PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in ağabeyi Mustafa Müslim, 'PYD'nin güçlü olmasının sebebi ellerinde silah olmasıdır. Kendilerine muhalif olanları tutukluyorlar' dedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in ağabeyi Prof. Dr. Mustafa Müslim, PYD'nin, Suriye'deki Kürtlerin yüzde 10'luk bir bölümünü temsil ettiğini belirterek, "PYD'nin güçlü olmasının sebebi ellerinde silah olmasıdır. Kendilerine muhalif olanları tutukluyor ve karşılarına farklı bir görüşle çıkılmasını da istemiyorlar" dedi.

Müslim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, hiçbir etnik ve mezhep gözetmeden savaş mağduru Suriye halkına sahip çıktığını söyledi.

DAEŞ'in saldırılarından kaçan binlerce Suriyeli Kürt'ün de geçen yıl Kobani (Ayn el Arap) üzerinden Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Müslim, "Eğer Türkler evlerini açmamış olsaydı Kürtler soğuktan ve açlıktan ölürdü. Türk hükümeti ve halkının Kobanililere yaklaşımı çok şerefliydi, bunu tarih böyle kaydedecek" diye konuştu.

Müslim, Kobani'nin yönetiminin, kardeşinin başında olduğu PYD'nin kontrolünde olduğunu anımsatarak, PYD'nin, özellikle son dönemde uluslararası basını iyi kullandığını ifade etti.

"Suriye'nin kuzeyindeki asıl yapı PKK'dır"

Suriye'nin kuzeyinde 15 siyasi parti olmasına rağmen PYD'nin uluslararası arenada Kürtleri temsil ettiğine dikkati çeken Müslim, Suriye'de bir Kürt devleti kurulması yönündeki görüşlerini ise şöyle açıkladı:

"Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin inşası şimdilik uzak görülüyor. Şu anda Kürt devleti kurulması için bir yapı yok. Sadece kantonlar yerel yönetimlerle idare ediyorlar. Suriye'nin kuzeyindeki asıl yapı terör örgütü PKK'dır. PYD ve YPG, PKK'nın yan dallarıdır. PYD'yi PKK kurdu ve YPG de PYD'nin silahlı koludur."

Müslim, PYD'nin, Suriye'deki Kürtlerin yüzde 10'luk bir bölümünü temsil ettiğinin altını çizdi.

Suriye'deki Kürt bölgelerinde demokrasinin sadece isminin kullanıldığını anlatan Müslim, "PYD'nin güçlü olmasının sebebi ellerinde silahlarının olmasıdır. Kendilerine muhalif olanları tutukluyor ve karşılarına farklı bir görüşle çıkılmasını da istemiyorlar" şeklinde konuştu.

"Gizli anlaşmalar yapanlar bugün birbirleriyle savaşıyor"

PYD'nin, Haseke'den çıkarılan petrolü tüccarlar aracılığıyla gizlice Suriye rejimine sattığını savunan Müslim, Suriye'de birçok grubun halktan habersiz kendi aralarında gizli anlaşmaları olduğunu, bu anlaşmalar sayesinde petrolden milyon dolar gelir elde ettiğini ileri sürdü.

Müslim, Suriye'deki gruplar arasındaki çatışmalara ilişkin, "Gizli anlaşmalar yapanlar bugün birbirleriyle savaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Kardeşi Salih Müslim'in eğitimini Türkiye'de tamamladığını hatırlatan Müslim, kardeşine bu süreçte yardımlarının olduğunu belirtti.

Kardeşini İstanbul'a "ilim öğrensin" diye gönderdiklerini anlatan Müslim, "Orada başka kişilerle tanıştı. Bunu anladığımda ona Suudi Arabistan'da iş bulduk. On yıl çalıştıktan sonra işinden istifa ederek Suriye'ye döndü. Ülkemizde sol ve milliyetçilerle çalışmaya başladı" ifadelerini kullandı. AA