İLKHA/ Ziyaretçiler, Urfa'nın tarihi mekanlarının yanında Urfa insanın misafirperverliğini çok beğendilerini ifade ettiler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını 'Göbeklitepe Yılı' olarak ilan etmesinin ardından kentte turist akını başladı. Kent merkezinde oteller konaklamak için yetersiz kalınca Gaziantep'teki oteller de doldu.
Şanlıurfa'nın tarihi mekanlarından olan Göbeklitepe, Balıklıgöl, Hz. İbrahim'in makamı, Eyüp Peygamber Camii, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi turistlerin ilgisini çekenler yerlerin başında geldi. Şehir merkezinde lokantalar, pastaneler, alışveriş merkezlerinde gün boyu yoğunluk yaşandı.
Bazı vatandaşlar ise Şanlıurfa tarihinde bu kadar yoğunluk görmediklerine dikkat çekerek şaşkınlıklarını gizleyemediler.
İlk kez Şnlıurfa'da bu kadar kalabalık gördüğünü söyleyen Salih Yıldırım, '22 senedir buradayım. İlk kez Urfa'da böyle bir kalabalık görüyorum. Bu kadar kalabalık olmasının sebebi 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesinden dolayıdır. İnsanlarımız misafirperverdir, insanlarımız hoştur.' diye konuştu.
1 Mayıs kutlamaları için İskenderun'dan Şanlıurfa'ya geldiğini ifade eden Yasemin Taya, 'Ben Hatay'ın İskenderun ilçesinden geliyorum. Aslen Malatya Darendeliyim. Urfa'yı çok beğendim zaten Türkiye'nin her yeri güzel. Urfa Belediye Başkanına, HAK-İŞ Sendika Başkanına ve ilgisinden dolayı Şanlıurfa halkına da çok teşekkür ediyoruz. Esnaflarımıza çok teşekkür ediyoruz hepsi bizimle çok iyi şekilde ilgilendiler.' dedi.

'Herkesin Urfa'ya gelmesini tavsiye ederim'
Şanlıurfa'nın eskiye oranla çok değiştiğini belirten Şeyhmus Öztürk, 'Mardinliyim, Hatay İskenderun'da yaşıyorum. Devlet Hastanesinde çalışıyorum. Bugün 1 Mayıs nedeniyle buraya geldik. Miting alanından geldikten sonra Balıklıgöl ve Urfa'yı biraz gezelim dedik. Burası Maşallah çok kalabalık… Yaklaşık 10-15 dükkan dolaştık lokantaların dolu olmasından dolayı yemek yiyemedik. Buraya gelinceye kadar Balıklıgöl'ü yaklaşık 5 kişiye sordum; her sorduğum kişi 5 dakika sonra Balıklıgöl'de olursun dediler. 5 dakika sonra sorduğumda ise yarım saat sonra Balıklıgöl'desin dediler. Balıklıgöl'e bir türlü ulaşamadım. Ama Urfa çok güzel bir yer. Herkesin Urfa'ya gelmesini tavsiye ederim. Daha önceden Urfa'ya 8 veya 10 yıl önce gelmiştim. Önceki geldiğim Urfa eskiye oranla çok daha fazla gelişmiş ve modernleşmiş her yönüyle daha iyi olmuş.' ifadelerini kullandı.

'Balıklıgöl'de çok hoşumuza gitti'
İlk kez Şanlıurfa'ya geldiğini ve çok beğendiğini söyleyen İsmail Çitgez, 'Ben Balıkesir'den geliyorum. İbrahim Aleyhisselam'ın makamını Halilurrahman'ı ziyaret ettik. Çok güzel hoşumuza gitti. Parkları ve bahçeleri çok güzel dizayn etmişler. Balıklıgöl'de çok hoşumuza gitti. Daha önce bu bölgeye hiç gelmemiştim, ilk defa turla geldik. Bizim için çok güzel bir gezi oluyor. İnşallah buradan da Hatay'a geçeceğiz.' diye konuştu.
Kutsal yerlerin maneviyatından dolayı çokça dua ettiğini belirten Çitgez, 'Bu bölgeyi geziyoruz manevi olarak senin almak istediğine bağlı; biz geldik namaz kıldık, Allah'ın İbrahim Aleyhisselam'ı ateşten ve sıkıntıdan kurtardığı gibi bizi de kurtarması için dua ettik. O'na ne verdiyse biz de istedik. İnşallah Allahu Teala dualarımızı kabul eder.' dedi.
Hatay'dan gelen Murat Çoban ise Şanlıurfa ve Hatay kültürünün karşılıklı olarak tanıtılması gerektiğini ifade etti. Çoban: 'Hatay'ın yöresel kültürünü tanıtmak, Şanlıurfa, Hatay ve Maraş, Gaziantep ve Adana kültür olarak yörelerimiz aynı; fakat biz büyüklerimizden şunu rica ediyoruz. Ankara, İzmir ve İstanbul'da Hatay günleri tanıtılıyor, biz istiyoruz ki Urfa kültürümüz Hatay'da da tanıtılsın; Hatay'ın kültürü Şanlıurfa'da da tanıtılsın.' diye konuştu.

'Buraya geldiğimizden dolayı çok çok mutluyuz'
Yurt dışından ilk kez Şanlıurfa'ya gelen Yusuf Önder ise yurt dışındaki Türkiye vatandaşlarının Urfa'yı muhakkak ziyaret etmesi gerektiğinin altını çizerek, 'Almanya'dan Urfa'ya geldim. Urfa'yı gezdik, gördük çok hoşumuza gitti. Daha önce hiç Urfa'ya gelmemiştim. Genellikle Türkiye'nin batı kısımlarını geziyorduk. Bu sene Güneydoğu Anadolu'yu gezelim dedik. İyi ki de öyle bir karar vermişiz. Hem yöresi hem insanları çok cana yakın insanlar. Geldiğimizden dolayı çok çok mutluyuz ve bilhassa yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına kesinlikle Urfa'yı görmediyseler buraları gelip görmelerini tavsiye ediyoruz. Urfa'nın en çok insanlarını beğendik. İnsanları çok cana yakın çok misafirperver insanlar. Tabii ki şu anda bulunduğumuz Dergahı, camiyi çok beğendim. Kuran-ı Kerim'de ayet olarak bile geçmesi buraları çok özel kılıyor. Bence buraları beğendiğiniz sorusu bile yanlış! Buraları beğenmemek mümkün değil.' İfadelerini kullandı.