İLKHA/ Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Yeşildirek Mahallesi sakinleri, kentsel dönüşüm ve imar ile ilgili, siyasilerin yıllardır kendilerine vermiş olduğu sözleri yerine getirmesini bekliyor.
Yeşildirek Mahallesi'nin eski bir yerleşim yeri olduğunu belirten mahalleli şu anki durumu ile evlerinin ihtiyaçlarına cevap vermediğini ileri sürdü.
Belediyenin ne evlerini yaptığını ne de evlerinin yapılmasını izin vermediğini ileri süren mahalle sakinleri, yıllardır siyasilerin kendilerini oyaladığını savundu.
Her seçilen siyasinin seçim öncesinde kendilerine söz verdiğini ama seçildikten sonra verdiği sözü tutmadığından dert yanan mahalleli, siyasilerin vermiş olduğu sözlere bundan sonra inanmadıklarını ifade ettiler.
Sorunları ile ilgili Ak Parti İl Binasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşen mahalle sakinleri, Bakan'ın kentsel dönüşüm ile ilgili kendilerinden 6 ay süre istediğini belirttiler.
Bakan Murat Kurum ile görüşmelerinin ardından mahalle sakinleri, sorunlarını anlattılar.

'Bizim mahalle milletin üstüne çökecek, evler yıkılacak'
Mahalle sakinlerinden Halil Küçük her seçim siyasilerin kendilerine söz verdiğini ama sözünü tutmadığını belirterek, 'Bizim mahalle için 20 senedir yıkılacak deniliyor. Ben buradan sayın cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Her seçim geldiği zaman; belediye başkanları, milletvekilleri geliyorlar. Bize 'Sizin mahalleniz yıkılacak.' diyorlar. Yalnız bizim mahalle milletin üstüne çökecek, evler yıkılacak. Şimdi sayın Bakan'la görüştük. Bize 6 ay içerisinde yıkılacağını söyledi. Ama millet inanmıyor, inanmamakta da haklıdır. Her seçim geldiğinde millete bir şey söylüyorlar. 3 ay sonra, 5 ay sonra yıkılacak deniliyor. 3 ay da geliyor, 5 ay da geliyor ama mahalle yıkılmıyor. Ben buradan sayın cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Burası Yeşildirek Mahallesi'dir, tapulu yerdir. Kimsenin burada arsası veya evi tapusuz değildir. Yalnız bize 20 senedir ambargo uyguluyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum, inşallah sesimizi duyarlar.' dedi.

'Belediye başkanlarımızın hiçbiri gelip de bize uğramıyor'
Yaklaşık 40 yıldır Yeşildirek Mahallesi'nde ikamet eden Halil Onur ise artık siyasilerin sözlerine inanmadıklarını belirterek, '20 yıldan bu yana halen her yıl, her seçim yaklaştığı zaman bize bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları geliyor. Bize söz veriyorlar. Diyorlar ki 'İşte 3 ay sonra, 5 ay sonra, 2 ay sonra bu mahalle yıkılacaktır, kentsel dönüşüme dönüşecektir.' Bize hep söz veriyorlar, hiçbiri sözünde durmuyor. Yaklaşık 4 yıldır Belediye Başkanı'mız Fevzi Demirkol mahallemizin semtine değil, semtimizin yanında bulunan çevre yolundan bile geçmiş değildir. Şanlıurfa'da 4 tane belediye başkanımız var. Belediye başkanlarımızın hiçbiri gelip de bize uğramıyor. Derdimizi, sorunlarınızı sormuyor. Şanlıurfa aşiret şehridir, kabile kabiledir. Burada evlerimiz bir katlı veya 2 katlıdır. Her evin içinde 3 evli veya 4 evli aileler var. Yani bunun banyosu, tuvaleti sıkıntılıdır. Evler üzerimize yıkılmak üzeredir. Ne evlerimizi yıkıyorlar ne de müsaade ediyorlar biz kendimiz yapalım. Biz sayın cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Allah rızası için yani bizim bu sorunumuza bir el atsın. Daha önce Ahmet Eşref Fakıbaba gelmişti, TOKİ başkanımız gelmişti. Bize söz verdiler. '2 ay sonra yıkılacak.' dediler. Onların hiçbiri sözünde durmadı. Biz şu an mağduruz. Biz Fakıbaba'ya hakkımızı helal etmiyoruz. Yeşildirek Mahallesi sakinleri adına konuşuyorum. Ben hakkımı helal etmiyorum. Yalnız şu an seçimlere 3 ay var. Şu an Bakan'ımızın yanından geliyoruz. Bize 6 ay sonra yapılacak diye bir söz verdi. Seçimden sonra yine bu insanlar yanımıza uğramayacaklar, biz bunu biliyoruz. Çünkü bu laflara karnımız toktur. Biz cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Bu işin üzerine kendisinin titizlikle durmasını istiyoruz.' dedi.


