kışlık bakımının muhakkak yapılması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

'Antifriz motoru donma riskinden korur'
Her sürücünün aracın kışlık bakımını yaptırması tavsiyesinde bulunan bir diğer ot tamircisi Önder Tuncer de, araçların kış bakımı konusunda antifrizin çok önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
'Arabanın ön lastikleri muhakkak kontrol edilmesi gerekiyor. Her sürücünün kışlık bakımını yaptırması gerekir. Araba herkesin canını taşıdığı için, arabalarda fren mesafesi çok önemlidir. Islak zeminde araç lastikleri eskiyse fren tutmaz ve bu da büyük kayıpları ortaya çıkaracak kazalara sebebiyet verebiliyor. Bu bölgede fazla kar yağmadığı için kar lastiği pek gerekmiyor ama normal lastikler eskiyse muhakkak değiştirilip kış lastiklerinin takılması gerekiyor. Motora antifriz katılmadığı sürece motor her zaman soğuk olur. Antifriz motoru donma riskinden korur. Geçen sene biz çok karşılaştık. Antifriz koyulmayan araçta büyük derecede maddi hasar oluşuyor. Bunun yanında ise aracın çalışmaması v sürücüleri yolda bırakması da ayrı mağduriyet yaşatacaktır.'

'Araçların bakımı düzenli yapıldığı takdirde kaza riski azalır'
Araç lastiklerinin değiştirilmesi konusunda sürücülere uyarılarda bulunan Mustafa Beyazkurt ise, 'Sürücülere tavsiyemiz önümüz kış ve bundan dolayı her sürücü muhakkak aracını kışlık bakıma koyarak antifriz, farlar, elektrik, lastiklerini kontrol ettirmesi lazım. Aracın düzenli bakımı yapılması tavsiye ederiz. Araçlar yolda kalıp ta sürücüyü mağdur etmektense, araçların düzenli bir şekilde bakımı yapılmaması halinde aracın arıza vermesine sebebiyet verir. Kış lastikleri kullanılmadığı zaman lastikler eski ise fren tutmayıp kaza olma riski yüksektir. Ama araçların düzenli bakımı yapıldığı takdirde kaza riski azalır.' şeklinde konuştu.