Haber Merkezi / Saadet Partisi (SP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sabahattin Cevheri, mevsimlik tarım işçileri için 'Şanlıurfa'nın kanayan yarasıdır' diyerek bu sorunun çözülmesi için ciddi çalışmalara imza atacaklarını söyledi. Her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisinin diğer şehirlere göç ettiğini söyleyen Sabahattin Cevheri, yaşam koşullarını iyileştirerek bunun önüne geçmeye çalışacaklarını belirtti.
Tarım şehrinden beton şehrine doğru
Şanlıurfa, Türkiye'de verimli tarım arazilerinin büyük bir kısmına sahip bir tarım şehridir. GAP projesinin başkenti olması sebebiyle belli ölçüde bir de göç alan Şanlıurfa'nın belli bölgelerinde sulu tarıma geçilmesiyle birlikte tarıma dayalı gelirin artması ve işsizliğin bitmesi bekleniyordu. Ancak GAP'ın tam anlamıyla bitirilememesi ve çiftçinin modern tekniklerle çiftçilik yapmasına yönlendirilmemesi fayda yerine zarar oldu.
GAP çözüm olamadı
GAP ile Güneydoğu'da modern tarım yöntemleri ile çiftçilik yapılması hedefleniyordu ancak yetkililerin çiftçileri bu anlamda eğitmemesi zamanla toprakların aşırı sulama gibi yanlış tekniklerden dolayı çoraklaşmasına neden oldu. Topraktan verimin düşmesi, buna paralel olarak düşen gelir ve artan girdiler (Mazot, gübre ve ilaç gibi girdiler) çiftçinin zarar etmesine neden oldu.
Yanlış politikalar izlendi
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şanlıurfa'nın adayı Sabahattin Cevheri, 'Yıllardır süregelen yanlış tarım politikaları nedeniyle yüzlerce belki binlerce hektar tarım arazimiz yok oldu. Aşırı sulama ve yanlış ilaçlama nedeniyle hem topraklar zarar gördü hem de doğal denge bozuldu. Bunun temel nedeni de çiftçinin eğitilmemesidir. GAP ile birlikte çiftçi eğitime tabi tutulsaydı bugün bu sorunlarla karşılaşmazdık' dedi.
Yanlış imar tarım arazilerini yuttu
'Yanlış tarım uygulamalarının tarım arazilerine verdiği zarardan daha büyüğünü yanlış imar planları verdi.' diyen Cevheri, 'Kente yakın bölgelere hiçbir dayanak olmadan gelişigüzel imar verildi. Şanlıurfa'da o kadar tepe ve dağ varken birinci sınıf tarım arazileri imara açılarak adeta katledildi. Bu katliam Türkiye'nin ve Şanlıurfa'nın geleceğine darbe vurmaktır. Tarım topraklarımız her yerde betonlaşıyor.'diye konuştu.
Sonuçları çok ağır oldu
Betonlaşma ve çoraklaşmasının sonuçlarının çok ağır olduğunu belirten Cevheri, 'Bu yanlış politikalar verimin düşmesine neden oldu. Çiftçi kazanamaz duruma geldi. Bu da mevsimlik tarım işçilerinin katlanarak artmasına neden oldu. Biz vatandaşlarımızın teveccühü ile belediye başkanlığını kazandığımız zaman bu yanlış politikalar önünde set gibi duracağız. Tarım topraklarımız bizim geleceğimizdir.' şeklinde konuştu.
Her türlü mücadele verilecek
'Her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisi kardeşimiz çok kötü koşullarda diğer illere göç ediyor' diyen Cevheri, 'Mevsimlik işçi kardeşlerimiz Urfa'nın kanayan yarasıdır. Bu kadar verimli arazisi olan şehrimizin göç vermesi kabul edilemez. Emekçilerimizi mevsimlik göçe zorlayan koşulları ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacak, yaşam koşullarını iyileştireceğiz.' ifadelerine yer verdi.