'Belediye seçimlerine girmeyeceğiz, partileri de mahallemize sokmayacağız'
Sadece seçim dönemi ziyaret edildiklerini, oyları alan siyasilerin bir daha kendilerine uğramadığına dikkat çeken mahalle sakinlerinden Aziz Doğan, '16 seneden beri burası kentsel dönüşümdedir. Dolayısıyla evlerimiz başımıza yıkılacak. Her gelen bakan, milletvekili ve belediye başkanı bugüne kadar bizi oyalamış ve avutmuştur. Oylarımızı aldıktan sonra, oylarımızı topladıktan sonra artık göremiyoruz. O şahısları biz, burada, halkın içerisinde göremiyoruz. Çok büyük sıkıntılar içerisindeyiz. Biraz önce Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüştük. Onun yanından geliyoruz. Biz ona ne kadar inanacağız. Seçimlere 3 ay kalmış bize vaat ettiği süre 6 sonrası içindir. 6 ay sonra mahalle yıkılacakmış. Yani dolayısıyla bizim bu laflara karnımız toktur. Yani bir nevi toplayacaklar, oylarımızı alacaklar, ortadan kaçacaklar. Urfa'nın bir devlet bakanı olduğu zaman biz burada bir işlem görmedik. Burada gelsinler birgün bizim evde misafirimiz olsunlar. Bakalım dayanabilecekler mi? İşte güzel yerlerde işte konforlu yerlerde daha konforlu yaşayabilmek için gelip oylarımızı toplarlar götürürler. Yani keşke biz inansak bu tür insanlara ama inanmıyoruz. Artık bizim halk olarak kimseye inancımız, güvenimiz kalmamıştır. Bu laflara karnımız toktur. Biz Yeşildirek olarak birkaç gün sonra tekrar istişare yapacağız. Biz buraya farklı bir şey düşünüyoruz. Belediye seçimlerine girmeyeceğiz. Bu sebeple siyasetle uğraşan partileri de mahallemize sokmayacağız. Şu andaki düşüncelerimiz budur, bu konuda istişarelerimizi yapıyoruz. Büyük büyük pankartlar asacağız. Mahallemize içerisinde bunların önünü keseceğiz. Bunları mahallemize sokmayacağız.' ifadelerini kullandı.

'Yeşildirek neden 18 yıldır bu kadar mağdur ediliyor'
Salih Azak ise 18 yıldır mağdur edildiklerini belirterek, 'Az önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bir görüşmemiz oldu. Kendisi 6 ay sonra kentsel dönüşüm projesini bize bildirdi. Kendisi bize diyor ki 'Şanlıurfa'nın en güzel, en gözde yeri Yeşildirek olduğu için titiz davranıyoruz.' Şimdi Urfa'nın en güzel ve en gözde yeri olan bir Yeşildirek neden bu 18 yıldır bu kadar mağdur ediliyor. Ne imara ne de kentsel dönüşüme izin veriliyor. Herkes mağdur durumdadır. Buna kısa zamanda bir çözüm bulunması gerekir. Yani artık Bakan'ımızın sözünü yerine getirmesi lazımdır.' şeklinde konuştu.